Huuhkajien Kanerva käyttää Kosovon virheen hyväkseen ja ”leimaa” Agon Sadikun

Agon Sadikun ja Tomas Galvezin maajoukkue-edustukset voivat ratketa Huuhkajien Algarven leirillä.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva hyödyntää Kosovon jalkapalloliiton tekemän virheen Agon Sadikun kohdalla.

30.12.2022 15:55

Suomen miesten jalkapallo­maajoukkue kokoontuu ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen talvileirille tammikuussa Portugalissa. Leirillä Huuhkajien päävalmentajalla Markku Kanervalla on kuitenkin mahdollista tehdä kaksi isohkoa ja tärkeätä pelaaja­kiinnitystä Suomen maajoukkueeseen.

Joukkueessa on 13 mahdollisesti debyyttinsä A-maajoukkueessa tekevää pelaavaa. Mielenkiintoisimpia heistä ovat FC Hongan hyökkääjä Agon Sadiku ja Manchester Cityn 17-vuotias laitapuolustaja Tomas Galvez, joiden maajoukkue-edustus voi ratketa lopullisesti tammikuun leirillä.

Galvez on pelannut aiemmin Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta nyt hänet halutaan nähdä astetta kovemmassa ympäristössä. Samalla Galvez on mahdollista kiinnittää lopullisesti Suomen maajoukkueeseen.

Sadiku on taiteillut kahden maajoukkueen välillä, sillä marraskuussa hän pelasi kaksi ottelua Kosovon paidassa. Suomella on kuitenkin mahdollisuus ”leimata” Sadiku omakseen tammikuun virallisissa maaotteluissa, sillä Kanervan mukaan Sadikua ei ole rekisteröity Kosovossa.

Kanervan mukaan Sadiku on tietoinen siitä, että pelaamalla Ruotsia vastaan hän on kiinnitetty Suomen maajoukkuepelaajaksi.

”Olemme puhuneet siitä. Hän suhtautui siihen myötämielisesti”, Kanerva sanoo.

”Se oli yllätys, että häntä ei ollut rekisteröity Kosovossa. Se olisi vaatinut sen, että he olisivat olleet meihin yhteydessä, ja meidän olisi pitänyt antaa tiedot pelaajasta ja maajoukkue­historiasta. Kosovon liitolta ei tullut sellaisia pyyntöjä. Hyvä meille.”

Agon Sadiku jalkapallon miesten Veikkausliigan ottelussa FC Honka - FC Lahti Espoossa 15. heinäkuuta.

Kanervan mukaan myös Galvezilla on tiedossa, että hänen maajoukkue­valintansa voi sinetöityä Algarven leirillä.

Kanerva kertoo neuvotelleensa kuukauden ajan pelaajista seurojen kanssa, jotta hän saisi haluamiaan pelaajia leirille.

”Tämä on ollut aikamoinen prosessi. Tämä on ollut kaikkein työteliäin rupeama, jos ajatellaan ennakko­valmisteluja. Se johtuu siitä, että kyseiset pelipäivät eivät ole kansainvälisiä pelipäiviä eikä seurojen tarvitse päästää pelaajia maajoukkueeseen.”

”Kymmenkunta kaveria jäi pois leiriltä. Se oli oletettavaa, että en saa kaikkia pelaajia leirille.”

Robert Ivanov, Richard Jensen, Niilo Mäenpää ja Galvez ovat mukana vain ensimmäisessä pelissä. Huuhkajat pelaa Ruotsia vastaan Algarvessa 9. tammikuuta ja 12. tammikuuta Viroa vastaan. Yle Areena näyttää ottelut.

Kanerva muisteli vielä perjantaina edesmennyttä legendaa Peléä. Kanerva oli yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka tapasivat Pelén Suomessa 36 vuotta sitten. Se tapahtui Olympia­stadionilla ennen Kanervan edustaman HJK:n ja Kuuysin välistä Mestaruus­sarjan ottelua.

”Se oli suuri hetki. Oli siinä vaikea keskittyä peliin heti saman tien sen jälkeen, kun olin kätellyt suurta idoliani. Ei siinä pahemmin ehtinyt jutella, kun peli piti saada käyntiin. Kuitenkin se oli ikimuistoinen juttu”, Kanerva sanoi.

Se häntä harmittaa, että nimikirjoitus jäi saamatta.

”Olisi pitänyt varata jokin tussi sukanvarteen, että olisin saanut hänen nimi­kirjoituksensa pelipaitaani.”

”Hän oli oikein ystävällinen. Muutenkin hän on ollut herrasmies kentällä ja sen ulkopuolella. Peléstä jäi se kuva, että hän kohtasi ihmiset aidosti ja oli iloinen ja positiivinen. Hänellä ei ollut supertähden elkeitä.”

Huuhkajat tammikuun maa­otteluissa

  • Maalivahdit: Lucas Bergström (Peterborough United), Viljami Sinisalo (Burton Albion) ja Elmo Henriksson (IFK Mariehamn).

  • Puolustajat: Arttu Hoskonen (HJK), Diogo Tomas (KuPS), Robin Tihi (AIK), Ville Koski (FC Honka), Robert Ivanov (Warta Poznan), Richard Jensen (Górnik Zabrze), Tuomas Ollila (HJK), Pyry Soiri (HJK), Matti Peltola (HJK), Felipe Aspegren (Ilves), Tomas Galvez (Manchester City).

  • Keskikenttäpelaajat: Rasmus Schüller (Djurgårdens IF), Lucas Lingman (HJK), Santeri Väänänen (Rosenborg BK), Niilo Mäenpää (Warta Poznan), Santeri Hostikka (HJK), Jaakko Oksanen (KuPS).

  • Hyökkääjät: Agon Sadiku (FC Honka), Anthony Olusanya (HJK), Kai Meriluoto (HJK), Saku Ylätupa (GIF Sundsvall).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat