Sääntökikkailu kuumentaa tunteita mäkiviikolla: ”Ihan täysi vitsi”

Piotr Zylan mäkipuku jättää haaroihin valtavan pussin, jollainen sääntöjen mukaan on yksiselitteisesti kielletty.

Saksan-Itävallan mäkiviikon kokonaistilanteessa kuudentena olevan Piotr Zylan mäkipuku ei ulkoisesti näytä siltä, että se olisi torson alaosastaan sääntöjen mukainen.

1.1. 21:23

Kun Saksan-Itävallan mäkiviikko eteni uudenvuodenpäivänä Garmisch-Partenkirchenissä puoliväliinsä, vanha tuttu teema on jälleen noussut esille.

Norjalainen Dagbladet-lehti nosti tikunnokkaan puolalaisen Piotr Zylan, jonka hyppypuku näyttää muodostavan haarojen väliin suorastaan valtavan ilmapussin.

Sellainen on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n mäkipukujen kokoa koskevissa säännöissä ehdottomasti kielletty – mutta joukkueiden arjessa ehdottoman tavoiteltava asia.

Zyla on läpäissyt jokaista kilpailua edeltävän pukutarkastuksen, mitä Ilta-Sanomien mäkihyppyasiantuntija Tuomas Virtanen pitää eriskummallisena.

”Ihan täysi vitsi. Tuntuu, että pukukikkailu on lajissa pahempaa kuin koskaan”, Virtanen täräyttää.

Mäkihyppyä vähintään koko kuluvan vuosituhannen ajan riivannut hyppypukumanipulointi on lajissa ikuisuuspuheenaihe.

Viimeksi siitä on pyritty eroon ottamalla hyppääjästä ennen kautta pituusmitat niin, että tämä makaa selällään. Tämän jälkeen mitataan ylävartalo istuma-asennossa.

Näin arveltiin, että urheilijat eivät pysty manipuloimaan mittaustilannetta reisien ja nivusien kriittisiltä alueilta, joilla ylimääräinen kangas muodostaa hypyn pituuteen rajusti vaikuttavaa kantopinta-alaa. Tiukasti sääntöjen mukaisessa puvussa ihon ja pukukankaan väliin jää ilmaa enintään 3–4 senttiä.

Kuluva kausi ja Piotr Zyla etunenässä on jo osoittanut, ettei lajin vitsauksesta ole päästy käytännössä ollenkaan eroon.

Viime kaudella pukujen säännönmukaisuudesta vastannut FIS:n tarkastaja oli suomalainen Mika Jukkara, tällä kaudella itävaltalainen Christian Kathol.

Tuomas Virtanen toteaa, että vaikka suomalaiset eivät ole maailman kärjessä, osalla se ei ainakaan hyppypuvusta jää kiinni.

”Katsokaa vaikka Vilho Palosaaren torsoa. Ei Suomi todellakaan ole kujalla varusteissa.”

Dagbladet haastatteli Garmisch-Partenkirchenissä aiheesta norjalaista olympiavoittajaa, Viaplayn asiantuntijaa Andreas Stjerneniä.

”(Zylan) puku on valtava. Se näyttää jättävän hänelle nivusten ja reisien alueelle enemmän kantopinta-alaa kuin muille.”

Viime helmikuun olympiakisoissa Pekingissä Saksan Karl Geigerin ilmapussi herätti samanlaista huomiota.

Sekajoukkuemäen kilpailussa varustetarkastus hylkäsi sääntöjen vastaisten pukujen takia useita huippumaiden hyppääjien suorituksia, myös Geigerin vahvistamassa Saksan joukkueessa.

Ilta-Sanomien mäkiasiantuntijan Tuomas Virtasen mukaan ainakin Vilho Palosaari hyppää kansainvälisestikin ”kilpailukykyisellä” puvulla.

”Ei voi sanoa, että Zylan puku rikkoisi sääntöjä, sillä se on läpäissyt varustekontrollin. Mutta näyttää siltä, että kun hän levittää jalkojaan, puku valahtaa alas. Ja toiseen suuntaan puku taas nousee ylöspäin. Puola on ilmeisesti löytänyt pukujen ompelemisessa jonkinlaisen viisastenkiven”, Stjernen katsoo.

Puolan pukuteknikko on Mathias Hafele.

”Hän on itävaltalainen ja osaa siksi kaikki mahdolliset temput asiassa”, Stjernen sanoo.

Mäkiviikkoa johtaa ennen kolmatta, Innsbruckissa hypättävää osakilpailua Norjan Halvor Egner Granerud.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat