KOK linjasi: Venäjän sanktioiden jatkuttava myös ensi vuonna

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach kertoi asiasta uudenvuoden viestissään.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtaja Thomas Bach lähetti tiukan viestin Venäjälle ja Valko-Venäjälle.

30.12.2022 20:33

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtajan Thomas Bachin välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ovat olleet tunnetusti lämpimät, ja Bach on aiemmin suhtautunut venäläisurheilijoiden kilpailemiseen varsin myötämielisesti.

Siksi Bachin perjantainen viesti otetaan taatusti pettyneenä vastaan Venäjällä.

”Näiden Venäjän ja Valko-Venäjän valtioita ja hallituksia vastaan suunnattujen pakotteiden on pysyttävä tiukasti voimassa”, Bach kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä ja Valko-Venäjä siirrettiin sivuun kansainvälisestä urheilutoiminnasta, kun Venäjä käynnisti täysimittaisen hyökkäyssotansa helmikuun lopussa Ukrainassa.

Maissa ei järjestetä tällä hetkellä kansainvälisiä urheilutapahtumia, eivätkä niiden värit tai symbolit saa näkyä kansainvälisissä kilpailuissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut venäläisten urheilijoiden täydellistä eristämistä sekä poissaoloa Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisista.

Zelenskyi on myös ilmaissut Bachille pettymyksensä Venäjän olympiakomitean puheenjohtajan Stanislav Pozdnjakovin osallistumisesta KOK:n yleiskokoukseen.

Bach kertoi uudenvuoden viestissään, että KOK haluaa nähdä vahvan Ukrainan joukkueen Pariisissa.

”Tuemme kaikella solidaarisuudellamme Ukrainan olympiayhteisön urheilijoita ja jäseniä”, Bach sanoi AFP:n mukaan.

AFP ei kerro uutisessaan, mainitsiko Bach mitään venäläisten tai valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisesta kisoihin. Bach on aiemmin kertonut haluavansa avata oven niille urheilijoille, jotka eivät tue sotaa.

Mikäli venäläiset urheilijat pääsisivät mukaan olympialaisiin edes neutraalien tunnusten alla, olisi se suuri voitto urheilijoita propagandassaan käyttävälle Putinille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat