The Guardian: Qatarissa työskentelevät vartijat kertovat saavansa vähimmillään 40 sentin tunti­palkkaa

Qatarissa Al-Biddan puiston vartijoina työskentelevien siirtotyöläisten kerrotaan saavan yhden vapaapäivän kuukaudessa, ja heidät majoitetaan likaisissa leireissä aavikon reunalla.

Siirtotyöläisiä Dohassa 17. marraskuuta.

18.11. 20:48

Jalkapallon MM-kisoissa Dohassa vartijoina työskenteleville siirtotyöläisille maksetaan vähimmillään 40 senttiä tunnilta, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Vartioiden mukaan he tekevät 12-tuntisia työvuoroja ja saavat yleensä vain yhden vapaapäivän kuukaudessa.

The Guardianin haastattelemat vartijat työskentelevät Al-Biddan puistossa, jossa järjestetään jalkapallon MM-kisojen fanifestivaali.

Vartijat kertovat, etteivät he ole sopimussuhteessa Fifaan eivätkä osallistu fanifestivaaliin.

Lue lisää: Tämä kaikki on pielessä ihmisoikeuksia polkevassa ökyrikkaassa Qatarissa

The Guardianin tiedot perustuvat haastatteluihin, joita on tehty viime kuukausina Al Nasr Star Security Services -yhtiön palveluksessa työskentelevien puistonvartijoiden kanssa.

Puistossa työskentelevien vartioiden palkkakuittien pohjalta tehty The Guardianin analyysi osoittaa, että vartijoille maksetaan tyypillisesti noin 360 euroa kuukaudessa 348 työtunnista sekä lisäksi pientä ruokarahaa. Tähän sisältyy 104 ylityötuntia, joista heille maksetaan noin 40 senttiä tunnilta.

Tällaiset työajat ja ylityökorvaukset rikkovat Qatarin työlainsäädäntöä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tämän vuoden maaliskuussa julkaisemassa raportissa todettiin, että työntekijöiden hyväksikäyttö yksityisellä turvallisuusalalla on yleistä Qatarissa.

”Turvamiehet ovat olennainen osa MM-kisojen sujuvuutta – –. Kenenkään ei pitäisi joutua työskentelemään tällaisissa olosuhteissa, ja kaikille väärinkäytöksistä kärsineille on tarjottava korvaus", sanoi Amnestyn maahanmuuttajien työelämän oikeuksia tutkiva Ella Knight.

Knightin mukaan The Guardianin havainnot ovat ”jälleen yksi selkeä esimerkki uudistus­prosessin puutteista ja siitä, miten lakien täytäntöön­panossa edelleen olevat puutteet vaikuttavat siirtotyöläisten elämään Qatarissa”.

Qatarin työmarkkina­uudistusten pitäisi merkitä sitä, että Al-Bidda-puiston vartijat voivat siirtyä paremmin palkattuun työhön.

Työntekijöiden mukaan se on käytännössä hyvin vaikeaa, ja he uskovat tarvitsevansa edelleen työnantajansa luvan hakeutuakseen muualle töihin.

Kaikki The Guardianin haastattelemat vartijat väittävät, että heidät pakotettiin maksamaan laittomia maksuja kotimaassaan toimiville rekrytointi­yrityksille työpaikan saamiseksi.

Tämä käytännössä pakotti heidät työskentelemään jopa viisi kuukautta tienatakseen rekrytointimaksun verran palkkaa.

The Guardian vieraili eräällä vartijoiden leirillä ja löysi huoneet, joissa oli neljä kerrossänkyä ahtaasti peräkkäin pienen tilan perällä. Kaappeja ei ollut, ja ruokailuvälineet oli tungettu sänkyjen alle.

Ulkopuolella oli kaksi isoa likaista keittiötä ja pahanhajuiset vessakopit. Yksi vartija sanoi, että hänen leirinsä vessat olivat niin huonoja, että hän käytti mieluummin kisapuiston vessoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat