Iranissa kuohuu MM-kisojen alla – urheilutoimittajia vangittuna, tähtipelaajaa savustetaan ulos

Kansainvälinen urheilutoimittajien liitto AIPS vaatii toimittajien vapauttamista. Iranin urheiluministeriö vaatii, että naisten oikeuksia puolustanut Sardar Azmoun pudotetaan Iranin MM-kisajoukkueesta.

Bayer Leverkusenissa pelaava Iranin tähtihyökkääjä Sardar Azmoun kirjoitti elokuussa nimikirjoituksen maansa lippuun.

15.11. 14:27

Jalkapallon MM-kisoihin osallistuvassa Iranissa on nähty syksyn aikana laajoja mielenosoituksia, joiden laineet lyövät muun yhteiskunnan lisäksi myös urheiluun.

Kaksi urheilutoimittajaa ja kaksi valokuvaajaa on yhä vangittuina. Kansainvälinen urheilutoimittajien liitto AIPS kertoo nelikkoa syytetyn vakoojiksi.

”Se on hirvittävä valhe. Emme voi hyväksyä tätä tilannetta”, järjestö jyrähtää ja vaatii toimia niin kollegoidensa kuin muiden toimittajien auttamiseksi.

”Vain kansainvälinen solidaarisuus voi pelastaa heidät. Iranin jalkapalloliitolla on velvollisuus olla puutumatta urheilutoimittajien työhön ja sananvapauteen.”

Nelikko vangittiin mielenosoitusten alettua syyskuun puolivälissä 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkeen.

Amini, 22, joutui siveyspoliisin pidättämäksi, koska hän oli rikkonut poliisin mukaan huivipakkoa pukemalla hijabinsa väärin. Amini kuoli teheranilaisessa sairaalassa. Kuolinsyy oli Iranin virallisen uutistoimiston Irnan mukaan aivojen hapenpuute.

Iranin tähtihyökkääjä Sardar Azmoun antoi syyskuun lopussa julkisen tukensa Aminin kuolemaa seuranneille mielenosoituksille Instagram-tilinsä tarinat-osiossa.

Naisten oikeuksia puolustanut Azmoun, 27, kirjoitti, ettei voi enää vaieta.

”Pahimmillaan minut erotetaan maajoukkueesta. Se ei ole ongelma. Uhraisin sen yhdestä iranilaisnaisten hiussäikeestä.”

Iranin maajoukkueen portugalilainen päävalmentaja Carlos Queiroz valitsi Azmounin MM-kisoihin, vaikka häntä painostettiin jättämään tähtipelaaja sivuun.

Nyt maan urheiluministeriö vaatii Queirozia pudottamaan Azmoun joukkueesta, uutissivusto Iranwire kertoo.

Azmoun on Huuhkajien maalivahdin Lukas Hradeckyn seurakaveri Bayer Leverkusenista.

Ukrainan jalkapalloliitto vaati lokakuun lopussa Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa sulkemaan Iran MM-kisoissa.

Sen mukaan Iranin ihmisoikeusloukkaukset ja mahdollinen osallistuminen Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan voivat loukata Fifan perussäännön periaatetta ja normeja.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat