Brittimedia syyttää Fifaa toimittajan kuolemasta: ”Miksi stadionilla ei ollut defibrillaattoria?”

Defibrillaattori eli sydäniskuri pelasti vuoden 2021 EM-turnauksessa Tanskan maajoukkueen tähtipelaajan Christian Eriksenin hengen.

Grant Wahlin muistoa kunnioitettiin ennen Ranska–Englanti-ottelua lauantaina.

11.12.2022 15:25 | Päivitetty 11.12.2022 15:50

Jalkapallon MM-kisojen synkkien uutisten joukkoon kuuluu yhdysvaltalais­toimittaja Grant Wahlin kuolema kesken Hollannin ja Argentiinan puolivälieräottelun perjantai-iltana.

Wahl lyyhistyi kesken ottelun. Paikalle saapuneet ensihoitajat yrittivät elvyttää Wahlia ja veivät hänet paikalta paareilla. The Wall Street Journal -lehden tietojen mukaan Wahl sai luultavasti sydänkohtauksen.

Lue lisää: Urheilutoimittaja kuoli Qatarissa kesken MM-puolivälierän – lyyhistyi mediatilassa

Nyt The Sunday Timesin erikoistoimittaja Josh Glancy, joka oli paikalla Wahlin lyyhistyessä, syyttää Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa toimittajan kuolemasta.

”Miksi siellä [stadonilla] ei ollut defibrillaattoria? Sitä kysyimme toisiltamme, kun lääkintä­henkilökunta yritti elvyttää turhaan”, Glancy kirjoittaa.

”Tässä miljardien dollareiden stadionilla, jossa on vip-sviitit makuuhuoneineen ja joka isännöi MM-finaalin, ei ole saatavilla defibrillaattoria. Useita minuutteja kului, ja odotimme sen tulevan, mutta niin ei koskaan tapahtunut.”

Defibrillaattori eli sydäniskuri on ensiapuun tarkoitettu laite. Sillä pyritään palauttamaan sydämen normaali toiminta. Defibrillaattori on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi käyttää sitä ja laite antaa käyttäjälle ohjeita.

Kun Tanskan maajoukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen lyyhistyi EM-kisoissa kesällä 2021 Suomea vastaan pelatussa ottelussa, häntä elvytettiin kentällä juuri defibrillaattorin avulla. Defibrillaattori saatiin paikalle minuuteissa.

Glancy kertoo myös itse ottelusta.

”Kentällä päädyttiin rangaistuspotku­kilpailuun. Argentiina voitti. Hollanti hävisi. Ei voisi vähempää kiinnostaa.”

Glancyn mielestä argentiinalaisten voiton juhlinta vaikutti ”sietämättömän säälittävältä” ja hollantilaisten ahdistus banaalilta ja merkityksettömältä samalla, kun Wahlin leski sai pahimman kuviteltavissa olevan puhelun.

”Jalkapallon taikaloitsu oli rikottu. Ainoa tärkeä asia oli, että hyvä mies oli menettänyt henkensä selittämättömällä tavalla."

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat