EU arvostelee kovin sanoin Fifaa ja Qataria ihmis­oikeuksien loukkaamisesta

Euroopan unioni julkaisi lausuntonsa torstaina.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser (oik.) piti OneLove-käsibvarsinauhaa keskiviikkona Qatarissa. Vierellä oli Saksan jalkapalloliiton puheenjohtaja Bernd Neuendorf.

24.11. 14:49 | Päivitetty 24.11. 15:30

Euroopan unionin parlamentti julkaisi torstaina lausunnon, jonka mukaan Kansainvälinen jalkapalloliitto, Fifa, ja MM-jalkapallon isäntämaa ovat syyllistyneet ihmisoikeuksin loukkaamiseen.

Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

EU-parlamentti äänesti torstaina päätöslauselman puolesta, jossa se pahoittelee raportteja LGBTQ+-yhteisöön kohdistuneista ihmisoikeusloukkauksista Qatarissa ja kehotti maata dekriminalisoimaan samaa sukupuolta olevien suhteet.

Useat parlamentin jäsenet käyttivät OneLove-käsivarsinauhaa, joista seitsemän Euroopan MM-kapteenia luopuivat Fifan painostuksesta.

Protestina Fifan kiellolle Saksan maajoukkue ryhmittyi keskiviikkona joukkuekuvaan siten, että kaikilla pelaajilla oli käsi suun edessä. Lisäksi kahdella pelaajalla oli sateenkaariväriä jalkapallokengissään.

Parlamentin jäsenet myös kehottivat Qatarin viranomaisia ​​suorittamaan kattavan tutkimuksen siirtotyöläisten kuolemista sekä työntekijöiden vammoista MM-kisojen valmistelujen aikana.

Parlamentin mukaan korruptio Fifassa on ”räikeää, systeemistä ja syvään juurtunutta”. Maailmanmestaruuskilpailujen myöntäminen Qatarille vuonna 2010 ei tapahtunut avoimesti, eikä tarvittavia riskinarviointeja tehty, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedotteessa todetaan.

”Fifa on vahingoittanut vakavasti kansainvälisen jalkapallon mainetta ja julkisuuskuvaa”, tiedotteessa todetaan.

Lue lisää: Qatar vie homofobian äärimmäisyyksiin: ”Nämä ovat vakavia ihmis­oikeus­loukkauksia”

Lue lisää: Qatar ja Fifa kaivoivat alle viikossa entistä syvemmän kuopan itselleen – näin MM-kisat ovat alkaneet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat