Kansainvälinen paralympia­komitea hyllytti Venäjän jäsenyyden: ”Oikeus toteutui”

Hyllytys tarkoittaa, että maiden urheilijat eivät voi osallistua IPC:n alaisiin kilpailuihin ennen kuin hyllytys kumotaan.

17.11. 15:30

Kansainvälinen paralympiakomitea IPC on päättänyt hyllyttää Venäjän ja Valko-Venäjän kansallisten paralympiakomiteoiden jäsenyyden.

IPC:n jäsenmaat äänestivät erikseen Venäjän ja Valko-Venäjän hyllyttämisestä yleiskokouksessaan Berliinissä.

Läpihuutojutusta ei ollut kyse. Venäjä hyllytettiin äänin 64–39 (16 äänesti tyhjää) ja Valko-Venäjä äänin 54–45 (18 tyhjää).

Pohjoismaat olivat jo aiemmin kannattaneet Venäjän ja Valko-Venäjän pitämistä kansainväliseen paraurheilun ulkopuolella niin kauan kuin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on käynnissä.

Suomen paralympiakomitean puheenjohtajan Sari Raution mukaan oikeus toteutui päätöksessä.

”Kokouksessa pidettiin puheenvuoroja myös sen puolesta, että venäläisiä ja valkovenäläisiä paraurheilijoita ei pidä rangaista heidän maidensa johdon tekemisistä, mutta me yhdessä pohjoismaisessa rintamassa näemme vahvasti, että maiden komiteat eivät ole tuominneet sotaa. Tässä on kyse rauhan ajamisesta ja Ukrainan kansan tukemisesta.”

Hyllytys tarkoittaa, että maiden urheilijat eivät voi osallistua IPC:n alaisiin kilpailuihin ennen kuin hyllytys kumotaan. Hyllytyksen voi kumota IPC:n hallitus tai vuoden päästä järjestettävä seuraava yleiskokous.

Venäjän ja Valko-Venäjän paralympiakomiteat voivat valittaa päätöksestä.

Oikaisu: Pohjoismaat olivat aiemmin kannattaneet, eivät vastustaneet Venäjän ja Valko-Venäjän hyllyttämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat