HIFK pelaa joulunpyhinä jo 99 vuotta vanhassa turnauksessa, joka sai nimensä kirurgilta

HIFK:n lisäksi Liigasta on mukana Lukon puolustaja Thomas Gregoire, joka pelaa Kanadan joukkueessa.

HIFK pelaa seuraavaksi Spengler Cupissa.

25.12.2022 12:52 | Päivitetty 25.12.2022 17:20

Helsingin IFK:n jääkiekko-ottelut jatkuvat joulun välipäivänä kotimaisen Liigan sijaan Spengler Cupissa. HIFK pelaa seuraavan liigapelinsä vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Spengler Cup on perinteinen kiekkoturnaus, joka tänä vuonna pelataan 26.–31. joulukuuta. Turnauksen historia on jo pitkä, sillä ensimmäistä kertaa turnausta pelattiin jo vuonna 1923.

Turnauksen historiasivusto kertoo, että ensimmäisen turnauksen ensimmäisessä ottelussa kohtasivat Wiener EV ja Berliner SC. Loppuottelu pelattiin uudenvuodenpäivänä 1924, koska lumisateet ja lumivyöryt häiritsivät turnausta.

Ensimmäisen turnauksen voitti Oxfordin yliopistojoukkue, joka voitti berliiniläisvastustajansa loppuottelussa.

Spengler Cup pelataan aina sveitsiläisseura HC Davosin isännöimänä. Turnauksen nimi tulee perustajalta Carl Spengleriltä, jonka ajatuksena oli yhdistää maita, jotka olivat sotineet eri puolilla ensimmäisessä maailmansodassa. Sveitsi ei osallistunut ensimmäiseen maailmansotaan, mutta esimerkiksi finalistien kotimaat sotivat eri puolilla.

Carl Spenglerin isällä Alexander Spenglerillä oli vahva rooli Davosin kehittymisestä. Alexander Spenglerin työn tuloksena Davos kehittyi syrjäkylästä tunnetuksi ja suosituksi vuoristokylpylä- ja turistikaupungiksi.

Carl Spengler oli kirurgi ja teki työtä esimerkiksi tuberkuloosin hoidon ja tutkimuksen parissa. Jääkiekosta hän innostui pian sen jälkeen kun HC Davos perustettiin. Spengler Cupia on pelattu perustamisensa jälkeen lähes yhtäjaksoisesti. Alkava turnaus on historian 93:s.

Spengler Cupissa pelaa tänäkin vuonna kuusi joukkuetta. HIFK edustaa Liigaa. Paikan saa paras joukkue, joka ei mahdu CHL:ään. HIFK oli runkosarjan viides ja paikka tuli tällä kertaa sille.

HIFK:n kanssa samassa lohkossa pelaavat sveitsiläinen Ambri-Piotta ja ruotsalainen Örebro. Nämä joukkueet pelaavat avausottelunsa tapaninpäivänä. Ottelun häviäjä kohtaa HIFK:n 27. joulukuuta. Voittajaa vastaan HIFK pelaa 28. joulukuuta.

Sveitsiläisille joukkueille turnaus on siinä määrin tärkeä, että ne hankkivat joukkueeseensa vahvistuksia pelkän Spengler Cupin ajaksi. Tänä vuonna Ambri-Piotta kertoi esimerkiksi Leijonien paidastakin tuttujen Vili Saarijärven ja Aleksi Saarelan liittyvän joukkueeseen tämän vuoden turnaukseen. Sveitsin pääsarjaa ei pelata Spengler Cupin aikana.

Ambri-Piottaa edustavat maalivahti Janne Juvonen ja puolustaja Jesse Virtanen. Ruotsin liigassa SHL:ssä pelaavan Örebron suomalaisnelikon muodostavat Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen, Jani Lajunen ja Robert Leino.

Toisessa lohkossa Spengler Cupissa pelaavat isäntäjoukkue Davos sekä Sparta Praha ja Kanadan maajoukkue. Toisessa lohkossa ei pelaa suomalaispelaajia, mutta Liigasta mukana on yksi pelaaja: Lukon puolustaja Thomas Gregoire sai kutsun Kanadan miehistöön.

Spengler Cup pelataan 26.–31.12. Davosissa. C More näyttää turnauksen ottelut suorina lähetyksinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat