Suomen MM-ralli ajetaan elokuun alussa, ohjelmassa myös kolmen maan yhteisralli

Myös Meksiko ja Chile palaavat koronapandemian jälkeen ohjelmaan.

Toyotan Esapekka Lappi odotteli lähtölupaa elokuussa Jyväskylän MM-rallissa. Ensi kesänä hän ajaa Jyväskylässä Hyundailla.

28.11.2022 11:33

Suomen MM-ralli eli Secto Rally Finland ajetaan ensi vuonna tutulla paikallaan elokuun alussa Jyväskylän lähiympäristössä. Yhteensä kaudella on kolmetoista MM-rallin osakilpailua.

Ensi vuoden uutuuksia ovat kolmen Euroopan maan yhteisralli sekä MM-sarjan palaaminen Meksikoon ja Chileen ensi kerran koronapandemian jälkeen.

Kolmen maan yhteisralli ajetaan 26.–29. lokakuuta Itävallan, Tšekin ja Saksan alueella Keski-Euroopan MM-rallina. Asfalttirallin keskuspaikkana toimii Passaun kaupunki Saksassa. Saksan MM-ralli on ajettu viimeksi vuonna 2019.

”Halusimme saada kalenterin samaan malliin kuin ennen pandemiaa niin, että se sisältää hyvän valikoiman kilpailuja niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella. Kalenteriin oli todella paljon tunkua, mutta olemme tyytyväisiä ensi kauden kisatarjontaan ja sen monipuolisuuteen”, rallin MM-sarjan promootioyhtiön tapahtumajohtajajohtaja Simon Larkin sanoo tiedotteessa.

Kausi alkaa tammikuussa Monte Carlossa, jonka voitti yhdeksänkertainen maailmanmestari Sébastien Loeb.

Suomen MM-ralli ajetaan 3.–6. elokuuta. Keski-Suomessa rallia ajetaan 72. kerran. Ensimmäiset Suurajot ajettiin vuonna 1951.

Maailmanmestari Kalle Rovanperä jatkaa ensi kaudella Toyotalla, jonka muut kuljettajat ovat Elfyn Evans, kahdeksankertainen maailmanmestari ranskalainen Sébastien Ogier ja Japanin Takamoto Katsuta.

Ogier ja Katsuta jakavat kolmannen tallipaikan ajamalla vuoron perään eri ralleissa.

Hyundain ykköskuljettajina rallin pääsarjassa Rally1:ssä ovat belgialainen Thierry Neuville ja Esapekka Lappi. Espanjalainen Dani Sordo ja Irlannin Craig Breen ajavat tallin kolmatta autoa.

M-Sportin Ford ei ole vielä nimennyt ensi kauden kuljettajiaan. Tallipäällikkö Rich Millener sanoo rallin MM-sarjan sivustolla, että M-Sport neuvottelee vielä usean kuljettajan kanssa.

Tallin ykkösvaihtoehdot ovat britti Gus Greensmith ja ranskalainen Pierre-Louis Loubet.

”Meillä on vaihtoehtoja. Niihin kuuluvat myös Ott Tänak ja Sébastien Loeb, ja meillä on pätevä auto [Ford Puma Rally1 Hybrid] ensi kaudeksi. Saa nähdä, mitä seuraava kuukausi tuo tullessaan”, Millener arvuutteli.

Tänak ilmoitti syksyllä, ettei hän jatka Hyundailla, vaikka hänellä oli sinne sopimus. Virolaisajaja ei ole kertonut tulevaisuuden suunnitelmistaan. Vaihtoehtona on, että hän pitää välivuoden tai lopettaa ajamisen MM-sarjassa.

Fakta

Rallin MM-sarja 2023

 1. Monte-Carlo 19.–22.1.

 2. Ruotsi 9.–12.2.

 3. Meksiko 16.–19.3.

 4. Kroatia 20.–23.4.

 5. Portugali 11.–14.5.

 6. Italia 1.–4.6.

 7. Kenia 22.–25.6.

 8. Viro 20.–23.7.

 9. Suomi 3.–6.8.

 10. Kreikka 7.–10.9.

 11. Chile 28.9.–1.10.

 12. Keski-Eurooppa (Itävalta, Tŝekki, Saksa) 26.–29.10.

 13. Japani 16.–19.11.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat