Emil Lindhom ja Reeta Hämäläinen voittivat kaksi rallin MM-titteliä – samana vuonna

Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen voittivat kaksi mestaruusluokkaa. Ensi kaudella rallipari kisaa vain MM-sarjassa. Tavoitteena nousta rallin pääluokkaan vuonna 2024.

Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen toivat WRC2-ralliluokan mestaruuspokaalin Suomeen.

28.12.2022 10:13

Kaikkien aikojen rallivuosi. Niin voi sanoa hyvällä syyllä päättymässä olevasta urheiluvuodesta.

Suomalaiset voittivat rallin kuudesta kansainvälisestä mestaruusluokasta peräti neljä. Kaikkiaan Suomen tuli kahdeksan mestaruutta. Siitä on vaikea enää parantaa.

Kalle Rovanperä juhli kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa maailmanmestaruuden pääsarjassa (WRC). He ovat myös virallisia maailmanmestareita, kun muita suomalaisia voidaan kutsua luokkamestareiksi.

Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen voittivat alasarjan WRC2 ja erillisen Junior WRC2-luokan. Lauri Joona vei nimiinsä WRC3-luokan mestaruuden. Lisäksi Enni Mälkönen voitti Sami Pajarin kartanlukijana rallimestaruuden WRC3-luokassa.

Joona vaihtoi kartanlukijaa kesken kauden, joten hänen nykyinen kartturinsa Tuukka Sheimeikka ei saanut mestaruutta. Pajari oli WRC3-luokassa Joonan jälkeen toisena.

Vaikka virallinen maailmanmestaruus tuli vain Rovanperälle ja Halttuselle, myös muita suomalaisvoittajia voi tituleerata maailmanmestareina.

”Vaikka rallin säännöissä sanotaan, että WRC-luokan voittaja on mestari, pidän meitä maailmanmestareina. WRC on maailmanmestaruussarja”, Lindholm sanoo.

Lindholm kertoo kysyneensä titteliasiaa myös Kansainvälisen autoliiton suomalaistuomarilta, entiseltä kartanlukijalta Timo Rautiaiselta, joka ajoi kaksi maailmanmestaruutta Marcus Grönholmin parina vuosina 2000 ja 2002.

”Timo sanoi, että kyllä te olette maailmanmestareita. Alkuperäisenä tavoitteena oli voittaa WRC2-luokka vasta vuonna 2023. Mestaruus tuli vuoden etuajassa”, Lindholm sanoo ja naurahtaa.

Lindholm ja Hämäläinen ajoivat menneellä kaudella vakuuttavasti. Niin vakuuttavasti, että saavat ensi vuonna keskittyä vain MM-sarjaan. Autona on Ŝkoda ja mahdollisesti sen uusin ralliversio jo ensimmäisessä MM-osakilpailussa helmikuussa Ruotsissa.

Tällä kaudella Lindholm ja Hämäläinen voittivat kaksi WRC2-luokan seitsemästä ajamastaan MM-osakilpailusta. Pari oli ykkönen Jyväskylässä ja Kreikassa. Jyväskylässä voitto tuli sen jälkeen, kun Teemu Suninen hylättiin.

Vielä keväällä Lindholm ja Hämäläinen olivat sarjassa viidentenä. Sen jälkeen alkoi nousu.

”Kreikan voitto oli oleellinen mestaruuden kannalta. Muutenkin meidän kisamme keskittyivät enemmän sarjan loppupäähän”, Lindholm sanoo.

Tällä kaudella rallipari ajoi ahkerasti myös SM-sarjaa, jossa se sijoittui Mikko Heikkilän jälkeen toiseksi. Ŝkoda otti sarjassa kaksoisvoiton.

”Oppi SM-sarjasta on nyt saatu”, Lindholm sanoo.

”Seuraavaksi yritetään saada uusia kokemuksia. WRC-sarjassa ajaminen on ihan eri juttu”, Hämäläinen sanoo.

Heikkilä keskittyy ensi kaudella rallin EM-sarjaan. Ŝkodan Suomen-ajotiimissä Lindholmín ja Heikkilän paikat perivät Teemu Asunmaa ja Lauri Joona. Asunmaan kartturina on Ville Mannisenmäki.

”Emil on minulle kuin pikkuveli”, 34-vuotias Reeta Hämäläinen sanoo 26-vuotiaasta Emil Lindholmista.

Tv-katsojille Hämäläinen on tullut tutuksi persoonallisesta nuotinluvustaan. Hänen äänensä nousee ja laskee sen mukaan, kuinka jyrkkä kurvi esimerkiksi on edessä.

Hämäläinen lukee Lindholmille nuotteja suomeksi, vaikka voisi lukea niitä myös englanniksi tai ruotsiksi. Toisen polven ralliajajan Lindholmin äidinkieli on ruotsi. Hänen isänsä Sebastian Lindholm on kahdeksankertainen Suomen mestari.

Myös Hämäläisen isä Teuvo Hämäläinen on ajanut rallia. Uransa alussa Hämäläinen luki nuotteja isälleen.

Selvää on, että Lindholm ja Hämäläinen tähtäävät vielä ylemmäksi. WRC2 on ponnahduslauta rallin varsinaiseen pääsarjaan. Sinne, jossa Rovanperä ja Halttunen voittivat ”oikean” maailmanmestaruuden.

”Vuonna 2024 on tavoite, jolloin jo pitää ajaa kisoja WRC:ssä. Silloin sen pitää viimeistään tapahtua. Tosin ajaminen on hyvin pitkälle ammattimaista tässäkin vaiheessa ja työllistää meitä molempia”, Lindholm sanoo.

”Pitää uskoa itseensä, ja että tästä tulee ammatti. Ei pidä antaa periksi eikä luovuttaa”, sanoo Hämäläinen, joka on kertonut avoimesti joulukuussa 2019 diagnosoidusta ja sittemmin hoidetusta rintasyövästään.

Lue lisää: Reeta Hämäläinen on lajinsa suomalainen harvinaisuus, mutta hänen uraansa on varjostanut syöpä: "Ei voinut jäädä kotiin, oli olo mikä tahansa”

Rallissa kartanlukijat ovat yleensä vanhempia ja kokeneempia kuin kuljettaja. Rovanperän ja Halttusen ikäeroa on 15 vuotta. Hämäläinen, 34, on kahdeksan vuotta vanhempi kuin Lindholm.

”Kokenut kartanlukija pystyy jeesaamaan kuljettajaa. Näemme Reetan kanssa joka viikko ja olemme paljon tekemisissä. Yhteisiä matkapäiviä on vuodessa yli 200”, Lindholm laskee.

Hämäläinen sanoo Lindholmin olevan hänelle kuin pikkuveli.

”Olen hyvin lapsenmielinen. Yhteistyö Emilin kanssa sujuu hyvin. Vaihdamme aina kuulumiset ja hän on ystäväni. Olisi rankkaa, jos emme olisi kavereita. Tämä on tiimityötä, se ei muuksi muutu”, Hämäläinen sanoo.

Hän ei ole koskaan tehnyt eroa miesten ja naisten välillä ralliautossa, eikä siihen ole tarvettakaan. Päinvastoin häntä ärsyttää jako miehiin ja naisiin.

”Kartturin penkillä sillä ei ole väliä. En näe meitä miehenä ja naisena autossa, vaan olemme kollegoja.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat