Vegard Ulvang varoittaa hiihto­väkeä dramaattisesta muutoksesta

Norjalainen hiihtovaikuttaja Vegard Ulvang ennustaa, että jo lähitulevaisuudessa hiihtokisoja viedään todella ohueen ilmanalaan lumenpuutteen takia.

Tämä on huolestuttanut hiihtopomo Vegard Ulvangia pitkään: lumeton maisema hiihtäjien, kuten Iivo Niskasen taustalla.

3.1. 8:30

Norjalainen hiihtolegenda, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihtokomitean puheenjohtaja Vegard Ulvang ennustaa norjalaisessa VG-lehdessä, että laji on ilmastonmuutoksen takia jo lähitulevaisuudessa erittäin dramaattisen muutoksen edessä, jos sitä halutaan jatkaa Keski-Euroopassa.

Tv-katsojat ovat huomanneet, että perinteisten Keski-Euroopan hiihtopaikkojen, kuten Val Müstairin, Val di Fiemmen, Davosin tai Oberstdorfin tv-kuvissa maisema latujen ulkopuolella on kovin tai jopa täysin lumetonta.

Tämän vuoksi Ulvang ennustaa, että FIS joutuu tekemään sääntömuutoksia. Tällä hetkellä maastohiihtokisoja saa järjestää korkeintaan 1 800 metrin korkeudella merenpinnasta urheilijoiden terveyden varjelemiseksi.

Esimerkiksi Tour de Skin osakilpailut uutenavuotena Sveitsin Val Müstairissa pidettiin vajaassa 1  700 metrissä, eikä lunta ollut juuri muualla kuin kisareitillä.

"Se sääntö on koko lailla tiensä päässä. Elämme laina-ajalla. Jollain aikavälillä ongelmat kasvavat niin suuriksi, että perinteiset kisapaikkakuntamme Keski-Euroopassa eivät enää pysty järjestämään kilpailuja.”

Jos sääntö muuttuu, kisoja voidaan järjestää esimerkiksi yli 1 800 metrissä sijaitsevissa, hiihtäjien harjoituspaikkoina suosimissa Italian Livignossa ja Sveitsin Pontresinassa.

”Tätä keskustelua käydään pian voimakkain äänenpainoin”, Ulvang ennustaa.

VG haastatteli Val Müstairissa myös kylän omaa poikaa, sveitsiläislegenda Dario Colognaa, joka valitteli, miten suuri osa Sveitsin hiihtokalenterista on pyyhkiytynyt tällä kaudella lumipulan vuoksi.

"Tilanne on heikko koko hiihtoklusterille.”

Hiihdon harrastaminen on pian luonnonlumella mahdollista Keski-Euroopassa vain hyvin korkealla. Matalammalla ja laaksojen pohjilla kaikki alkaa olla keinolumen varassa, jos senkään.

Pohjoisen jäämeren rannalta Kirkkoniemestä kotoisin oleva Ulvang myöntää olevansa pettynyt siihen, ettei maastohiihto ole ottanut ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia ja visioita oikeasti vakavissaan.

”Sellaiset asiat kuin keinolumen valmistus ja säilöminen on koettu vakaviksi, mutta ei itse ongelmaa.”

Lue lisää: Lelu Ojansivu hämmentää nyt huippu­hiihtäjän managerina: "Sanoin, että totta kai lähden, jos olet noin hullu"

Lue lisää: Iivo Niskanen kisatuntemuksistaan Ylelle: ”Kuin olisi kala kuivalla maalla”

Lue lisää: Jari Iso­metsä kritisoi Ruotsin hiihto­tähteä MTV:llä – ”Kilpaile itse sitten, idiootti”, tähti kuittasi

Lue lisää: Kerttu Niskaselta loistokisa – päivän nopein hiihto vei Tour de Skin takaa-ajossa toiseksi

Lue lisää: Tourin seuraavan kilpailun latu ei ole Kerttu ja Iivo Niskasen puolella

Vegard Ulvang näkee, että maastohiihto on radikaalin sääntömuutoksen edessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat