Gianni Infantino on ollut vakiokasvo Qatarin MM-katsomoissa.

Pelastaja vai pahis?

Gianni Infantinon piti palauttaa Fifan kunnia, mutta nyt hän antoi kasvot kriisille. Millainen persoona puheenjohtaja Infantino oikein on?


4.12.2022 2:00 | Päivitetty 4.12.2022 16:26

Monimuotoisuuden ja seksuaalivähemmistöjen tukeminen? Ei sovi. Ihmisoikeuksien puolesta puhuminen? Ei onnistu. Sananvapauden rajoittaminen? Kyllä. Rahalle kumartaminen? Toki.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ollut erilaisten kohujen keskellä syksyn ja erityisesti MM-kisojen aikana, ja ihmisiä ympäri maailmaa raivostuttaneita lausuntoja on antanut aina sama mies, Gianni Infantino.

Infantino, 52, on Fifan puheenjohtaja, mutta millainen mies on maailman suurimman lajiliiton vaikutusvaltaisin henkilö, jonka tehtävä oli puhdistaa ja pelastaa, ei liata ja suututtaa?

”Kielitaitoinen kosmopoliitti, äärimmäisen fiksu, taitava esiintyjä. Tykkää futiksesta.”

Näin Infantinoa kuvailevat Helsingin Sanomien haastattelemat suomalaiset jalkapallojohtajat, jotka ovat Fifa-pomon kanssa olleet tekemisissä.

Erinomaiseksi puhujaksi kuvatun Infantinon viimeaikaiset kommentit ovat kuitenkin hämmästyttäneet jalkapallomaailmaa kannattajista päättäjiin. Erityisesti ennen MM-kisoja pidetty yli tunnin kestänyt puhe nosti karvat pystyyn.

Infantino sanoi muun muassa ymmärtävänsä seksuaalivähemmistöjä ja siirtotyöläisiä, koska hän joutui lapsena itse kiusatuksi pisamien ja punaisen tukkansa vuoksi.

Lue lisää: Fifa-pomon yksinpuhelu hämmensi yleisön Qatarissa: ”Tänään tunnen itseni homoksi”

”MM-kisoihin liittyvät tapahtumat ja Infantinon lausunnot ovat syöneet luottamusta ja aiheuttaneet suurta ihmetystä”, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti toteaa.

”Hän on itsekin eurooppalainen, joten hänen täytyy ymmärtää, kuinka haitallisia tietyt kommentit ovat tännepäin”, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoo.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Infantino syntyi 23. maaliskuuta vuonna 1970 Sveitsin Brigissä. Hänen vanhempansa olivat italialaisia maahanmuuttajia, ja Infantinolla on molempien maiden kansalaisuus.

Italian ja saksan lisäksi Infantino puhuu englantia, ranskaa, espanjaa ja arabiaa. Hän on naimisissa libanonilaisen Leena al-Ashqarin kanssa, ja heillä on neljä tytärtä.

Infantino opiskeli lakimieheksi Fribourgin yliopistossa ja työskenteli urheilun tutkimiseen keskittyvässä CIES:ssä (International Center for Sports Studies).

Infantino siirtyi Euroopan jalkapalloliiton Uefan palvelukseen vuonna 2000 ja nousi askel kerrallaan ylöspäin. Vuonna 2004 hänet nimettiin Uefan lakiosaston johtajaksi, vuonna 2007 Uefan varapääsihteeriksi ja vuonna 2009 pääsihteeriksi.

Infantino profiloitui muutoksia aikaansaavana uudistajana. Vuonna 2016 EM-kisat laajenivat 24 joukkueen turnaukseksi, ja vuonna 2018 perustettiin Kansojen liiga. Lisäksi tehtiin toimia taloudellisen reilun pelin sääntöjen ottamiseksi käyttöön. Infantinolla oli Uefan pääsihteerinä merkittävä rooli muutoksissa, vaikka Kansojen liiga käynnistyikin hänen jo siirryttyään vielä kerran ylöspäin.

Kansainvälinen jalkapalloliitto oli kriisin kourissa, ja pelastaja löytyi läheltä.

”Meillä oli arvonta, ja minun nimeni nostettiin.”

Fifan johtohenkilöitä ja muita jalkapallojohtajia koskeva lahjontatutkimus oli käynnistynyt vuonna 2015. Lahjonta liittyi muun muassa meneillään olevien Qatarin MM-kisojen myöntämiseen vuonna 2010.

Lahjusskandaalin seurauksena Fifaa vuodesta 1998 johtanut Sepp Blatter erosi tehtävästään kesäkuussa 2015, ja Uefan puheenjohtajana vuodesta 2007 toiminut Michel Platini ilmoittautui seuraajaehdokkaaksi.

Platinin todettiin kuitenkin ottaneen vastaan kaksi miljoonaa dollaria Blatterilta, ja vuoden 2015 lopussa molemmat suljettiin eettisten rikkomusten vuoksi jalkapallosta vuoteen 2023 asti.

Pahasti ryvettynyt Fifa tarvitsi uuden keulakuvan, ja siihen rooliin Infantino näytti täydelliseltä.

Gianni Infantinolla on hetkittäin ollut syytä hymyynkin.

”Meillä oli arvonta, ja minun nimeni nostettiin”, Infantino vitsaili ehdokkuudestaan, joka julkistettiin vain tunteja ennen ehdokasasettelun päättymistä lokakuussa 2015.

Infantino sanoi vaalipuheessaan haluavansa MM-kisoista 40 joukkueen turnauksen. Tavoite toteutui, sillä vuoden 2026 MM-kisat ovat 48 joukkueen jättitapahtuma. Muita vaalilupauksia olivat muun muassa Fifan kunnian palauttaminen ja tasaisempi rahanjako.

Lupausten arvioitiin vedonneen erityisesti pienten jäsenmaiden päättäjiin, ja lopulta Infantino voitti ratkaisevassa äänestyksessä Aasian jalkapalloliiton puheenjohtajan Salman bin Ebrahim al-Khalifan äänin 115–88.

Infantinosta tuli Fifan yhdeksäs puheenjohtaja 26. helmikuuta vuonna 2016, ja hän puhui tavoitteistaan valintansa jälkeen.

”Tarvitsemme hyvää hallintoa, läpinäkyvyyttä ja kunnioitusta. Saavutamme nämä kovalla työllä, ja pystymme jälleen keskittymään jalkapalloon ja nostamaan pelin keskiöön”, Infantino totesi voittopuheessaan.

Alkuvuodet sujuivat hyvin, ja vuonna 2019 Infantino valittiin uudelle puheenjohtajakaudelle. Ensi maaliskuussa hän saa näillä näkymin jälleen jatkopestin. Puheenjohtajavaalissa ei ole muita ehdokkaita, ja ehdokasasettelu on jo päättynyt.

Infantino onnistui lähes Qatarin kisoihin asti välttämään suuret kohut, mutta esimakua vaa’an kallistumisesta saatiin vuoden 2022 alussa, kun hän muutti Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.

Viime viikkoina Infantino näyttääkin sitten joutuneen henkisen hiekkamyrskyn keskelle. Selviytymiskeino vaikuttaa olevan piiloutuminen ja myrskyn laantumisen odottaminen.

”Hän on sosiaalisesti erittäin taitava kaikkien kanssa.”

Gianni Infantino ja Qatarin emiiri Tamim bin Hamad al-Thani.

Gianni Infantinon kanssa MM-otteluita on seurannut myös Qatarin pääministeri Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz al-Thani.

Taitavaksi esiintyjäksi ja puhujaksi luonnehdittu Infantino teki nimittäin ennen kisoja viestinnässään erikoisia valintoja, joiden motiiveja ei voi ulkopuolelta kuin arvailla.

Infantino muun muassa lähetti MM-kisojen osallistujamaille kirjeen, jossa kehotettiin keskittymään jalkapalloon (ja unohtamaan Qatarin ihmisoikeusasiat). Ohje unohtui kuitenkin pari viikkoa myöhemmin, kun hän vetosi G20-kokouksessa Venäjän ja Ukrainan tulitauon puolesta Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa.

Kisojen alla kuultiinkin sitten erikoinen puhe vähemmistöistä ja siitä, että eurooppalaisten ei tule neuvoa muita maita, koska omakaan historiamme ei ole moitteeton.

”En pitänyt sitä jalkapallojohtajan ydinosaamisalueena. Hänen kannattaa yrittää keskittyä jalkapalloon”, Palloliiton puheenjohtaja Lahti kommentoi.

Lahti on tavannut ja jutellut Infantinon kanssa lukuisia kertoja vuonna 2018 alkaneen puheenjohtajakautensa aikana. Sveitsiläis-italialainen kosmopoliitti on tehnyt vaikutuksen käytöksellään.

”Hän on erittäin taitava kansainvälinen jalkapallolähettiläs. Ei millään tavalla vaatimaton mutta ei pyri nostamaan itseään kahdenkeskisessä kanssakäymisessä. Tuo omat mielipiteensä esiin muttei ylenkatsoen. Suomalaisista yritysjohtajista Jorma Ollilla on ehkä samantyylinen globaalisti ajatteleva henkilö”, Lahti kuvailee.

Palloliiton pääsihteeri Casagrande kertoo tavanneensa Infantinon ensimmäisen kerran vuonna 2013 ja lukuisia kertoja sen jälkeen. Casagrande sanoo, että Infantinosta on vuosien varrella muodostunut erittäin ammattimainen kuva.

”Hän on sosiaalisesti erittäin taitava kaikkien kanssa. Hän tietää, mitä haluaa. Pitää esiintymisestä sekä on nauttinut siitä ja osannut senkin puolen hyvin”, Casagrande kuvailee.

”Taitavilla poliitikoilla on samanlaisia ominaisuuksia. Hän pyrkii ottamaan kaikki huomioon, kaikki saavat häneen tietyn kontaktin.”

”En muista, että hän olisi ollut häviävässä jengissä.”

Gianni Infantino osaa ottaa ihmiset ympärillään huomioon. Sen sai kokea argentiinalainen valmentaja Mauricio Pochettino Japani–Espanja-ottelun yhteydessä.

Puolan jalkapalloliiton puheenjohtaja Cezary Kulesza (oik.) halusi selfien Gianni Infantinon kanssa.

Casagrande kertoo esimerkin yhteisöllisyyden arvoja ymmärtävästä Infantinosta.

”Jos on mahdollista, niin hän pyrkii aina järjestämään jonkinlaisen futisturnauksen, kun ollaan koolla. Maanosien välisiä otteluita, leikkimielisiä mutta kohtuullisen kilpailuhenkisiä.”

Mukana on entisiä jalkapallotähtiä, ja Infantino pitää huolen, ettei joukkuejaossa jää lyhyintä tikkua käteen. Casagranden mukaan viimeksi samalla puolella olivat muun muassa maailmanmestarit Andrea Pirlo ja Iker Casillas.

”En muista, että hän olisi ollut häviävässä jengissä.”

Lue lisää: Ari Lahti kertoo, kuinka kuuma keskustelu One Love -hiha­nauhasta Fifassa käytiin: ”Meni ihon alle”

Vaikka Casagrande pitää Infantinoa sosiaalisesti lahjakkaana, hän ei ymmärrä tämän kaikkia ulostuloja. Casagrande ihmettelee kohukommenttien lisäksi erityisesti päätöstä kieltää One Love -hihanauhat, joita useat maat halusivat käyttää osoittaakseen tukensa monimuotoisuudelle ja seksuaalivähemmistöille. Fifa kielsi myös muita kannanottoja ihmisoikeuksien puolesta.

”Joku ratkaisu olisi pitänyt löytää.”

Lahti on samoilla linjoilla Casagranden kanssa ja hämmästelee Fifan toimintaa.

”Ihmetytti, minkä takia ei löydetty kompromissia. Oli hyvin universaali asia, ihmisoikeudet eivät kohdistu yhteen maahan vaan kyse on yleisistä arvoista.”

”Hän on onnistunut kiristämään valvontaa rahankäytön suhteen.”

Vaalilupausten lunastamisessa ja visioiden toteuttamisessa on Lahden mukaan myös onnistumisia. Kisaisäntiä koskevasta äänestysuudistuksesta päätettiin varsin pian vuoden 2010 katastrofin jälkeen, ja Infantinon kaudella päätös on viety täytäntöön. Nykyään kisaisännästä päätetään kaikkien jäsenmaiden äänestyksessä.

”Olen nähnyt implementoinnin eli sen, miten vuoden 2026 kisapaikka käytännössä valittiin ja valmisteleva työ tehtiin. Sen Infantino esikuntineen hoiti hyvin. Äänestystilanne oli hyvin toteutettu ja toi luvattua läpinäkyvyyttä.”

Lahti näkee rahankäyttöön liittyvän valvonnan ja uskottavuuden kasvamisen niin ikään Infantinoon onnistumisiksi.

”Hän on onnistunut kiristämään valvontaa rahankäytön suhteen. Fifa määrittelee, mihin tarkoitukseen rahaa jakaa. Pitää olla suunnitelma, ja käytön jälkeen pitää selvittää, mihin rahaa käytettiin. Sen jälkeen on vielä kolmannen osapuolen auditointi, joka varmistaa, että rahat menivät sinne, mihin ilmoitettiin.”

Parannettavaakin Lahti löytää. Hän näkee Fifan vaikuttaneen länsimaisten liittojen esiin nostamiin epäkohtiin mutta vähän ”myöhäisherännäisesti”.

”Paikalla olleena on hankala ymmärtää. Ei ehkä kaikkia periaatteita ole pystytty noudattamaan Qatarin painostuksen takia.”

”Me edustimme universaalia ja yleisesti hyvää asiaa.”

Tällä hetkellä päällimmäisinä ovat kuitenkin Infantinon lausunnot ja Fifan toimet Qatarin MM-kisoihin ja maan ihmisoikeustilanteeseen liittyen.

Vaikka sekä Lahti että Casagrande ihmettelevät Infantinon kommentteja ja toimia, he muistuttavat toimintaympäristöstä, jonka voi nähdä selittävän käytöstä.

”Fifa on globaali organisaatio. Siihen kuuluu 211 liittoa, joiden keskellä joutuu tasapainoilemaan. Kommentit liittyivät varmaan paineelliseen tilanteeseen, jossa Infantino toimii eurooppalaisten liittojen ja Qatarin välissä”, Lahti pohtii mutta lisää sitten sen tärkeimmän:

”Hän koki ehkä epäreiluna länsieurooppalaisen arvostelun, mutta me edustimme universaalia ja yleisesti hyvää asiaa. Se pisti kyllä miettimään.”

Miettimään on varmasti joutunut myös Qatarin rahahanojen suuntaan kumartanut Infantino, eikä miestä ole kisojen aikana nähtykään kommentoimassa asioita. Strategiana näyttää olevan edestä johtamisen sijaan hiljainen odottaminen.

Odotusta on jäljellä vielä kaksi viikkoa, ja sitten kisat ovat viimein ohi. Infantino voi huokaista, lausua viimeiset ylistyksen sanat kisajärjestelyistä ja yrittää unohtaa kaiken kenttien ulkopuolella tapahtuneen.

Ja toivoa, että muutkin unohtaisivat.

Lue kaikki MM-kisajutut täältä.

Lue lisää: Tämä kaikki on pielessä ihmisoikeuksia polkevassa ökyrikkaassa Qatarissa

Lue lisää: Niinistö tyrmistyi: ”Fifan ja Qatarin luoma maailma on aivan kuin toiselta planeetalta”

Lue lisää: Fifan pomo laukoi taas suustaan käsittämättömiä typeryyksiä ja siihen on selkeät syyt

Lue lisää: Qatar vie homofobian äärimmäisyyksiin: ”Nämä ovat vakavia ihmis­oikeus­loukkauksia”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat