”Kipuilen tämän asian kanssa järjettömästi” – Boikottiaalto leviää, mutta rantautuuko se Suomeen?

Henrik Dettmann pyrkii välttämään Qatarin kisojen katsomisen, Tommy Lindgren ei katso ja Teemu Ramstedt katsoo muutaman ottelun.

Saksassa Qatarin MM-kisojen boikotointivaatimukset nousivat esille myös Bundesliigan otteluissa. Boycottqatar2022-aihetunniste on käytössä sosiaalisessa mediassa.

19.11. 10:00

Katsoako vai eikö katsoa? Siinä on kysymys, joka on saanut uudenlaisia sävyjä liittyen Qatarissa pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on aihesana boycottqatar2022, jota ovat käyttäneet tuhannet ihmiset. Suomalaista vastinetta ei ole, mutta yksittäiset henkilöt ovat ilmoittaneet jättävänsä kisat väliin – ei siksi, että jalkapallo ei kiinnostaisi, vaan siksi, että Qatarin ihmisoikeusloukkaukset ja siirtotyöntekijöiden kohtelu ovat liikaa. Kritiikin kohteena on myös Kansainvälisen jalkapalloliiton, Fifan, toiminta.

Jalkapalloilija Riku Riskin Qatar-boikotti on ollut näkyvästi esillä. Vastaavasti Qataria voimakkaasti arvostellut Huuhkajien entinen kapteeni Tim Sparv aikoo katsoa kisat.

Pappi ja jalkapallofani Kari Kanala tarvitsi Ylellä julkaistussa podcast-sarjassaan ulkopuolisen apua kysymykseen, voiko hän katsoa otteluita. Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson totesi Kanalalle, että katso ihmeessä äläkä piinaa asialla itseäsi.

"Olen saanut piinkovalta ihmisoikeuksien tuntijalta armahduksen”, Kanala huokaa.

Johansson kyllä muistutti, että juuri mikään Qatarin kisojen järjestämisessä ei kestä päivänvaloa.

HS kysyi kisojen katsomisesta tai boikotonnista muutamilta tunnetuilta suomalaisilta urheiluihmisiltä sekä teki kyselyn Facebookin suomalaisessa jalkapalloryhmässä.

Henrik Dettmann

”Rehellinen vastaus on se, että kipuilen tämän asian kanssa järjettömästi. Voi hyvin olla, että pystyn olemaan katsomatta. Minun pitäisi olla katsomatta. Samalla se on mieletön pyllistys niin hienolle lajille kuin jalkapallo”, toteaa puhelimitse Suomen koripallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Henrik Dettmann.

”’Jos me oikeasti boikotoitaisiin näitä kisoja, median se pitäisi aloittaa. Nyt ei kannata syyllistää yksilöä ’ilmastonmuutoksesta’.”

Dettmann toteaa, että kipu syntyy siitä, että katsomalla hän kumartaisi sinne suuntaan, missä näitä kisoja ei pitäisi edes olla.

”En viitsi edes sanoa sen maan nimeä. Lisäksi kisat pidetään väärään aikaan.”

Dettmann myös muistuttaa, että koripallollakaan ei ole puhtaat jauhot, sillä MM-kisat pelattiin vuonna 2019 Kiinassa.

”En halua tässä olla hurskastelija.”

Dettmann arvostelee myös Yleä, joka näyttää suurimman osan otteluista. Selostajien jääminen Suomeen ei vähennä Dettmannin arvostelua: ”Se on ihan teennäistä.”

Muusikko, Ihmisoikeusliitossa työskentelevä jalkapallofani ja muun muassa urheiluaiheisia radio-ohjelmia ja podcasteja tehnyt Tommy Lindgren toteaa suoraan, että hän ei katso Qatarin kisoja.

Tommy Lindgren

”Seuraan kisoihin liittyvää uutisointia, mutta ottelut jätän väliin. Futisfanina en halua ottaa osaa viihdespektaakkeliin, jonka järjestäjänä toimii ihmisoikeuksia polkeva, poliittiset puolueet ja vapaan kansalaistoiminnan kieltävä diktatuuri”, Lindgren kertoo tekstiviestitse.

”Fifa tienaa MM-kisoilla miljardeja, pitkälti mediaoikeuksien myynnillä. Päätökseni ei vaikuta sen kassavirtaan mitenkään, mutta itselleni valinta on looginen ja helppo.”

Lindgren toteaa, että hän on äärimmäisen surullinen ennen kaikkea kisojen takia kuolleiden tuhansien siirtotyöläisten kohtalosta, mutta myös pelaajien ja koko lajin puolesta.

”Pallopelien arvokisoissa puhutaan usein ’kuolemanlohkoista’, mutta Qatar 2022 on kirjaimellisesti kuolemanturnaus.”

Lindgren mietti myös esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin kuuluvia pelaajia, jotka joutuvat kilpailemaan maassa, jossa homoseksuaalisuus on luokiteltu rikokseksi.

”Toivottavasti turnauksen aikana nähdään mielenilmauksia ihmisoikeuksien puolesta. Fifan tulisi myös kantaa vastuunsa ja maksaa korvauksia ihmisoikeusloukkauksista kärsineille siirtotyöntekijöille sekä näiden omaisille.”

Suomen jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja Teemu Ramstedt toteaa, että hän todennäköisesti katsoo muutaman ottelun.

Teemu Ramstedt

”Suhtaudun kriittisesti tapahtumaan ihmisoikeuksien näkökulmasta. Mielestäni huippu-urheilussa pitäisi myös vähentää maajoukkueissa kansallisvaltiota edustavaa urheilua ylipäätään”, Ramstedt viestittää tekstiviestitse.

Entäpä suomalaiset jalkapallofanit? HS kysyi asiaa Facebookin suomalaisessa jalkapallon keskusteluryhmässä Goooooooolissa.

Vastauksia tuli vajaassa vuorokaudessa kaikkiaan 138 kappaletta. 71 prosenttia vastaajista aikoo katsoa ainakin jonkin verran kisoja ja 29 prosenttia ei aio katsoa ollenkaan.

Kommenteissa todettiin muun muassa seuraavaa:

”Annan kisojen soljua enimmäkseen ohi. Jos satun telkkarin ääreen, niin voin pätkän katsoa. Tulokset näkee väkisin mediasta.”

”Pitkän aikaa on ollut ihan selvä juttu, ettei nämä kinkerit kiinnosta hämmentävästi pätkän vertaa. Hämmentävää siksi, että futiksen MM-lopputurnaus on ollut jopa elämää määrittävä tapahtuma siitä lähtien kun pikkutyttönä -86 Meksikon kisoja katsoessa lopullisesti ajautui futiksen vietäväksi.”

”Väliin jää tällä kertaa. Liikaa pielessä.”

”Boikotoisin, jos olis joku yhtenäinen boikottirintama, johon liittyä. Yhden ihmisen lähes äänetön boikotti ei ole juuri minkään arvoinen, etenkin kun kisojen katsomisesta ei tarvitse Suomessa maksaa.”

Lue lisää: Tämä kaikki on pielessä ihmisoikeuksia polkevassa ökyrikkaassa Qatarissa

Lue lisää: Qatarissa alkavat MM-kisat, jollaisia ei pitäisi ikinä järjestää

Lue lisää: Riku Riskin henkilökohtaiseksi aiottu boikottipäätös vuoti julkisuuteen ja teki hänestä kansainvälisen puheenaiheen

Lue lisää: Fifan laiminlyönnit luovat pelaajille moraalisen dilemman: ”He tietävät, että jalkapallo­kengissä on verta”

Lue lisää: Qatar on kaasujätti, jonka merkitys Euroopalle vain kasvaa

Lue lisää: Messin ja Ronaldon aikakausi päättyy – Saako kuningas vihdoin kruununsa?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat