Useat Saksan urheilubaarit sulkevat protestina ovensa, kun Qatarissa pelataan MM-jalkapalloa

Kaikki baarit eivät kuitenkaan ole kiinni Qatarin kisojen ajan.

Joschik Pech avaa Fargo-baarinsa vasta tunti ottelujen jälkeen.

16.11. 14:26

Kun Saksan jalkapallomaajoukkue aloittaa MM-urakkansa ensi viikolla Qatarissa, berliiniläisessä Fargo-jalkapallobaarissa tv-näytöt ovat suljettuina.

Baari, jonka aukioloajat normaalisti riippuvat jalkapallo-otteluista, avaa ovensa vasta tunti sen jälkeen, kun ottelu on päättynyt.

”Emme hyväksy, että MM-kisat pelataan maassa, jonka ilmeisenä tavoitteena on urheilun valkopesu ja näyttää maa erilaisena kuin se oikeasti on”, kertoo Fargon vastuuhenkilö Joschik Pech uutistoimisto AFP:lle.

”Ei tuntuisi hyvältä iloita otteluista, kun tiedämme sen [Qatarin] olevan paikka, jossa kaikki seksuaalisuudesta riippumatta eivät voi elää vapaasti.”

Fargo on yksi kymmenistä baareista jalkapallohullussa Saksassa, jotka boikotoivat MM-kisoja muun muassa Qatarin seksuaalivähemmistöjen, naisten ja siirtotyöläiset kohtelusta.

MM-kisojen otteluita on aiemmissa kisoissa näytetty Saksassa ulkona suurilta valkokankailta, muun muassa Brandenburgin portilla Berliinissä, mutta nyt nämä on peruttu. Virallisina syinä ovat sää, energian hinta ja koronavirustartuntojen riski.

Tapahtumien boikotointia ovat vaatineet muun muassa Bayern Münchenin, Borussia Dortmundin, Union Berlinin ja St. Paulin kannattajat.

Fargo-baari ei kuitenkaan aio sivuuttaa jalkapalloa MM-turnauksen ajaksi. Se aikoo järjestää ihmisoikeusluentoja sekä ryhmämatkoja amatöörien ja naisten jalkapallo-otteluihin.

”Odotamme, että myyntimme laskee, mutta emme usko pudotuksen olevan niin paha, että joutuisimme konkurssiin”, Pech sanoo.

Kaikki baarit eivät jätä kisoja näyttämättä. Esimerkiksi berliiniläinen Tante Käthe näyttää otteluita, mutta baarissa on myös valokuvanäyttely, joka kertoo köyhistä nepalilaisista siirtotyöntekijöistä, jotka olivat rakentamassa MM-kisojen stadioneita.

Fargon lähellä sijaitseva Salama's Barissa suorastaan odotetaan kisoja.

”Näytän kaikki ottelut, ei mitään poikkeuksia”, sanoo baarin omistaja Salama El-Khatib.

”Jokainen voi päättää omalla tavallaan.”

Salama El-Khatib pitää baarinsa auki ja näyttää MM-otteluita.

El-Khatib, joka muutti Lähi-idästä Berliiniin 1980-luvulla ja avasi baarinsa vuonna 1996, kertoi AFP:lle, että Qatarin ihmisoikeuksista puhutaan usein asiakkaiden kanssa.

Hänen mukaan ”viisi tai kuusi” kanta-asiakasta aikoo pysyä pois baarista kisojen ajan.

”Boikotista keskusteleminen pari viikkoa ennen kisoja oli järjetöntä. Se olisi pitänyt käydä aikoja sitten.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat