Kansainväliset pelifirmat nimittivät Suomeen oman lobbarin

Uusi Rahapeliala ry edustaa seitsemää ulkomaista peliyhtiötä.

Rahapeliala ry:n toimitusjohtajaksi nimitetty Mika Kuismanen on työskennellyt Suomen yrittäjien pääekonomistina vuodesta 2016.

8.12.2022 12:22 | Päivitetty 8.12.2022 14:55

Kansainväliset rahapeliyhtiöt valmistautuvat Suomen pelimarkkinan vapautumiseen.

Seitsemän digitaalisia rahapelejä tarjoavaa yhtiötä on perustanut oman etujärjestön, Rahapeliala ry:n ja nimittänyt sen ensimmäiseksi toimitusjohtajaksi Mika Kuismasen.

Kuismanen työskentelee tällä hetkellä Suomen yrittäjien pääekonomistina ja aloittaa uudessa tehtävässään tammikuun puolivälissä. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa valtiovarainministeriössä ja Euroopan keskuspankissa.

Kuismasen työnä on edistää edustamiensa yhtiöiden näkökulmaa, kun Suomen seuraava hallitus ryhtyy todennäköisesti pohtimaan monopolin purkamista.

”Meidän tulee huolehtia siitä, että Suomeen luodaan lisenssiin perustuva rahapelijärjestelmä, joka takaa yhteiset pelisäännöt ja lainsäädännön alan toimijoille”, Kuismanen sanoo järjestön tiedotteessa.

”Tie tulee varmasti olemaan haastava, mutta juuri sen vuoksi koen uuden roolin äärimmäisen mielenkiintoisena.”

Kuismasta voi pitää yllätysnimenä, sillä oletettavasti peliyhtiöt hakivat tehtävään politiikassa tai etujärjestöissä uraa tehnyttä henkilöä.

Rahapeliala ry:n puheenjohtaja Rolf Simms kehuu tiedotteessa Kuismasen vankkaa talous- ja yritysmarkkinaosaamista sekä yhteiskuntasuhteita.

Simms edustaa järjestössä Maltalla pääpaikkaansa pitävää Kinred Groupia, joka tunnetaan muun muassa Unibet-brändistään.

Suomen valtion rahapeliyhtiö Veikkaus on liputtanut itsekin monopolin osittaisesta purkamisesta ja siirtymisestä lisenssimalliin, sillä yhtiön osuus digitaalisten rahapelien arviolta noin miljardin euron markkinasta on pudonnut noin 50 prosenttiin.

Toinen puolikas on jo ulkomaisten peliyhtiöiden hallussa, vaikka niillä ei olekaan toimilupaa Suomessa.

Lisenssimallissa ulkomainen rahapeliyritys joutuisi hankkimaan luvan toiminnalleen Suomessa. Näin ollen se maksaisi verot Suomeen, saisi markkinoida Suomessa ja olisi myös suomalaisten viranomaisten valvonnassa.

Mikäli Suomen rahapelimarkkina avataan, esimerkiksi lotto ja fyysiset pelikoneet pysyisivät Veikkauksen yksinoikeuden piirissä. Sen sijaan urheiluvedonlyöntiä ja muita digitaalisia pelejä tulisi järjestämään todennäköisesti kymmeniä yhtiöitä.

Oikaisu torstaina 7.12 kello 15: Digitaalisten rahapelien markkinan arvo on Suomessa arviolta noin miljardi euroa, ei 500 miljoonaa euroa kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat