Voisiko Iivo Niskanen valita yksin MM-viestijoukkueen? Pyöräilyssä vastaavaa tapahtuu

Maailmanmestari Remco Evenepoel saa valita suurimman osan joukkueen apukuskeista Italian ympäriajoon.

Remco Evenepoel tuuletti 11. syyskuuta 2022 Espanjan ympäriajon voittoa.

2.1. 18:26

Belgialainen Remco Evenepoel on yksi maantiepyöräilyn uusista supertähdistä.

Viime vuonna 22-vuotiaan Evenepoelin kovimpia saavutuksia olivat syyskuussa Espanjan ympäriajon kokonaiskilpailun voitto ja kaksi viikkoa myöhemmin Australiassa maantieajon maailmanmestaruus häikäisevän ylivoimaisella suorituksella.

Tänä vuonna Evenepoel keskittyy suurista kolmeviikkoisista etappiajoista Italian ympäriajoon eli Giro d’Italiaan.

Maantiepyöräily on pohjimmiltaan joukkueurheilua. Äskettäin Evenepoel kertoi belgialaisen tv-kanavan haastattelussa, että hän saa itse valita Italiaan viisi apukuskia.

Näin ollen työnantaja, belgialainen Soudal-Quick Step -talli, valitsee Giro-joukkueeseen vain kaksi ajajaa, kun kokonaismäärä on kahdeksan ajajaa.

Maallikko saattaa miettiä, onko kyseessä poikkeuksellinen erivapaus. Evenepoelin kyseistä haastattelua referoinut Cycling News piti menettelyä epätavallisena.

Jos leikitellään ajatuksella, niin tilannehan kuulostaa samanlaiselta, jos Iivo Niskanen saisi omavaltaisesti valita kaksi hiihtäjää kavereikseen MM-kisojen viestijoukkueeseen ja valmentajat päättäisivät vain yhden hiihtäjän valinnasta.

Ammattilaispyöräilyn maailman läpikotaisin tunteva Jussi Veikkanen ei pidä Evenepoelin valitsijan roolia poikkeuksellisena.

Veikkasen mielestä poikkeuksellista on korkeintaan se, että Evenepoel on kertonut asiasta julkisesti.

Veikkanen näki Cycling Newsin otsikon asiasta mutta ei lukenut juttua, koska otsikko ei hänen mielestään kertonut mistään erityisestä.

”Ehkä tässä on enemmän Patrick Lefeveren ja Evenepoelin tapaista uhoa, että tällaisesta kerrotaan julkisuuteen”, Veikkanen sanoo. Lefevere on tallin värikkäänä tunnettu johtaja.

Veikkasen mukaan muissakin talleissa tähtikuskit pääsevät vahvasti vaikuttamaan joukkueen valintaan tärkeimmissä kilpailuissa.

Näin tapahtuu esimerkiksi ranskalaisessa Groupama-FDJ:ssä, jossa Veikkanen työskentelee joukkueenjohtajana ja on siinä roolissa mukana myös toukokuun Girossa.

Veikkanen kertoo esimerkin omasta joukkueestaan. Viime vuoden Girossa Groupama-FDJ tavoitteli etappivoittoja kirimies Arnaud Démaren johdolla.

”Kyllä hän saneli aika pitkälti, ketä sinne lähtee mukaan. Tietysti noudatettiin hyvin pitkälle sitä. Tiedettiin tietysti kavereitten kyvyt ja fyysinen taso sillä hetkellä. Ketään ei lähetetä sinne niin, että joku sanoo, että tuo halutaan mukaan. Sama oli Ranskan ympäriajossa, jossa David Gaudun sana painoi aika paljon, kun joukkueen kokoonpanoa tehtiin.”

Evenepoel lähtee tavoittelemaan uransa toista grand tourin voittoa juuri Italiaan, koska tällä kertaa siellä on tarjolla poikkeuksellisen paljon aika-ajoa. Niissä hän erittäin vahvana kelloa vastaan ajamisen taitajana pystyy saavuttamaan etua kovimpiin kilpailijoihin.

Veikkanen pitää Evenepoelia näillä näkymin Giron suurimpana voittajasuosikkina.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat