Kerttu Niskanen teki kesällä uudelleen ”tupla-Stelvion" – mistä on kyse?

Kerttu Niskanen on panostanut yhä vuoristoharjoitteluun, vaikka tulevat MM-ladut eivät ole korkealla.

Kerttu Niskanen tuli torstain mediatapaamiseen koiransa Martan kanssa, josta hän myös julkaisee mielellään kuvia Instagramissa. ”Hänestä on tullut tärkeä tyyppi meidän perheeseen”, Niskanen sanoi.

25.11. 13:41

Ruka

”Kun on tupla-Stelvion saanut kerran ohjelmaan, niin ei sitä pois oteta”, hiihtäjä Kerttu Niskanen tokaisi maailmancupin aattona Rukalla naurahduksen kera.

Mutta mikä on tupla-Stelvio?

Kyseessä on Pohjois-Italian vuorilla tehtävä erikoisharjoitus, jossa Niskanen hiihtää rullasuksilla noin 1 200 metrin korkeudelta Bormiosta 2 758 metrin korkeudessa sijaitsevalle Passo Stelviolle.

Ensin nousu hiihdetään perinteisellä ja heti perään vapaalla. Näin nousumetrejä noin neljän tunnin harjoituksessa kertyy pystysuunnassa mitattuna yli 3 000.

Ensimmäisen kerran Niskanen teki tuon valmentajapuolisonsa Juho Mikkosen ideoiman harjoituksen kesällä 2021, kun hän rakensi pohjaa uran parhaaksi muodostuneelle kaudelle.

Lue lisää: Kerttu Niskanen lähti jälleen hulppeisiin vuoristo­maisemiin hakemaan sitä, mitä hän rakastaa

Sama harjoitus oli ohjelmassa viime kesän omalla leirillä, jolla tukikohta oli Italian Livignossa.

Elokuun maajoukkueleirin jälkeen myös toinen maajoukkuehiihtäjä haastoi itseään kiipeämällä Passo Stelviolle. Markus Vuorela ajoi sinne pyörällä toisesta suunnasta matkalla Livignoon.

Lue lisää: Markus Vuorela lähti hiihto­maajoukkueen vuoristoleiriltä ajamaan pyörällä 2 757 metrin korkeudelle

Niskanen on aiemminkin kertonut, että hän suorastaan rakastaa pitkien nousujen hiihtämistä, eikä tilanne ole muuttunut.

”Jos joku vain kuskaisi minua leireillä Keski-Euroopassa nousuja alas, niin hiihtäisin kyllä niin paljon kuin vuorokaudessa riittäisi tunteja, mutta kyllähän tässä täytyy pitää järki päässä. Minulle on mielekästä harjoittelua, että saa hiihtää ylämäkeen. Suorastaan nautin siitä, että päästään pitkiin nousuihin.”

Pekingin olympialaisissa Niskanen saavutti 33-vuotiaana uransa ensimmäiset henkilökohtaiset arvokisamitalit, hopeaa 10 kilometrillä (p) ja pronssia 30 kilometrillä (v).

Kympin kisassa Niskanen hävisi kullan vain 0,4 sekunnilla Norjan Therese Johaugille. Maailmancupissa hän saavutti pitkästä aikaa osakilpailuvoiton.

Voisi ajalla, että Niskanen teki viime kaudella harvinaisen tempun ja pystyi nousemaan uudelle tasolle yli 30-vuotiaana.

Tästäkin saattoi jossain määrin olla kyse, mutta enemmänkin onnistuminen perustui siihen, että harjoituskausi sujui vihdoin ilman ongelmia ja olympialaduilla Niskasen etuna oli kuin hänelle tehtyjen latuprofiilien lisäksi se, että Zhangjiakoun laduilla hiihdettiin noin 1 700 metrin korkeudella.

Jo ennen olympialaisia Niskanen oli saavuttanut merkittävän osan uransa parhaista mc-tuloksista 1 400–1 600 metrin korkeudella hiihdetyissä kilpailuissa, esimerkiksi Sveitsin Lenzerheidessa (kaksi voittoa), Davosissa sekä Italian Cognessa (voitto).

Kerttu Niskanen (vas) ja Krista Pärmäkoski esittelivät olympiamitalejaan Helsinki-Vantaan lentokentällä Pekingin kisojen jälkeen.

Tämän talven MM-ladut Slovenian Planicassa ovat noin 1 000 metrin korkeudella, eli hiihdon mittapuulla ne eivät ole korkealla.

Siitä huolimatta Niskanen panostaa lähes entiseen malliin korkean paikan harjoitteluun, koska se sopii hänelle. Hän ynnäsi, että korkean paikan leirivuorokausia kertyi maajoukkueleirit ja omat leirit yhteen laskettuna noin kymmenen viikkoa.

Määrä on noin kymmenen vuorokautta pienempi kuin vuosi sitten.

Muutenkin tämän kauden harjoittelussa on noudateltu pitkälti viime kauden linjaa, koska se tuotti loistavaa tulosta.

”Olen harjoitellut kesällä paljon ja järkevästi. Kaikki on ollut kunnossa.”

Niskanen myöntää, että viime kausi antoi kaikin puolin hyvän lähtökohdan tähän kauteen.

”Sellaisen kauden jälkeen oli oikein mukava ja hyvä fiilis aloittaa uusi harjoituskausi. Minulle kertoo paljon se, kun on pystynyt tekemään asioita suunnitelmien mukaan ja kaikki sujuu hyvin. Silloin voi myös olla ihan levollisin mielin ja luottaa tekemiseen.”

Niskasta vain 12 päivää nuoremman Johaugin lopettaminen näkyy tällä kaudella paitsi tuloslistoissa myös yhteislähtökilpailujen dramaturgiassa.

Aiemmin Johaug käynnisteli konettaan muiden vauhdissa korkeitaan 5–10 minuuttia ja painui sitten omille teilleen.

”Nyt poissa on se vetonainen, joka panee porukan hajalle heti alusta. En pelkää, että kilpailujen alkuun ei saataisi vauhtia. Kyllä siellä on sellaisia hiihtäjiä, jotka hyötyvät siitä, että hiihdetään koko ajan kovaa. Eiköhän sieltä löydy naisia vetämään.”

Niskanen ilmoitti jo vuosia sitten HS:n kyselyssä olevansa ehdottomasti sitä mieltä, että naisten kilpailumatkat voisivat olla pidempiä. Tällä kaudella näin tapahtuu maailmancupissa, kun naiset ja miehet hiihtävät samat matkat.

”Olen kannattanut sitä päätöstä. Ei minua haittaa, että matkat pitenevät. Ei se omia osakkeita ainakaan huononna.”

Lue lisää: Naisten ja miesten kilpailu­matkat muutetaan yhtä pitkiksi jo ensi kauden maailman­cupiin – Kerttu Niskanen: ”Olen tosi tyytyväinen”

Niskanen on yksi niistä harvoista maailmancupin hiihtäjistä, joille tuleva Holmenkollenin 50 kilometriä ei ole aivan uusi kokemus. Hän on kilpaillut muutaman kerran pidemmillä matkoilla muun muassa Ski Classics -sarjassa.

”Ei se sillä tavalla eroa, onko matka 30 vai 50 kilometriä. Siinä vaaditaan vain enemmän jaksamista.”

Niskanen muistutti, että hän ei ole koskaan ollut yltänyt parhaisiin suorituksiin alkutalvesta. Rukalla hän on ollut perinteisen kympillä parhaimmillaan kuudes, ja vuosi sitten tuli seitsemäs sija.

Hän huomautti, että päällä on vielä harjoituskuormaa.

”Tarkoituksellisesti tähän ei ole vielä kevennellä. Tarkoitus on, että paras kunto on tärkeimpään aikaan. Toivon, että tulisi rennot ja hyvät suoritukset ja että saisi jollain tavalla itsestään irti”, Niskanen sanoi.

Naiset hiihtävät lauantaina 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja väliaikalähdöllä. Sunnuntaina on vapaalla 20 kilometrin takaa-ajo, johon lähdetään lauantain aikaerojen mukaisessa järjestyksessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat