Matilda Castren pelaa naisten kaikkien aikojen suurimmasta voittopalkinnosta

LPGA-kiertueen finaalin lähtöasetelma on erikoinen, sillä kauden aikaisemmissa kilpailuissa kertyneet pisteet nollattiin.

Matilda Castren jakoi kymmenennen sijan viime viikolla Floridassa pelatussa kilpailussa. Kuva kilpailun avauskierrokselta, joka pelattiin 11. marraskuuta 2022.

16.11. 17:21

Matilda Castren aloittaa torstaina Yhdysvalloissa golfkilpailun, jonka 60 osanottajalla on mahdollisuus voittaa naisten kaikkien aikojen suurin rahapalkinto.

Kyseessä on naisten kovatasoisimman ammattilaiskiertueen LPGA:n finaalikilpailu Tour Championship, jossa on jaossa kaikkiaan seitsemän miljoonaa dollaria. Voittaja saa kaksi miljoonaa.

Kauden finaaliksi kilpailun lähtöasetelma on erikoinen. Mukaan pääsi 60 pelaajaa, jotka valikoituivat kauden 31 aikaisemmassa kilpailussa hankittujen rankingpisteiden perusteella.

Tour Championshipiin pisteet kuitenkin nollattiin, ja kaikki lähtevät samalta viivalta tavoittelemaan voittoa.

Sunnuntaina Tour Championshipin voittoa juhliva pelaaja tulee olemaan myös koko kauden mittaisen Race to CME Globe -kilpailun voittaja.

Asetelma voisi verrata siihen, jos esimerkiksi maantiepyöräilyn Ranskan ympäriajossa 20 ensimmäisellä etapilla syntyneet aikaerot nollattaisiin, ja kaikki lähtisivät tasatilanteesta päätösetapille.

Miesten pääkiertueilla, PGA-tourilla ja Euroopan-kiertueella, ei ole käytössä vastaavaa nollaussysteemiä.

Esimerkiksi niin ikään torstaina Dubaissa alkavaan miesten Euroopan-kiertueen finaaliin lähdetään tähän mennessä muodostuneesta pistetilanteesta, ja koko kauden pistekilpailun voittoon on käytännössä mahdollisuus vain muutamalla kärkipelaajalla.

Castren varmisti pääsyn Tour Championshipiin vasta viime viikon kilpailussa, jossa hän jakoi hienon päätöskierroksen jälkeen kymmenennen sijan ja nousi rankingissa 62. sijalta 54:nneksi. Myös edellisessä kilpailussa hän jakoi kymmenennen sijan.

”Tuntui kyllä tosi hyvältä pelata kaksi viimeistä kisaa niin hyvin, että pääsi tänne. Oli hienoa, että sai pelattua hyvät kisat silloin, kun se oikeasti merkitsi”, Castren sanoi tiedotteessa.

Castrenin viime kausi LPGA:lla oli pääosin säihkyvä ja ylitti kaikki odotukset. Kauden finaalissa hän oli kuitenkin jo liian väsynyt menestyäkseen. Nyt tilanne on tässä mielessä toinen.

”Viime vuonna oli sellainen fiilis, että pääsisi vain maaliin saakka ja lepäämään. Olen jaksottanut tänä vuonna kilpailut paremmin. Tuntuu, että on paljon enemmän energiaa. Ei olla ihan viimeisillä mehuilla liikkeellä niin kuin viime vuonna”, Castren sanoo.

Tour Championship pelataan Floridan Naplesissa Tiburon Golf Clubilla, jonka resort-tyylinen kenttä on Castrenin mielestä melko selkeä.

Matalaksi leikatut karheikot väylien reunoilla ja helpohko kenttä enteilevät, että kierrostulokset tulevat olemaan todella alhaisia. Viime vuonna kilpailun voittotulos oli –23.

”Kenttä on aika samanlainen kuin viime vuonna. Koetan pelata omaa parastani”, Castren sanoi.

Castren aloittaa kilpailun avauskierroksen torstaina klo 15.30 Suomen aikaa.

Kilpailun tv-lähetykset tulevat Elisa Viihde Viaplaysta ja V Sportin kanavilta. Lähetysajat ovat torstaina, perjantaina ja lauantaina kello 21–01 ja sunnuntaina 20-01.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat