Sami Itani luopuu SUL:n puheen­johtajuudesta ”todella surullisin mielin”

Sairauslomalla elokuusta asti ollut Sami Itani odottaa asteittaista paluuta työelämään ja luopuu Suomen urheiluliiton puheenjohtajuudesta. Varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen hoitaa Itanin tehtäviä huhtikuun liittokokoukseen asti.

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani on entinen kymmenottelija.

9.12.2022 13:31

Sami Itani lopettaa Suomen urheiluliiton (SUL) puheenjohtajana henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Itani on ollut pitkään pois julkisuudesta eikä ole osallistunut SUL:n päätöksentekoon. Hän joutui elokuussa sairauslomalle luottamustehtävistään ja päivätyöstään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessorina.

”Olen äärimmäisen kiitollinen ja ylpeä viidestä vuodestani Urheiluliiton hallituksessa, joista neljä sain kunnian toimia puheenjohtajana. Todella surullisin mielin olen kuitenkin päättänyt jättää luottamustehtäväni Urheiluliitossa, myyntiyhtiössämme ja tukisäätiössämme”, Itani sanoo tiedotteessa.

Itani kertoo odottavansa asteittaista paluuta työelämään.

”Sen aika ei ole vielä tiedossani, joten koen oikeaksi ja kaikkien kannalta vastuullisimmaksi päätökseksi jättää puheenjohtajuuteni.”

Itani sanoo jättävänsä Suomen urheiluliiton luottavaisin mielin.

”Yleisurheiluperhe on ollut todella tärkeä osa elämääni lapsuudestani asti. Liiton puheenjohtajuus on palvelutehtävä rakkaalle yhteisölle, enkä jättänyt kiveäkään kääntämättä kabineteissa tai kentällä puheenjohtajana.”

”Kaiken annoin, mitä suinkin pystyin lajimme, urheilijoidemme ja Urheiluliiton puolesta, ja kokemus on ollut valtavan opettavainen.”

Entisenä huippu-urheilijana Itani nautti puheenjohtajana laajasti urheilijoiden luottamusta ja arvostusta. Hän voitti kymmenottelussa Suomen mestaruudet vuosina 2011 ja 2012.

Suomen urheiluliittoa Itani johti vuodesta 2019 alkaen.

Ennen elokuussa käytyjä yleisurheilun EM-kisoja Itani ilmoitti eroavansa, jos Suomi jää Münchenissä ilman mitalia. Kun Wilma Murto sitten voitti kultaa seiväshypyssä, myös Itanin paine helpotti.

”Halusin omasta puolestani osoittaa, että minulla on sataprosenttinen luotto. En missään vaiheessa epäillyt, ettei mitaleita tule. Kun Wilma voitti, sanoin, että mitaleita tulee vielä lisää”, Itani sanoi tuolloin HS:lle.

”Tämä on vasta alkusoittoa, sen voin luvata. Tätä junaa ei pysäytä mikään”, Itani ennusti lajin näkymiä.

SUL:n liittovaltuusto valitsee uuden puheenjohtajan huhtikuussa. Siihen asti liiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa liittovaltuuston puheenjohtajiston päätöksellä varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, joka on sijaistanut Itania koko tämän sairausloman ajan.

SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto kiittää Itania muutosjohtajana, joka muutti Urheiluliiton toimintatapoja, johtamis- ja toimintakulttuuria ja pyrki madaltamaan päätöksenteon hierarkiaa, lisäämään läpinäkyvyyttä ja parantamaan sukupuolten tasa-arvoa.

Lue lisää: SUL:n puheenjohtaja Sami Itani katosi täysin julkisuudesta – syynä pitkä sairausloma

Lue lisää: Erolla uhannut SUL:n Sami Itani oli varma, että Münchenistä tulee mitaleita – nyt hänellä on uusi, kova lupaus

Lue lisää: Sami Itani haluaa vihdoin lopun Olympia­komitean skandaaliin – tästä ylimääräisestä jäsen­kokouksessa on kyse

Lue lisää: Olympiakomitean johto sai synninpäästön ja luottamuksen, mutta itse asia jäi vielä selvittämättä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat