”Matkalaukkuni on painava” – huippuajaja luki kuusi kirjaa Italian ympäriajossa

Hollantilainen Bauke Mollema viihtyy kilpailupäivinä kirjojen parissa lähes aina, kun ei ole pyörän selässä.

24.12.2022 9:00

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski valmistautuu vuoden viimeisemä päivänä alkavalle Tour de Ski  -kiertueelle viettämällä joulua Sveitsin Davosissa.

”Tänä vuonna joulu menee glögin ja pk-treenien merkeissä näissä maisemissa. Tai ladulle mennään, jos malttaa laskea uusimman Keplerin kädestään”, Pärmäkoski kirjoitti torstaina Instagramissa.

Keplerillä Pärmäkoski tarkoitti epäilemättä ruotsalaisen Lars Keplerin kirjaa. Hän on ennenkin kertonut rentoutuvansa leiri- ja kilpailumatkoilla lukemalla kirjoja.

Tour de Skillä on seitsemän kilpailua yhdeksän päivän aikana. Ehkä Pärmäkoskella jää silloinkin aikaa lukemiseen.

Tour de Skin jonkinlainen esikuva oli aikoinaan sen ideointivaiheessa maantiepyöräilyn kuuluisin kilpailu Tour de France eli Ranskan ympäriajo.

Pyöräilylehti Cycling Weekly kertoi äskettäin, että ammattipyöräilyn maailmasta löytyy ahkeria lukijoita ja ainakin yksi poikkeuksellinen kirjahirmu.

Hän on kokenut hollantilainen huippukuski Bauke Mollema, jonka työnantaja on amerikkalainen Trek-Segafredo-talli.

Cycling Weekly oli kuullut huhuja, että Mollema todella viihtyy kirjojen parissa kilpailumatkoilla ja että hänestä on käytetty sanaleikkihenkistä nimeä Book Mollema.

Mollema kertoikin lehdelle lukeneensa viime vuonna Italian ympäriajon aikana kuusi kirjaa. Suurissa ympäriajoissa on 21 kilpailupäivää ja kaksi välipäivää.

Kilpailemiseen menee päivittäin pyörän selässä aikaa 4–5 tuntia ja verryttelyt ja muut rutiinit päälle, mutta paljon aikaa kuluu myös bussikuljetuksiin hotellilta lähtöpaikalle ja maalipaikalta seuraavaan hotelliin. Mollema käyttää muu muassa sen ajan lukemiseen.

”Luen paljon kirjoja, erityisesti bussissa ja illalla. Se auttaa aina rentoutumaan, eikä tule keskityttyä koko ajan kilpailuun. Lukeminen auttaa palautumaan, kun antaa ajatusten mennä jonnekin muualle”, 36-vuotias Mollema sanoi Cycling Weeklylle.

Jotkut kollegat ovat vinoilleet, että suuresta määrästä päätellen Mollema lukee kuvakirjoja.

”Pidän painetuista kirjoista enkä lue e-kirjoja. Siksi matkalaukkuni on aina aika painava.”

Lukemisen lomassa Mollema sijoittui Italian ympäriajon etapeilla parhaimmillaan toiseksi ja neljänneksi.

Viime kesän Ranskan ympäriajossa Mollema kertoi Cycling Weeklylle aloittaneensa kolmannen kirjan, kun takana oli kuusi etappia. Hänen Tourin aikana lukemiensa kirjojen kokonaismäärä ei käynyt selville.

Cycling Weekyn mukaan toinen innokkaimman pään kirjojen lukija huippupyöräilyssä on Bahrain Victorius  -tallin slovenialainen Matej Mohorič, joka kertoi ottaneensa Tourille mukaan neljä kirjaa.

”Nykyään meidän pitää levätä enemmän, mutta aina täytyy lukea viestejä puhelimella tai seurata sosiaalista mediaa eikä koskaan saa kunnolla lepoa. Kirjan kanssa pääsee toiseen ulottuvuuteen”, Mohorič sanoi Cycling Weeklylle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat