MM-kisojen pomo antoi hämmästyttäviä lausuntoja siirtotyöläisen kuolemasta

MM-kisojen toimitusjohtajan Nasser Al Khaterin mukaan ”kuolema on luonnollinen osa elämää, kuolee sitten töissä tai nukkuessaan”.

Nasser Al Khater ei haluaisi puhua siirtotyöläisten kuolemista.

8.12.2022 21:26

Arvostettu urheilusivusto The Athletic kertoi keskiviikkona, että Saudi-Arabian jalkapallomaajoukkueen tukikohtana MM-turnauksessa toimineessa Sealine Beach -huvilakylässä kuoli siirtotyöntekijä lohkopelien aikana.

Sivuston tietojen mukaan vainaja oli hieman yli 40-vuotias filippiiniläinen mies.

Lue lisää: The Athletic: Siirto­työntekijä kuoli korjaus­töissä Saudi-Arabian leiri­paikassa

Uutistoimisto Reutersin toimittaja otti asian esille haastatellessaan MM-kisojen toimitusjohtajaa Nasser Al Khateria. Toimitusjohtajan vastaus oli hämmästyttävän tyly.

”Kuolema on luonnollinen osa elämää, kuolee sitten töissä tai nukkuessaan. Työntekijä kuoli – osanottomme hänen perheelleen – mutta on outoa, että haluat keskittyä tähän ensimmäisenä kysymyksenäsi”, Al Khater latasi toimittajalle.

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi haastattelun uutisissaan. BBC:n palkittu urheilutoimittaja Dan Roan julkaisi videon haastattelusta Twitter-tilillään.

Al Khater hämmästelee heti haastattelun aluksi, miksi toimittaja haluaa tivata häneltä tällaista asiaa.

”Todella onnistuneet MM-kisat ovat täydessä käynnissä, ja tämä on asia, josta haluat puhua juuri nyt?” toimitusjohtaja kivahtaa.

Al Khater linjasi The Athleticin mukaan haastattelussa myöhemmin, että työläisten kuolemat ovat olleet iso puheenaihe kisojen aikana, vaikka mikään aiheesta kerrottu asia ei pidä alkuunkaan paikkaansa.

Samalla hän harmittelee, että Qatar joutuu jatkuvasti kohtaamaan tällaista negatiivisuutta kisojen ympärillä.

”Olemme vähän pettyneitä, että toimittajat ovat kärjistäneet tätä väärää tietoa. Ja rehellisesti sanoen, mielestäni monen toimittajan pitäisi kysyä itseltään ja reflektoida, miksi he ovat yrittäneet paukuttaa tätä samaa aihetta niin kauan”, Al Khater jyrähtää.

Siirtotyöläisten kuolemat ovat olleet iso puheenaihe MM-kisojen ympärillä. The Guardianin mukaan jo noin vuosi sitten Qatarissa oli kuollut 6 500 siirtotyöntekijää siitä hetkestä lähtien, kun kisat myönnettiin maahan.

Qatarin viranomaisten näkemys poikkeaa The Guardianin tiedosta. Heidän mukaansa siirtotyöläisiä on kuollut 37 ja työperäisiä kuolemia on kolme kappaletta.

Fakta

Qatarin MM-kisojen ongelmat

Tausta: Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) hallitus päätti joulukuussa 2010 myöntää vuoden 2022 MM-kisat Qatariin.

Päätöksen tehneistä 22 hallituksen jäsenestä 20 on joko tuomittu korruptiosta tai saanut syytteen eettisesti arveluttavasta toiminnasta.

Vaatimuksia kisojen siirtämisestä pois Qatarista esiintyi jo 2010-luvun alussa. Bleacher Report listasi vuonna 2014 viisi perustelua. Näitä olivat kuumuus, kisojen erikoinen ajankohta (mikä tarkoitti eurooppalaisten sarjojen keskeytymistä useiksi viikoiksi), homofobia, siirtotyöläisten surkea asema ja jalkapalloinfrastruktuurin puuttuminen.

Toukokuussa 2015 Sveitsin poliisi teki yllätysratsian Fifaan. Taustalla olivat Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjäviranomaisten saamat tiedot Fifan johtohenkilöiden rikosepäilyistä.

Keväällä 2019 Fifa suunnitteli turnauksen laajentamista 48 maan laajuiseksi. Kisoja olisi pelattu Qatarin lisäksi Saudi-Arabiassa, Bahrainissa ja Arabiemiraateissa. Fifa yritti rauhoittaa Qatarin naapurimaiden vuonna 2017 julistamaa saartoa ”futisdiplomatiallaan”.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Kansainvälinen rakennusliitto (BWI) vastustivat kisojen viemistä maihin, joissa ihmisoikeudet ja työolot olisivat vielä huonommalla tolalla kuin Qatarissa. Fifa luopui hätäsuunnitelmastaan toukokuussa 2019.

Stadionien rakentamisen ja muiden kisoihin liittyvien rakennusprojektien yhteydessä kuolleiden määrää on mahdoton arvioida, mutta tutkivien journalistien selvitysten perusteella heitä on tuhansia. Fifa on puolustanut kisojen järjestämistä sillä, että kisavalmistelujen ansiosta ihmisoikeudet ja työolot ovat parantuneet. Fifa ei ole kuitenkaan valmis maksamaan korvauksia rakennustöissä kuolleiden ihmisten omaisille.

Qataria hallitsee Al Thanin suku, eikä maassa ole poliittisia puolueita. Hallitseva eliitti voi toimia mielivaltaisesti. Qatar on ilmoittanut, että MM-turnaus on ilmastonsuojelun kannalta tarkkaan mietitty tapahtuma. Todennäköisempää on, että iso osa Dohaan rakennetuista stadioneista jää ilman jatkokäyttöä, kun MM-spektaakkeli päättyy Qatarin itsenäisyyspäivänä 18. joulukuuta.

Juha Kanerva

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat