Jutta Selin, 23, tähtää olympialaisiin ja pitää omaa kuntosalia – sähkölaskut huolettavat

Painonnoston EM-mitalisti Jutta Selin, 23, yhdistää kilpaurheilun ja intensiivisen yrittäjyyden.

Jutta Selin keskittyy urheilun ohella täysipainoisesti yrittämiseen.

2.1. 16:18

Ikää 23 vuotta. Omaa päivittäistä liiketoimintaa kaikkine yrittäjyyden kiireineen ja tähtäin olympialaisissa.

Miten tämä kaikki sovitetaan yhteen niin, ettei homma karahda totaalisesti kiville?

Annetaan ylöjärveläisen painonnostajan Jutta Selinin kertoa. Hän voitti lokakuussa Albaniassa järjestetyissä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa yhteistuloksen hopeaa. Lisäksi hänet on palkittu yritystoiminnastaan.

Nyt Selin tähtää vahvasti Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisiin. Samalla hän pyörittää omaa toiminnallista saliaan Ylöjärvellä.

Nuoresta iästään huolimatta Selinillä on näyttöjä paitsi painonnostolavalta myös yritystoiminnasta. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi Ylöjärvellä.

Yli 33  500 asukkaan kaupungissa palkittiin alle 35-vuotias yrittäjä, jolla on oltava talous kunnossa ja menestymisen edellytykset myös tulevaisuudessa.

”Oli erittäin hienoa saada se palkinto vasta 23-vuotiaana. Oli upeaa, että näin alkuvaiheessa minut jo huomattiin. Huomattiin, kuinka yritteliäs olen ja se, että olen saanut oman yritykseni nousuun”, Selin iloitsee.

Jutta Selin ryhtyi yrittäjäksi nuorena.

Selin kertoo olleensa rohkea, päättäväinen ja yritteliäs jo lapsuudestaan asti. Hän päätti lähteä yrittäjyyden tielle lopullisesti lukiossa.

Hän kertoo valmistuneensa lukiosta vuoden 2018 keväällä ja aloittaneensa oman yrityksen vuoden 2019 alussa toiminimellä. Vuodesta 2022 lähtien toiminta on ollut osakeyhtiönä.

"Kävin yrittäjyyslukion, jonka aikana meidän piti perustaa omat yritykset ja pyörittää niitä vuoden. Silloin tajusin haluavani yrittäjäksi.”

”Yrittäjyydessä kiehtoo se, että pääsee itse vaikuttamaan asioihin ja tekemään päätöksiä. Tykkään haastaa itseäni ja yrittää kokeilla kaikkea uutta”, Selin kertoo.

Selinin salilla panostetaan pienryhmävalmennuksen keinoin asiakkaiden yksilölliseen ohjaukseen.

Tarjolla on painonnoston lisäksi muun muassa crosstrainingia, pilatesta ja kehonhuoltoa. Lisäksi salille myydään perinteisiä omatoimisia salijäsenyyksiä.

"Teen myös fysiikkavalmennusta muiden lajien urheilijoille sekä toimin muutaman valmennettavan henkilökohtaisena painonnostovalmentajana, muutamilla tavoitteena ovat muun muassa Masters (veteraanipainnonoston) EM- ja SM-kisat.”

”Minulla on myös valmennettavana yksi nuori painonnostaja, jolla on tavoitteena päästä kansainvälisille lavoille jossain kohtaa”, Selin kertoo.

Selinin mielestä painonnosto on harrastuksena selvästi nousussa. Tämä näkyy ainakin hänen salillaan.

”Painonnosto on yllättävän monipuolista. Se on toki tekninen laji, mutta se parantaa liikkuvuutta, räjähtävyyttä sekä toki voimaa, lapsuudessaan eri lajeja, muun muassa yleisurheilua, tanssia, ratsastusta ja suunnistusta harrastanut Selin toteaa.

Selin on meritoitunut voimailija, mutta hän on kohdannut myös epäilyjä pätevyydestään.

”Nuorena voimavalmentajana sitä on jonkin verran saanut ennakkoluuloja osakseen. Olen kuitenkin henkilönä sellainen, että usein saan siitä lisämotivaatiota näyttää kuinka hyvä olen oikeasti työssäni. Tulokset ja asiakaskokemukset puhukoot puolestani.”

Selinillä on päävastuu salin ohjaus- ja valmennustyöstä, mutta lisäksi salilla käy myös toinen valmentaja, joka pitää tunteja noin kaksi kertaa viikossa.

Herää kysymys, että miten Selinin aika riittää kilpaurheiluun ja intensiiviseen yrittäjyyteen?

Miten pystyt sovittamaan kaiken, että aika riittää harjoituksista ja töistä palautumiseen, lepoon, asianmukaiseen syömiseen ja esimerkiksi ystäville?

”Tällä hetkellä olen halunnut panostaa yritykseen ja treenaamiseen, joten aikaa ei oikeastaan riitä mihinkään muuhun. Ystäviä näen esimerkiksi treenien yhteydessä. Usein teen heidän kanssaan samalla treenin. Valitettava fakta on se, etten oikein muuten heitä ehdi näkemään. Moni kyllä ymmärtää tämän ja arvostaa valintojani.”

Selin myöntää, että tavoitteellisen kilpaurheilun ja yrittäjyyden yhdistäminen voi olla haastavaa.

”Ei se toki helppoa ole, kun välillä on kisareissussa kaksi viikkoa, niin toiminta salillani on silloin lähes nollissa. Onneksi olen saanut mukaan toisen valmentajan, joka pystyy tuurailemaan osan vakiotunneista.”

Joka tapauksessa Selin uskoo löytäneensä hyvän tasapainon työn ja treenaamisen välillä. Se vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta ja kykyä hahmottaa kokonaisuuksia.

”Aikataulutan jokaisen asian todella tarkasti, jotta päivät menevät mahdollisimman sujuvasti.”

Suunnitelmallisuus on tärkeää Jutta Selinille.

Selinin kaltaisen yrittäjän harmeina ovat viime aikoina olleet korona ja kasvaneet sähkölaskut.

” Koronarajoitusten aikana jouduimme todella paljon soveltamaan määräyksien mukaan. Selvisin siitä selkeällä suunnitelmalla ja sillä, että asiakkaat uskollisesti palasivat takaisin salille, kun toiminta normalisoitui.”

”Sähkölaskut totta kai yrittäjänä huolettavat hieman. Joutuu tekemään paljon laskelmia, että pystyykö esimerkiksi joistain muista kuluista säästämään. Sähköä kuitenkin salilla kuuluu suhteellisen paljon. Salilla ovat valot päällä lähes koko vuorokauden ja muutama muu laite tarvitsee sähköä. Uskon, että selkeällä suunnitelmalla tästäkin selvitään.”

Haasteita, kiirettä ja touhua siis riittää, mutta Pariisin olympialaisiin pääsyä Selin pitää realistisena tavoitteena.

Alle 23-vuotiaiden yhteistuloksen EM-hopean Selin saavutti alle 76-kiloisten painoluokassa. Kylmä rauta oli kevyttä, kun hänelle kirjattiin tempauksessa 91 kiloa, työnnössä 110 kiloa ja 201 kilon yhteistulos.

Muutama viikko ennen lokakuisia EM-kisoja hän voitti yleisen sarjan Pohjoismaiden mestaruuden. Lisäksi hän on painoluokassaan sekä yleisen sarjan että alle 23-vuotiaiden Suomen mestari.

Tempauksessa hänen ennätyksensä on 92 kiloa ja työnnössä 117 kiloa. Kilpailujen ulkopuolelta mainittakoon, että hänen takakyykyn ennätysrautansa on 155 kiloa.

Malmia taivasta kohti! Jutta Selin on vahva yrittäjä.

Pariisin olympialaisiin pääsyä silmällä pitäen Selin on hiljattain pudottanut painoluokkaansa 71-kiloisiin, joka on virallinen olympiapainoluokka.

”Olympialaiset ovat aina olleet yksi iso tavoite ja unelma. Tavoitteen täyttyminen vaatii paljon treeniä sekä yhteistyökumppaneita, jotta saisin vaaditut kisareissut kustannettua.”

Mahdollisuudet olympialaisiin ovat ihan realistiset, jos pääsen terveenä harjoittelemaan ja kisatulokset sen myötä nousevat.”

Asenteesta homma jää tuskin kiinni.

”Olen jo lapsuuden kodistani oppinut, että työt tehdään kunnolla. Kun jotain aloitan, hoidan sen myös kunnialla loppuun.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat