Päävalmentaja ilahtui Niskasten vauhdista – kiertueen logistiikka on iso härdelli

Tour de Ski jatkuu tiistaina Obersdrfin kymmenen kilometrin kisalla.

Kerttu Niskanen on aloittanut Tour de Skin väkevästi.

2.1. 15:14

Päävalmentaja Teemu Pasanen vahvisti maanantaina Kerttu ja Iivo Niskasen hiihdot Tour de skin ensimmäisen osuuden ilmeisiksi kohokohdiksi.

Kerttu Niskanen jatkaa kiertuetta tasatilanteesta Norjan Tiril Udnes Wengin ja Ruotsin Frida Karlssonin kanssa, ja koronasta toipuneen Iivon hiihto oli valmistautumiseen nähden rohkaiseva.

”Kerttu pääsi podiumille ja on nyt tosi hyvissä asemissa kokonaiskilpailussa. Myös Iivo oli mielestäni hyvä, kun ottaa huomioon, että alla oli seitsemän viikon kilpailutauko ja hän tuli suoraan korkealle kilpailemaan lyhyellä valmistautumisella”, Pasanen totesi puhelimitse STT:lle.

”Tuli muitakin hyviä suorituksia.”

Val Müstairin takaa-ajon muita onnistujia olivat asemiaan reippaasti parantaneet Anne Kyllönen, Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela.

Pasanen raportoi joukkueen kuulumisista ääni painuksissa mutta terveenä.

”On pitänyt huutaa paljon ja on maski päällä”, Pasanen selitti tukkoista ääntään.

Käheys ei johtunut ainakaan kylmästä säästä, sillä lämpö puski maanantaina iltapäivällä Oberstdorfin lämpömittareissa elohopeaa 15–16 asteen tuntumaan.

”Lämmintä on ja lunta löytyy vain radalta”, Pasanen tiivisti kelit.

Oberstdorfissa on tarkoitus hiihtää tiistaina 10 kilometrin väliaikalähdöt 3,3 kilometrin radalla. Vielä kilpailun aattona ei ollut tietoa, millaisin keinoin järjestäjät huolehtivat kilpailureitistä niin, että olot olisivat tasapuoliset kaikille kilpailijoille.

”Lopulliset ratkaisut selviävät joukkueenjohtajien kokouksessa illalla”, Pasanen kertoi.

Hiihtäjien päävalmentaja Teemu Pasanen on tyytyväinen omiensa menestykseen Tour de SKillä.

Oberstdorfissa hiihdettävä kymppi perinteisen hiihtotavan väliaikalähtönä on lähes jokaisen suomalaisen suosikki.

Kilpailu antaa Val Müstairin kilpailuita paremman käsityksen joukkueen iskukyvystä, jos järjestäjät onnistuvat pitämään ladut kunnossa.

”Val Müstairin perusteella on vaikea tehdä johtopäätöksiä voimasuhteista, koska urheilijat ovat tulleet kiertueelle niin hirvittävän erilaisista tilanteista. Osa jäi Davosista korkeanpaikan leirille, osa tuli Val Müstairin kisapaikan korkeuteen (1 700 metriä merenpinnan yläpuolella) viime maanantaina ja osa saapui kisoihin vasta torstaina ja jäi asumaan matalalle”, Pasanen kertoi.

Kolmen valmistautumismallin urheilijoita oli ainakin Suomen, Ruotsin ja Norjan joukkueissa.

”Keski-Euroopan maiden valmistautumisesta en niin tiedä, mutta uskon, että urheilijat valmistautuivat Touriin 30–40 erilaisella mallilla. Sen takia odotan, että kilpailu tasoittuu, kun kiertue jatkuu nyt matalammalla Oberstdorfissa”, Pasanen laskeskeli.

Valmistautumisen kirjavuus heijastui myös logistiikkaan, kun esimerkiksi Suomen joukkueen urheilijat majoittuivat Val Müstairin ympäristössä kahteen majapaikkaan.

”Kiertue on ollut melkoinen logistinen järjestely”, Pasanen naurahti.

Suomen joukkueen urheilijoita piti kuljettaa kahdesta hotellista kisapaikalle ja takaisin.

Majoitukset olivat 45 ja 50 minuutin ajomatkan päässä kisakeskuksesta, ja huolto liikkui vielä aikatauluineen eri rytmissä.

”Nämä päivät ovat olleet joillekin yhtä autolla suhaamista, melkoista logistiikkahärdelliä. Urheilijat pitäisi esimerkiksi kilpailun jälkeen saada kisapaikalta mahdollisimman nopeasti syömään, eikä meillä ole hirveästi autoja käytössä”, Pasanen jatkoi.

Tour de skillä hiihdetään seitsemän kilpailua yhdeksässä päivässä. Kiertue päättyy sunnuntaina 8. tammikuuta Val de Fiemmessä Alpe Cermisin rinteen loppunousuun.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat