Hiihtojohtaja katuu Venäjä-puheitaan: ”Sanoin jotain, mitä minun ei olisi pitänyt sanoa”

Michel Vion myöntää puhuneensa ohi suunsa pohtiessaan Venäjän paluuta kansainvälisille kilpaladuille.

Michel Vionin mukaan venäläisillä ei ole asiaa laduille tällä kaudella, vaikka maa lopettaisi sotimisen.

4.1. 11:26

Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin pääsihteeri Michel Vion aiheutti ison kohun syyskuussa, kun hän väläytti yllättäen mahdollisuutta, että venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät saattaisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin jo vuoden 2022 puolella.

Etenkin pohjoismaissa kommentit aiheuttivat tyrmistystä. Muun muassa Norjan ja Suomen hiihtoliitot esittivät nopeasti äänekkäitä vastalauseita Vionin lausunnoille.

Vion vakuutteli kollegoilleen, että hänen puheitaan oli tulkittu väärin. Kuukausi myöhemmin Fis kertoi virallisesti päättäneensä, että venäläiset ja valkovenäläiset pysyvät suljettuina sen alaisista kilpailuista koko tämän kauden ajan.

Norjalaislehti Nettavisen jututti Vionia Tour de Skin yhteydessä Oberstdorfissa. Hän kertoi katuvansa syyskuisia puheitaan.

”Vaimoni on norjalainen, joten tiedämme että olette herkkiä tähän aiheeseen liittyen”, Vion sanoi.

”Sanoin jotain, mitä minun ei olisi pitänyt sanoa. Se oli virhe.”

Vion toisti jo aiemmin esittämänsä selityksen, jonka mukaan hänen tarkoituksenaan oli syyskuussa vain toistaa Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Thomas Bachin linjaus.

Bach oli viikko aiemmin todennut julkisesti, että kansainvälisen urheiluliikkeen pitäisi varautua siihen, että venäläiset palaavat kilpakentille jonakin päivänä.

”Mutta ei ollut minun paikkani tehdä sitä. Se ei tehnyt minulle hyvää, mutta en välitä kovin paljon itsestäni. Se oli iso väärinymmärrys”, Vion sanoi.

Hän vakuutti, että Fis tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja boikotti pysyy voimassa kauden loppuun saakka – siinäkin tapauksessa, että sota loppuisi tai KOK muuttaisi omaa linjaustaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat