Ruotsalainen kiekkolegenda Börje Salming on kuollut

Börje Salming kuoli 71-vuotiaana.

Börje Salming esiintyi viimeisen kerran torontolaisyleisölle 12. marraskuuta. Vaimo Pia (vas.) ja tytär Bianca antoivat tukea areenan jäällä. Salming oli kaupungissa rakastettu pelaaja.

24.11. 20:08 | Päivitetty 24.11. 23:56

Suuri ruotsalainen jääkiekkopuolustaja Börje Salming on kuollut. Salmingin entinen NHL-seura Toronto Maple Leafs vahvisti suru-uutisen.

Salming sairasti lihaksia surkastuttavaa ALS-tautia. Hän kuoli 71-vuotiaana.

Jääkiekkomaailma oli täysin toisenlainen kaudella 1973–1974, kun Salming aloitti Torontossa. Eurooppalaisia pelaajia ei juurikaan arvostettu, ja ilmapiiri oli jopa vihamielinen vanhalta mantereelta tulleille pelaajille.

Kiirunasta kotoisin ollut Salming sulatti pelillään ja pelottomuudellaan torontolaisten sydämet. Fanien rakkaus Salmingiin kesti tähän syksyyn asti – ja vielä vuosia tästä eteenpäin.

Pitkällä urallaan Salming pelasi 16 kautta Maple Leafsissa, kunnes päätti uransa Detroitissa 1990.

Hyvin pitkälti Salmingin onnistumisen ansiosta muiden eurooppalaisten pelaajien taival NHL:ään tasoittui. Hän on saanut tunnustusta tienraivaajan osastaan.

Salmingista tuli ensimmäinen ruotsalainen, joka valittiin Torontossa olevaan jääkiekon Hall of Fameen eli lajin arvostetuimpaan kunniagalleriaan.

Paitsi, että Salming oli erinomainen puolustaja, pystyi hän tuottamaan myös pisteitä. 1970-luvulta seuraavan vuosikymmenen alkuun hän pelasi viisi peräkkäistä kautta, joissa teki jokaisessa yli 65 pistettä.

Toronto Maple Leafsin Börje Salming (oik.) seurasi katseella maalivahti Wayne Thomas torjumaa kiekkoa NHL:n pudotuspeleissä Philadelphia Flyersia vastaan 1970-luvun lopulla.

Toronto oli Salmingin aikana ja hänen peliuransa jälkeen seura, joka ei voita millään Stanley Cupia. Kannu jäi Salmingiltakin valtaamatta, vaikka hän kuului tähdistö­pakkeihin.

Maple Leafs muisti Salmingia tyylikkäällä muistokirjoituksella, jonka seura julkaisi nopeasti suru-uutisen tultua.

Salming osallistui vielä juuri marraskuun puolivälin paikkailla Hall of Fame -juhlallisuuksiin ja kävi esittäytymässä joukkueen kotiareenan jäällä. Vastaanotto oli mykistävä, kun heikossa kunnossa ollut legenda tervehti yleisöä.

Vaimo Pia ja tytär Bianca tukivat Börjeä Toronton areenassa ja auttoivat häntä tervehtimään yleisöä. Viimeisen kerran.

Kesällä Salming tuli julkisuuteen kertoen, että hän sairastaan parantumatonta ALS-tautia. Sairauden vauhti oli raju, ja Salming sai elää enää talven kynnykselle. Hän kuoli torstaina 24. marraskuuta.

Peliuransa jälkeen Salming markkinoi oman alusvaatemallistonsa, joka toimii edelleen. Nykyään Salming Sportsilla on laaja lajivalikoima urheiluvälineitä salibandyssa, käsipallossa, squashissa ja juoksu-urheilussa.

Börje Salming tuuletti Suomen verkkoon tehtyä maalia Moskovan MM-kisoissa 1973.

Börje Salming vieraili Tampereella lokakuussa 2005.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat