Norjalaiset lyttäävät maailmancupin uudistukset – käyttävät Iivo Niskasta esimerkkinään: ”Ei mahdollisuuksia”

Johannes Høsflot Klæbo ja Simen Hegstad Krüger kritisoivat uutta pistelaskujärjestelmää, joka antaa maailmancupin pisteitä pahimmillaan jokaiselle paikalle saapuneelle hiihtäjälle.

Pekingissä olympiavoittoa juhlinut Iivo Niskanen ei tuuleta tällä kaudella maailmancupin kokonaiskilpailussa, koska koronavirus pilasi alkukauden ja pisteitä jaetaan nykyisin avokätisemmin myös keskinkertaisia sijoituksia hiihtäville.

28.12.2022 11:12

Kritiikki hiihdon maailmancupin uusittua pistejärjestelmää kohtaan voimistuu myös lajin ykkösmaassa Norjassa.

Johannes Høsflot Klæbo ja Simen Hegstad Krüger lyttäävät Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) masinoiman muutoksen norjalaislehti Verdens Gangin (VG) haastattelussa.

Supertähti Klæbo käyttää kritiikissään esimerkkinä Iivo Niskasta, joka on ollut sivussa alkukauden maailmancupin osakilpailuista koronavirustartunnan vuoksi.

”Hänellä ei ole juuri mitään mahdollisuuksia voittaa maailmancupin kokonaiskilpailua”, Klæbo sanoo.

Hän lisää Niskasen jättävän maailmancupin kisoja mahdollisesti väliin myös MM-kisojen lähestyessä, mikä myös heikentää menestysmahdollisuuksia cupissa.

”Iivo on hyvä esimerkki urheilijasta, jonka voimme menettää monena maailmancupin viikonloppuna, emmekä halua sitä.”

Simen Hegstad Krüger (vas.) ja Johannes Høsflot Klæbo lyttäävät hiihdon maailmancupin uudistukset. Kuvassa norjalaiskaksikko juhlii viestikultaa Pyeongchangin olympialaisissa 2018.

Klæbon mukaan menestyjiä tulisi palkita maailmancupin pistein nykyistä paremmin.

Kisan voittajat saavat yhä sata pistettä, mutta kakkossijasta irtoaa nyt 95 pistettä aiemman 80 pisteen sijaan. Kolmossijan pistepotti nousi 60:sta 90:ään ja kahdeksanneksi sivakoivan pinnakertymä 32:stä 69:een.

Avokätisesti jaettavat pisteet tarkoittavat sitä, että huippuhiihtäjien on kierrettävä aiempaa enemmän kisoja kokonaiskilpailussa pärjätäkseen. Säännöllisesti kisoissa käyvät ja keskinkertaisia sijoja hiihtävät sen sijaan hyötyvät tilanteesta.

Maailmancupin pisteitä saa nykyisin peräti 50 urheilijaa, kun vielä viime kaudella pisteille pääsy edellytti 30 parhaan joukkoon hiihtämistä.

Uudistus näkyi joulun alla karmealla tavalla Davosin maailmancupissa, kun jokainen lähtöviivalle saapunut nainen sai pisteitä niin sprintissä kuin 20 kilometrillä. Sprintissä oli mukana 39 naista ja 20 kilometrillä 46.

”Pistelaskujärjestelmä oli aiemmin paljon reilumpi. Nyt hiihtäjät palkitaan pitkälti kisoihin osallistumisesta nopeasti hiihtämisen sijaan”, Krüger kritisoi.

”Mielestäni se on täysin väärin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat