Jari Kurri kuuli suru-uutisen Börje Salmingista ja järkyttyi: ”Todellinen legenda”

Toronton suuri kiekkosankari Börje Salming kuoli 71-vuotiaana ALS-taudin murtamana.

Börje Salming tervehti yleisöä Torontossa vuonna 2013.

24.11. 22:22 | Päivitetty 25.11. 15:27

Jari Kurri oli seuraamassa tyttärensä jalkapallo-ottelusta, kun kuuli suru-uutisen kiekkolegenda Börje Salmingsta hieman viiveellä.

Kuuluisa ruotsalainen jääkiekkopuolustaja Börje Salming kuoli 71-vuotiaana ALS-taudin murtamana.

Salmingin kuolema koskettaa. Kurri kohtasi suomalaispelaajista Salmingin pisimmän aikaa NHL:ssä. Salming ja Kurri pelasivat kymmenen kautta samaan aikaan, kun Kurri meni Edmontoniin 1980 ja Salming lopetti pelinsä Detroitissa 1990.

Toronto oli Salmingin oma kaupunki. Kiirunasta lähtöisin ollut puolustaja pelasi kaikkiaan 16 kautta yhdessä Kanadan kiekkopääkaupungeista.

”Hän on vaikuttanut todella paljon NHL:ään pääsemiseksi. Ei pelkästään vain ruotsalaispelaajien kohdalla, vaan kaikkien eurooppalaisten. Oli oikea uranuurtaja”, Kurri, 62, sanoi HS:lle torstai-iltana.

”Hän avasi tietä, kun tiedetään, millaista se oli silloin olla eurooppalainen.”

Salming esiintyi Toronton kiekkoyleisölle hyvin hauraana ja sairauden murtamana Hall of Fame -viikonloppuna juuri ennen marraskuun puoliväliä.

Kurri osallistui myös suureen Toronton tapahtumaan. Hän harmitteli, ettei onnistunut tapaamaan Salmingia silloin.

Kurri oli kielitaidoton mennessään Edmontoniin, eikä olo muutenkaan tuntunut kotoisalta. Monet seurat eivät edes palkanneet eurooppalaisia, eikä Salmingin Toronto ollut missään nimessä helpoin paikka lähteä auraamaan tietä.

”Kyllä hän soturi oli. Hän oli taitava ja heittäytyi kiekkojen eteen. Tuntui, että hän oli jäällä koko ajan, kun pelattiin heitä vastaan.”

Kymmenen kauden aikana Kurri ja Salming kohtasivat NHL:ssä parikymmentä kertaa, kun Kurri kuului läntiseen konferenssiin ja Salmingin Maple Leafs itään.

Kurri sanoo, että jotain kertoo Salmingin arvostuksesta, kun Ruotsi pelasi Kanada cupissa Kanadaa vastaan 1976. Ottelu pelattiin 7. syyskuuta Torontossa.

”Salming sai suuremmat aplodit kuin kukaan kanadalainen. Se kertoo jotain”, Kurri sanoo. Hän ei itse ollut vielä silloin maajoukkueessa, mutta kohtasi Salmingin Kanada cupissa 1981. Ruotsi voitti silloin 5–0.

Kurri muistelee, että Salming oli erinomainen all round -puolustaja eli hallitsi laajasti kaikki pelin osa-alueet.

”Börje Salming oli aina jäällä, kun tarvittiin tasoitusmaali lopussa tai suojeltiin johtoa. Todellinen legenda.”

Oli suuri saavutus valloittaa kanadalaisten sydämet varsinkin Torontossa, jossa asenteet olivat luutuneita vielä 1970-luvun alkupuolella. Salming onnistui rakentamaan ikuisen rakkaustarinan.

”Kyllä hän on kovan koulun käynyt.”

Kurria järkytti Salmingin ALS-taudin nopea eteneminen, kun tämä kertoi vasta kesällä sairastuneensa parantumattomasti.

”Nopeasti kaikki meni.”

Oikaisu 25.11. kello 15.27: Korjattu artikkelin pääkuvan kuvatekstiä. Kuvatekstissä luki aiemmin, että kuva on tältä vuodelta, vaikka todellisuudessa se on vuodelta 2013.

Lue lisää: Ruotsalainen kiekkolegenda Börje Salming on kuollut

Lue lisää: Kiiruna nimeää kadun Börje Salmingin mukaan

Lue lisää: Vakavasti sairas Börje Salming herkisti yleisön Torontossa – tarvitsi apua vilkuttamiseen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat