Kärki karkaa Helsinki Seagullsilta yhä kauemmaksi – seuralla on yksi iso ongelma

Seagulls on viime vuotta parempi, mutta mestarisuosikiksi siitä ei vieläkään ole, kirjoittaa toimittaja Mikko Pajala.

Seagullsin Rene Rougeau (vas.) ja Salon Vilppaan Perttu Blomgren kamppailivat pallosta tiistaina pelatussa liigaottelussa. Molemmat joukkueet ovat vahvasti tyrkyllä välieriin, mutta suurin mestarisuosikki on Rougeaun ex-joukkue.

5.1. 14:00 | Päivitetty 5.1. 14:31

Helsinki Seagullsin tämänhetkinen asema miesten Korisliigassa on selkeä. Seagulls on sarjassa toiseksi paras joukkue.

Kyseessä on sille sekä hyvä että hyvin huono asia.

Seagulls ei pian yhdeksänvuotisella liigataipaleellaan ole vielä kertaakaan onnistunut etenemään loppuotteluihin. Pronssilla se on ollut jo neljästi. Tässä valossa hopea ei olisi häpeä.

Kakkossija silti tuskin tyydyttäisi Seagullsia. Ongelmana onkin, kuinka valtavasti edellä Suomen tämän hetken paras korisseura on.

Piskuisen pohjalaiskaupungin Kauhajoen ylpeys Karhu Basket on samalla tiellä Seagullsin kanssa, mutta kaukana edellä – ja vieläpä hetki hetkeltä kauemmaksi viilettäen.

Seagulls teki kansallista mediahuomiota keränneitä liikkeitä viime kaudeksi. Kasassa oli eräänlainen kotimaisen koripallon Dream Team täynnä 2010-luvun maajoukkuetähtiä.

Tähtisikermä kasattiin kuitenkin vuosia liian myöhään. Suurimman tähden Petteri Koposen kropasta oli revitty irti yli 15 ammattilaisvuodessa kaikki mahdollinen. Pelinrakentelussa Lassi Nikkarisen harteille jouduttiin kasaamaan liian iso kuorma.

Tämän kauden Seagulls on joukkueena satunnaiskatsojalle nimettömämpi, mutta todennäköisesti parempi.

Seagulls aloitti suuren vaihtuvuuden jälkeen kauden kangerrellen, mutta 13:sta edellisestä liigaottelusta se on hävinnyt vain yhden – Kauhajoella, kuinkas muutenkaan.

Tilastoista löytyy muutama merkittävä kehitysaskel. Tehtyjen pisteiden keskiarvo on kasvanut 6,5 pisteellä, mutta annettujen pisteiden keskiarvo on pysynyt muuttumattomana. Erityisesti vapariviivalle Seagulls pääsee selvästi viime kautta paremmin.

Myös levypalloja Seagulls on kahminut yli viisi kappaletta enemmän ottelua kohden. Tässä näkyy erityisesti Zena Edosomwanin vaikutus: atleettinen laituri on ollut sarjan ylivoimaisesti paras levypallopelaaja.

Lue lisää: Zena Edosomwan, 28, paljastaa, millaista on elämä Harvardin huippuyliopistossa – Opiskelijat eivät ole sellaisia kuin moni luulee: ”Yllättyisit, jos tietäisit”

Helsinki Seagullsiin täksi kaudeksi liittynyt Zena Edosomwan on herättänyt vastustajissa kauhua korien alla. Edosomwan valittiin marraskuussa miesten Korisliigan kuukauden pelaajaksi.

Korisliigan mitalipeleissä saatetaan hyvinkin jälleen nähdä viime vuosien vakikolmikko.

Valmentajanvaihdoksen jälkeisestä myllerryksestä huolimatta Salon Vilpasta on hankala jättää ulos neljän parhaan joukosta. Seagullsin ulkopuolelle jääminen on hyvin epätodennäköistä, Karhu Basketin jo suorastaan mahdotonta.

Eurokentilläkin vakuuttanut Kauhajoki pyörittää esimerkillisen laajaa rotaatiota, ja aggressiivisella pelitavallaan se lannistaa ja väsyttää vastustajat. Pudotuspeli­sarjassa sen yllättäminen on vielä huomattavasti yksittäistä peliä vaikeampaa.

Alla oleva grafiikka näyttää, kuinka Kauhajoen peliminuutit jakautuvat Seagullsia tasaisemmin. Tämä mahdollistaa sarjakärjen intensiivisen pelitavan ylläpitämisen ja tehokkaamman suorittamisen.

Kyse ei ole pelkästään määrästä, sillä Karhu Basket saa laadukkaita suorituksia vielä rotaation paikoilta 8–10.

Erot eivät näytä valtavilta, mutta ne ovat merkittäviä. Kauhajoen pelaajamateriaali laajenee vain entisestään, kunhan joukkueeseen palannut sentteri Simeon Carter tervehtyy pelikuntoon.

Seagullsin kehitystä seurana hidastaa erityisesti yksi asia: olosuhteet.

Kauhajoelle rakennettiin pääasiassa yksityisillä miljoonilla muutaman tuhannen katsomopaikan komea palloiluareena, joka toimii myös konsertteihin ja muihin tapahtumiin.

Lähetyksiä katsoessa on välillä jopa vaikea uskoa, että kuva tulee oikeasti Korisliigan ottelusta. Kauhajoen yleisökeskiarvo on tällä kaudella ollut 1 492, sarjan paras lähes puolen tuhannen katsojan marginaalilla.

Korisliigasta löytyy edelleen sekä moderneja sisäpalloiluareenoita että aikansa eläneitä liikuntasaleja. Helsinki, Suomen suurin kaupunki, lukeutuu edelleen kategorioista jälkimmäiseen.

Lue lisää: Tampere ja Kauhajoki näyttävät suuntaa, kun Helsingissä ihmetellään

Niin kauan kuin Seagulls pelaa pian 90 vuotta täyttävässä Töölön Kisahallissa, antaa se valtavasti tasoitusta kovimmille kilpailijoilleen. Kapasiteetti on rajallinen ja mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen olemattomat.

Ikuisuusprojekti Helsinki Gardenin ja sen myötä jäähallin vapautumisen varassa on ollut liian paljon. Siitä Seagulls maksaa tulevina vuosina hintaa.

Seagullsin Jeffrey Carroll (vas.) ja Salon Vilppaan Jalon Pipkins taistelivat tiistaina pelatussa Korisliigan ottelussa 891 katsojan edessä. 1930-luvulla valmistunut Töölön Kisahalli on Seagullsille merkittävä rasite.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat