Ari Huusela seurasi Tapio Lehtisen pelastus­operaatiota: ”Kuin oppikirja­esimerkki”

Kylmä pää ja mittavat merimiestaidot. Niillä maailmanympäripurjehtija Ari Huusela uskoo Tapio Lehtisen selvinneen tiukasta paikasta.

Yksinpurjehtija Ari Huusela kiersi Kap Hornin tammikuussa 2021.

20.11. 13:39

Yksinpurjehtija Ari Huusela on seurannut purjehduskollegansa Tapio Lehtisen dramaattisia vaiheita Golden Globe -kilpailussa.

Purjehduskisan toimistoon tuli perjantaiaamuna hätäsignaali Lehtisen pelastuslautalta. Signaali paikannettiin noin 830 kilometriä Etelä-Afrikan Port Elizabethistä kaakkoon. Kisajärjestäjät saivat Lehtiseen yhteyden perjantaina iltapäivällä.

Pelastusoperaatiossa lauantaina aamupäivällä Lehtinen pääsi ensin kilpakumppaninsa Kirsten Neuschäferin kyytiin ja sieltä edelleen paikalle tulleeseen rahtialukseen Darya Gayatriin.

Jaksoa ennen kuin Lehtiseen saatiin yhteys Huusela kuvailee hyvin ahdistavaksi.

”Tilanne oli tosi karmiva. Kun sai ensimmäiset uutiset niin tuntui tosi pahalta, siellä itsekin olleena voin vain kuvitella, miten dramaattinen tilanne on, kun vene häviää alta. Ja ne hetket ennen kuin Tapioon saatiin yhteys, piti jo valmistautua pahimpaan.”

”Olen tosi iloinen Tapion ja Tapion läheisten ja tiimin puolesta, onnellinen ja helpottunut että tilanne saatiin hallintaan.”

Kun Huusela kuuli, että Lehtiseen on saatu yhteys, hän tiesi, että tilanne loppuu hyvin.

”Luotin siihen, että valtavalla kokemuksellaan, merimiestaidoillaan ja rauhallisuudella Tapio varmasti selviää.”

Pelastautuminen oli todella täpärä. Lehtinen kertoi sunnuntaina HS:lle, että heräsi perjantaina kovaan pamaukseen. Asteria-vene täyttyi vauhdilla vedellä ja Lehtiselle tuli kiire pelastautua.

”Kaivoin veneestä radion, grab bagin [hätäpakkaus] ja pelastautumispuvun. Heitin ne kannelle istumalaatikkoon. Siinä vaiheessa vettä oli jo vyötäisiin asti. Menin kannelle ja puin pelastautumispuvun päälleni. Irrotin ja laukaisin pelastuslautan veteen veneen viereen.”

”Kriittisin hetki oli, kun pelastuslautan vetosolmu irtosi. Onneksi keli oli lähes tyyni. Otin pitkän loikan veteen, sain kiinni lautasta ja kömmin sisään”, Lehtinen kertoi.

Tilanne on ollut henkeä uhkaava, mutta Huuselan mukaan Lehtinen on toiminut kuin oppikirjaesimerkissä: otetaan ne varusteet, mitä ehditään tärkeysjärjestyksessä. Tärkeimmät välineet ovat pelastautumispuku ja paikannusvälineet.

Se, että on herännyt siihen, että vettä on polvia myöten ja pystynyt toimimaan äärimmäisen lyhyessä aikaikkunassa, vaatii mielen hallintaa.

”Tapio antoi toiminnallaan pelastajille mahdollisuudet auttaa ja löytää hänet. Tilanne on paha, mutta siinä ei saa panikoitua, pitää tehdä asiat oikeassa järjestyksessä.”

Huuselalla nousi tukka pystyyn, kun hän luki, että Lehtisen pelastuslautan turvanarun kiinnityssolmu oli pettänyt.

”On ollut hiuskarvan varassa ettei hän menettänyt lauttaa. Pelastautumispuku suojaa kylmältä ja kelluttaa, mutta jos lähettimet ovat lautassa, niin pelastettava on todella hankala löytää. Ne ovat olleet kriittisiä hetkiä.”

Huusela on omilla purjehduksillaan tehnyt tussilla tsekkauslistan kajuutan seinään. Siinä on tavarat tärkeysjärjestyksessä, koska väsyneenä voi oleellinenkin asia unohtua. Aikaa ajattelulle ei juuri ole.

”Minulla on kahden minuutin aikaikkuna valmiiksi mietittynä, siinä ajassa pitää valmistautua veneen hylkäämiseen.”

Yksinpurjehtimisen riskit ovat Huuselalle tutut. Hän ei ole koskaan menettänyt venettään, mutta tiukkoja paikkoja on ollut. Hän on myös harjoitellut pelastautumista Lohjan koulutuskeskuksessa, jossa voidaan luoda hyvin haastavat olosuhteet meripelastusharjoituksille.

Vuonna 2020 Huusela osallistui ensimmäisenä pohjoismaalaisena yksinpurjehduksen Vendée Globe -kilpailuun, jossa purjehditaan maailman ympäri pysähtymättä ilman ulkopuolista apua. Huuselalla aikaa maaliin meni 116 vuorokautta, vaikka hän oli heti kisan avauspäivinä veneensä kanssa kyljellään kovissa myrskyissä.

”Se oli kolmas tai neljäs yö, mutta sekään ei dramaattisuudestaan huolimatta ollut niin paha tilanne, kun vain toimii oikein. Sen jälkeen tuli olo, että nyt saa tulla mitä vain.”

Vastoinkäymiset tuntuvat vain ruokkivan purjehtijoiden asennetta. Syksyllä 2023 Lehtinen lähtee taas purjehtimaan maapallon ympäri. Hän osallistuu Galiana-veneellä 12 hengen miehistöllä Ocean Globe Race -valtameripurjehdukseen (OGR).

”Joskus näissä kilpailuissa tulee takaiskuja, joskus noinkin pahoja. Mutta purjehtijat ovat siitä erikoisia, etteivät he luovuta. Tapiokin tulee takaisin entistä vahvempana ja yhtä kokemusta rikkaampana”, Huusela toteaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat