Jalkapallofanit epä­toivoisina Qatarin paahteessa – "Tämä on kohtuutonta"

Kannattajien tarpeita kuumassa säässä ei ole osattu ottaa huomioon.

Iltaotteluissa kuumuus ei ole samanlainen ongelma kuin päivällä pelattavissa.

23.11. 9:23

Jalkapallon MM-kisat ja niiden järjestelyt ovat saaneet osakseen huomattavasti enemmän kritiikkiä kuin kiitosta, eikä loppua näy.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on rajoittanut osallistuvien maiden ilmaisunvapautta pitääkseen isäntämaa Qatarin tyytyväisenä. Qatar puolestaan on saanut runsaasti aiheellista kritiikkiä ihmisoikeusongelmistaan.

Tuorein kritiikki kohdistuu kisajärjestelyihin.

Ruotsalaslehti Aftonbladet kävi Dohassa sijaitsevalla fanialueella tiistaina, kun Argentiina kohtasi Saudi-Arabian. Ottelu alkoi kello 13 paikallista aikaa, ja Aftonbladetin mukaan oli yli 30 astetta lämmintä.

Mitään suojaa ei kuitenkaan faneille ollut tarjota. Tämä johti siihen, että monet kannattajat istuivat jopa 150 metrin päässä jättinäytöstä paikassa, jossa fanialueen rakenteet muodostivat pienen varjon.

Aftonbladetin kuvissa näkyy, miten kannattajat istuvat varsin erikoiselta näyttävässä muodostelmassa pysyäkseen varjossa.

”Yritimme seistä lähempänä näyttöä, mutta siinä oli liian lämmin, joten tulimme varjoon”, kanadalaiskannattaja kertoo Aftonbladetille.

Yksi nainen pyörtyy, ja hänet viedään henkilöstön toimesta saamaan hoitoa.

”Tämä on kohtuutonta. Täällä kuumuudessa ei ole mitään varjoa, ei mitään. Tämä on todella huonosti järjestetty”, australialainen Gary sanoo.

Fanialueiden ongelmat olivat esillä jo kisojen avauspäivänä sunnuntaina.

MM-kisoja varten rakennetulla Bidda Parkin fanialueella Dohassa koettiin heti kisojen aluksi sunnuntai-iltana potentiaalinen vaaratilanne.

Noin tuntia ennen Qatarin ja Ecuadorin välisen avausottelun alkua enintään 40 000 hengelle tarkoitetulle alueelle oli päästetty aivan liikaa väkeä, mikä synnytti vaarallisen tungoksen. Pullonkaula muodostui ennen kaikkea jonotusalueelle, jolta siirrytään portin läpi itse fanialueelle.

Lopulta poliisi joutui puuttumaan tilanteeseen ja ohjaamaan suuren ihmisjoukon pois alueelta.

Lue kaikki MM-kisajutut täältä.

Lue lisää: Qatar käänsi takkinsa, ja Fifa riisti MM-pelaajilta osan ihmis­oikeuksista

Lue lisää: MM-kisojen yleisö­määrä ihmetyttää, kapasiteetti kasvoi yllättäen kymmenillä­tuhansilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat