Kuin Tiktok tosielämässä – Qatarin aavikolle rakennettiin 44 miljardilla kulissikaupunki

Lusailin kaupunki on rakennettu tyhjästä.

Lusailin pröystäilevä kaupunki on hämmentävä näky.

4.12.2022 11:05

Qatarilla on kahdet kasvot. Dohasta 20 kilometriä lounaaseen on kätketty rakennustyöntekijöiden köyhät olot, joita ei näytetä maailmalle.

Pohjoisessa – kahdenkymmenen kilometrin päässä Dohan keskustasta – aukeaa täysin oma mielikuvitusmaailmansa ja Qatarin markkinointikoneiston julkisivu: Lusail.

Noin 44 miljardilla eurolla viidessätoista vuodessa tyhjästä noussut Lusail on kuin oikean elämän legokaupunki.

Lastenhuoneen keskelle kohoavan mielikuvituskaupungin tavoin myös Lusail on rakennettu tyhjän päälle.

Ennen tornitalojen lasipintoja ja niistä heijastuvia kirkkaita keinovaloja maapläntillä oli vain 38 neliökilometriä auringon polttamaa aavikkoa.

Mutta mitä kaikkea mielikuvituskaupungissa pitäisi olla?

Ainakin pilvenpiirtäjä. Lusailin maamerkki on 40-kerroksinen ja 211 metrin korkeuteen kohoava hevosenkengän mallinen Katara. Kaksoistornirakennuksessa on kaksi luksushotellia.

Lukuisten toinen toistaan prameampien hotellien seasta löytyy aktiviteetteja, merkkiliikkeitä ja ravintoloita. Lusailin keskus on sen hulppea satama-alue. Kaikki valmistui jalkapallon MM-kisojen isännöimistä varten ja 200 000 asukkaan kaupungin väkimäärä yli kaksinkertaistuu suurtapahtuman ajaksi.

Katara Towers kohoaa yli 200 metrin korkeuteen.

Entä formularata? Tietysti. Lusailin radalla ajettiin ensimmäisen kerran F1-kisa vuonna 2021. Kuluvan vuoden kisa jäi jalkapallon jalkoihin, mutta Qatarin keinovalojen alla kisataan vielä pitkään.

F1:n kymmenvuotinen sopimus Qatarin kanssa alkaa vuonna 2023.

MM-kisoissa Lusailin päänäyttämö on lähes 89 000 ihmistä vetävä jalkapallostadion. MM-kisoissa Lusailissa pelataan kymmenen ottelua, joista viimeinen on kisat huipentava loppuottelu.

Lusailin stadionia ympäröi maaperä, joka ei kutsu luokseen.

Iltavalaistuksessa stadion hohkaa kultaisena.

Mielikuvitus muodostuu kokemusten ja tuttujen asioiden pohjalle. Lusailin kaupungissakaan kaikki ei ole päästä temmattua.

Tosimaailmassa jonkin todellisen luominen uudelleen toiseen paikkaan on absurdia.

Lusailiin on rakenteilla kopio Beverly Hillsin asuinalueesta. Eikä Lusailissa matka Los Angelesista Pariisiin ole 9 000 kilometriä. Myös yksi maailman kuuluisimmista kaduista nimittäin löytyy myös Lusailista, ja ranskalaisfanit pääsevät tallaamaan Champs-Élyséen muovista vastinetta ja Place Vendomen aukion kaksoiskappaletta.

Italia ei MM-kisoihin päässyt, mutta italialaista kulttuuria edustaa Riminin historiallisen kaupungin kopio.

Lusailissa satojen vuosien kulttuurihistoria yritetään luoda tyhjästä.

Place Vendome, qatarilaisittain.

Viihteen takana tylsä ja tarpeellinen on vasta tulossa. Lusailiin aiotaan rakentaa 36 koulua.

Kaiken hulluuden taustalla lepää totuus siitä, miksi tällaisen paikan pitäisi olla vain lastenhuoneen lattialla, valmiina murskattavaksi huonona ideana.

Qatarilaisasukkaan hiilijalanjälki on suurempi kuin missään muualla maailmassa. Brittilehti Guardianin mukaan ilmasto lämpenee maassa sitä vauhtia, että ilmastotutkijoiden arvioiden mukaan Qatar on vuoteen 2070 mennessä asuinkelvoton.

Kuumuuden takia MM-kisat siirrettiin pelattavaksi marras-joulukuussa ja stadioneita viilennetään keinotekoisesti. Samoin tehdään luksuskaupungin kaduilla.

”Jalkakäytävällä nilkkoihin puhaltaa kylmää ilmaa. Näin me ihmiskuntana ratkaisemme ilmasto-ongelmat. Käännetään vain säätimestä kylmemmälle. Ilmastoidaan maailma”, Guardianin toimittaja Barney Ronay kirjoittaa sarkastisesti reportaasissaan.

Lusailin kaupunkibulevardi oli vielä hetki ennen kisoja hiljainen.

Uskomattomuudessaan Lusailin kaupunki on totta ja sellaisena se pitää myös nähdä. Kyseessä ei ole rinnakkaistodellisuus, vaikka siltä tuntuisikin.

”Kaupunkimaisema on täydellinen, mutta jo 50 metrin kävelyllä kohtaa niin paljon aistiärsykkeitä, että se käy sietämättömäksi. Musiikki, valot ja mainokset imevät sinut TikTok-maailmaan, jossa ympärillä tapahtuu jatkuvasti kaikkea”, Ronay tiivistää.

Valoshow Lusailissa on loputon. Kanadan maajoukkueen hotelli toivotti joukkueen näkyvästi tervetulleeksi.

Ronayn mukaan yöllä kaupunki hiljenee, mutta jokaisen rasahduksen ja vasaran kolahduksen kaiku kirkuu tyhjästä nousseiden kaupunkien ja stadionien rakennustyömailla kuolleiden siirtotyöläisten läheisten tuskaa.

Kaunis ulkokuori kätkee alleen karun totuuden.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat