Erikoiset törmäämiset erotuomariin johtivat Liigan uuteen sääntötulkintaan

Liiga muutti törmäämiseen liittyvää käytäntöä, ja sen lisäksi paitsiotulkintaa tarkennettiin.

Ässien puolustajan Aleksi Laakson erotuomariin törmääminen ja ulosajo johti laajaan somekeskusteluun. Kuva syyskuulta.

16.11. 16:01

Kotimaisessa kiekkoliigassa nousi somemyrsky lokakuun alussa, kun Ässien puolustaja Aleksi Laakso sai pelirangaistuksen.

Laakso lensi ulos pelistä KooKoota vastaan, kun hän törmäsi erotuomariin tai pikemminkin erotuomari törmäsi häneen.

Tilanteessa Laakso rikkoi erotuomarin koskemattomuutta, joka johti automaattisesti ulosajoon. Myrsky nousi siitä, ettei Laakso voinut tilanteelle mitään, kun erotuomari Lassi Heikkinen väisti kohti tullutta kiekkoa ja ajautui selin päin pelaajaan.

Liiga sai kritiikistä osansa, ja nyt tehtiin tuohon pykälään poikkeussääntö. Erotuomarilla on oikeus tarkistaa törmäystilanne videolta ja mahdollisuus vahvistaa alkuperäinen rangaistus tai peruuttaa se kokonaan.

Erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoo Liigan verkkosivuilla, että muutoksella turvataan pelaajan oikeusturvaa.

Laakson tapauksessa ylimääräistä pelikieltoa ei tullut, vaikka hän lensi ulos.

Kolmisen viikkoa Laakson tapauksen jälkeen Ilveksen Tommi Tikka sai neljän ottelun pelikiellon kampattuaan erotuomarin.

Jos pelaaja puuttuu erotuomarin koskemattomuuteen, tuomitaan siitä aina automaattisesti pelirangaistus. Ja jokainen pelirangaistus menee kurinpitokäsittelyyn.

Nyt käyttöön otettu poikkeussääntö antaa mahdollisuuden tilanteen tarkistamiseen. Useimmiten törmäykset tulevat juuri siten, että kolhu tulee tuomarin selkäpuolelta eikä hänellä ole mahdollisuutta nähdä tilannetta.

Liiga noudattaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntökirjaa, eikä siellä ole tarkistusmahdollisuutta. Siksi kysymyksessä on poikkeussääntö.

Toiseenkin sääntöön tuli tarkennus. HIFK–JYP-ottelussa tuli erikoinen viheltämättä jäänyt paitsiotilanne. IFK:n puolustaja Eddie Larsson pelasi kiekkoa tökäten siniviivan alapuolella, jonka jälkeen kaksi JYPin pelaajaa pääsi maalipaikkaan.

JYPin pelaajat vaikuttivat olevan paitsiossa, mutta tilannetta ei vanhan tulkinnan mukaan kuulunut viheltää paitsioksi.

Rönn kuvaa sääntötulkintaa laveaksi liittyen kiekon tökkäämiseen siniviivalla. Liiga kysyi seurojen urheilujohtajilta kantaa, ja päätös oli selkeä. Vastaavat tilanteet halutaan tuomita paitsioiksi.

”Kun pelaaja pelaa kiekkoa, mutta ei kontrolloi sitä, me tulkitsemme sen kimmokkeeksi. Tällöin vihelletään paitsio.”

Yksi Liigan pisimmistä erotuomarin koskemattomuuteen liittyvistä rangaistuksista tuli 1997. Jokerien puolustaja Mika Strömberg sai kymmenen ottelun tuomion, kun hän kolautti päin tuomaria JYPiä vastaan pelatussa ottelussa.

Usein rangaistukset koskemattomuuden loukkaamisesta vaihtelevat yhden ja neljän ottelun välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat