Siitokseen siirtyvä Rokin Maxi ymmärtää omistajansa mukaan tunteita: ”Siksi se oli niin suosittu”

Moni hyvä ravihevonen lopetti vuodenvaihteessa kilpauransa, kun yläikäraja tuli täyteen. Kun Rokin Maxi syntyi, omistaja Markku Pasanen muisti vanhan viisauden: ”Ensimmäistä varsaa ei pidä myydä.”

Rokin Maxin omistaja Markku Pasanen ohjasti itse oriin voittoon uran päätöskisassa Vermossa. Viereessä hevosen valmentaja, Pasasen tytär Nyyti-Maria Timonen.

3.1. 11:18 | Päivitetty 3.1. 15:23

Markku Pasanen muistelee lämmöllä vuodenvaihteessa kilpauransa lopettanutta suomenhevostaan Rokin Maxia.

Pasasen mukaan Rokin Maxi oli synkkien suomalaisten hevonen, jolla oli laaja fanijoukko.

”Rokin Maxi ymmärsi tunteita. Siksi se oli niin suosittu”, Pasanen kertoo HS:lle puhelimitse Loviisasta, jossa hän pitää ravitalliaan.

Rokin Maxi jätti pysyvän jäljen suomalaiseen raviurheiluun.Viisitoistavuotias ori juoksi pitkän uransa viimeisen kilpailun vuoden lopulla Vermossa.

Suomenhevosten nimikkolähdössään Rokin Maxi otti tyylikkään voiton ja jäi ansaitulle eläkkeelle. Poikkeuksellisesti Pasanen ohjasti itse Rokin Maxia päätöskisassa.

”Oli sovittu juttu, että ajan viimeisen kisan. Melkein kuin olisi omilla synttäreillään ollut. Kaksitoista vuotta sitten ajoin hevosella koelähdön Vermossa, joten ympyrä sulkeutui.”, 64-vuotias Pasanen kuvaa Rokin Maxin haikeaa jäähyväiskisaa.

Pasasella on raviohjastajan C-lupa, jolla hän saa osallistua palkintoarvoltaan enintään 2 400 euron lähtöihin.

Muuten Rokin Maxin uran ajan luottokuskeina olivat Teemu Okkolin ja Pertti Puikkonen.

”Rattailla piti olla ohjastaja, jolla pysyi hermo. Rokin Maxi ei sietänyt yhtään pyytämistä. Se meni, kuten halusi. Kuski sai vain istuskella rattailla.”

Sääntöjen mukaan suomenhevosten kilpailu-ura päättyy, kun ne täyttävät 16 vuotta. Lämminverihevosten kilpailuoikeuden yläikäraja on kaksitoista vuotta.

”Nostin aikoinani käteni pystyyn kokouksessa, jossa käsiteltiin suomenhevosten yläikärajan laskemista vuodella ja lämminveristen kahdella vuodella. En lähtenyt enää takkiani kääntämään, vaikka hyvistä hevosista on pulaa ja niillä voisi kilpailla nykyistä pitempään”, Pasanen sanoo.

Rokin Maxin lisäksi vuodenvaihteessa uransa lopetti moni muukin yläikärajan ylittänyt hevonen. Niistä yksi oli T. Rex, joka on yksi Suomen historian voitokkaimmista lämminveriravureista. Se juoksi palkintorahaa yli 415 000 euroa.

Pasasen mukaan Rokin Maxi oli niin kovassa kunnossa, että sillä olisi voinut kisata ainakin vielä vuoden.

Jatkossa kovakuntoinen hevonen siirtyy siitokseen, josta Pasanen odottaa paljon.

”Rokin Maxi ei ole ihan muotiori, mutta sillä on hieno luonne, hyvä fysiikkaa ja kova kestävyys. Olisi helpompaa, jos saisi sille siittolapaikan. Uskon, että varsinkin pohjoisessa hevosen jälkeläisille voi olla kysyntää. Halutaan nähdään, millainen pojanretale Rokin Maxi on”, Pasanen sanoo ja nauraa.

Hän omistaa Rokin Maxista puolet. Toisen puolen omistaa Tikkutalli, joka on myös Rokin Maxin kasvattaja. Tikkutallin perustivat Reijo Aaltonen ja Kari Myllyniemi, jonka lempinimi on Maxi.

”Olen vanhan kansan ihminen, haen lääkkeetkin luonnosta. Kun Rokin Maxi syntyi, ajattelin, että ensimmäistä varsaa ei pidä myydä”, Pasanen sanoo.

Ensi kesäkuussa Pasanen kunnioittaa Rokin Maxia Loviisan raviradalla ostamassaan nimikkolähdössä ”Rokin Maxi ja poika”.

Rokin Maxin toistaiseksi ainoa jälkeläinen Rokin Tahti juoksee silloin koelähdön, samalla tavalla kuin isä kaksitoista vuotta sitten. Rokin Maxin sukutaulusta löytyy muun muassa menestynein suomalainen kylmäveriravuri Viesker, joka on sen emänisä.

Viesker kuoli helmikuussa 2022 kotitilallaan Laukaassa.

Lue lisää: Kaikkien aikojen suomenhevonen Viesker sai hautapaikan kotipihaltaan: ”Vaikka talo olisi lähtenyt alta niin oriin olisin pitänyt”

Lisäksi Pasanen valmentaa lämminveristä Proven Immigrantia, jolla on ajettu vasta kaksi lähtöä. Sen omistaa puolestaan Proud Stable -talli, jonka takana ovat Pasasen tytär Nyyti-Maria Timonen ja edesmenneen Reijo Aaltosen tytär Minna-Ella Aaltonen.

Ennen siitoshommia Rokin Maxi palautuu kisavireestään valmentajansa Timosen tallissa Miehikkälässä.

”Palautetaan hevosen kisavimmaa, ratsastetaan ja vähennetään ruokintaa”, Pasanen sanoo.

Rokin Maxin ravihistoria on varsin virheetön. Viime vuonna sillä ajettiin 29 lähtöä, mikä on yhtä paljon kuin ennätyskautena 2018. Kaikkiaan se kilpaili urallaan 229 kertaa.

Voittoja kertyi 32. Kakkossijoja oli 23 ja kolmossijoja 16. Startteja sille kertyi 229. Palkintorahaa Rokin Maxi juoksi 213 825 euroa. Kuninkuuskilpailuun ori osallistui neljästi.

Mihin Rokin Maxi olisi vielä yltänyt?

”Tällä vauhdilla se olisi päässyt keväällä 300 000 euron voittosummaan. Hevonen on antanut paljon iloa ja tuonut keskimäärin lähes tonnin (933 euroa) jokaisesta lähdöstään, kun on pihasta lähdetty. Minä en ole kurkottanut tähtiin, katajakin riittää.”

Tasaisuutta selittää paljon, että hevonen on säästynyt pahoilta vammoilta. Sitä ei ole piikitetty niveliin tai jänteisiin.

”Rokilla on ajettu säännöllisesti kesät talvet. Kolhuja on tietysti ollut, muttei mitään isoa”, Pasanen sanoo.

Täsmennetty Rokin Maxin ja Proven Immigrantin omistajuussuhteita 5.1. 1.2023 kello 9.00.

Markku Pasanen tuo Rokin Maxin (6) ykkösenä maaliin Vermossa 28. joulukuuta 2022. Juha Utala kirii Morisonin rattailla toiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat