Marokon yllätysvoitto johti mellakointiin Belgiassa ja Hollannissa

Poliisi käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua ja otti mellakoitsijoita kiinni. Myös Hollannissa Marokon kannattajat ottivat yhteen poliisin kanssa.

28.11.2022 6:21 | Päivitetty 28.11.2022 15:18

Belgian pääkaupungissa Brysselissä jalkapallofanit mellakoivat ja ottivat yhteen poliisin kanssa sunnuntai-iltana Belgian ja Marokon välisen MM-kisojen ottelun jälkeen.

Marokko otti ottelussa 2–0-yllätysvoiton maailman parhaisiin joukkueisiin lukeutuvasta Belgiasta.

Kymmenet fanit rikkoivat ikkunoita, heittelivät ilotulitteita sekä sytyttivät autoja ja sähköskoottereita palamaan Brysselin keskustassa. Poliisi kertoi ottaneensa 11 ihmistä kiinni.

Belgiassa asuu noin 500 000 marokkolaistaustaista ihmistä, ja mellakoista levinneiden kuvien perusteella monet mellakoitsijoista olivat sonnustautuneet Marokon lippuihin.

Brysselin poliisin mukaan mellakointi alkoi jo ottelun aikana. Kymmenet ihmiset hakeutuivat yhteenottoihin poliisin kanssa, ja poliisi käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua. Keskustan alueelle tuotiin noin sata poliisia, ja metroasemia ja katuja suljettiin mellakoiden rajaamiseksi.

”Tuomitsen voimakkaasti iltapäivän tapahtumat. Poliisi on jo puuttunut tiukasti. Kehotan faneja välttämään kaupungin keskustaan tulemista. Poliisi tekee kaikkensa pitääkseen yllä järjestystä”, Brysselin pormestari Philippe Close tviittasi.

Myös muualla Belgiassa rähinöitiin ottelun jälkeen. Liegen kaupungissa noin 50 ihmisen ryhmä hyökkäsi poliisiasemalle rikkoen ikkunoita ja vahingoittaen kahta poliisiautoa. Liegessä poliisi käytti vesitykkiä.

Antwerpenissä poliisi otti kiinni kymmenkunta ihmistä yhteenottojen jälkeen.

Mellakoitsijat sytyttivät auton palamaan sunnuntai-iltana Amsterdamissa.

Naapurimaa Hollannissakin poliisi puuttui Marokon voittoa juhlineiden fanien mellakointiin. Poliisi ja fanit ottivat yhteen Amsterdamissa, Rotterdamissa, Haagissa ja Utrechtissa.

Rotterdamin poliisin mukaan jalkapallokannattajat heittivät soihtuja ja lasia poliiseja päin.

Myös Hollannissa on suuri marokkolaisvähemmistö, ja ottelun päätyttyä monien kaupunkien kadut täyttyivät faneista, jotka toitottivat autojen torvia ja heiluttivat Marokon lippuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat