Krista Pärmäkoskesta tuli Frida Karlssonin vetojuhta: ”Ainoa järkevä peliliike”

Frida Karlsson taktikoi itsensä laskelmoivalla tavalla voittoon Tour de Skin takaa-ajossa.

Krista Pärmäkoski teki työt, Frida Karlsson kääri voiton.

4.1. 18:01

Oberstdorf

Tour de Skin keskiviikon etappi Oberstdorfissa ratkesi kahdella tavalla Krista Pärmäkosken raivokkaaseen suoritukseen, jota hän piti yhtenä elämänsä parhaista vapaan hiihtotavan kisoista.

20 kilometrin takaa-ajoon toisena lähtenyt suomalainen grillasi matkan aikana kaksi norjalaista, Tiril Udnes Wengin ja Anne Kjersti Kalvån, kypsäksi.

Urhealla tykityksellä oli yksi haittapuoli. Kun Pärmäkoski ja kokonaiskisaa johtava Ruotsin Frida Karlsson olivat kisan lopussa yksin karussa, suomalaisen eväät oli syöty. Karlsson iski pari kilometriä ennen maalia ylämäessä ratkaisevaan johtoon ja jätti suomalaisen kakkoseksi.

”Jos miettii tämän päivän voiton kannalta, niin eihän minun hiihdossani ollut mitään järkeä. Vedin 80 prosenttia kisasta”, Pärmäkoski sanoo.

”Kun Frida lähti, tiesin, ettei minulla ole enää paukkuja.”

Karlsson tuli voittajana maaliin 14 sekuntia ennen Pärmäkoskea. Weng ja Kalvå jäivät peräti puolitoista minuuttia.

Karlsson pelasi matkan aikana kovaa ja laskelmoivaa peliä. Pärmäkoski halusi pitää vauhtia, koska selkeä irtiotto muihin nosti hänet Tourin kokonaiskisassa kohisten sijalle neljä, vain 13 sekunnin päähän Wengin kakkostilasta.

Karlssonilla puolestaan ei norjalaisten tiputtua ollut kiire, koska Pärmäkoski ei uhkaa hänen kokonaisvoittoaan. Heidän välillään on eroa 1.41 ja etappeja on jäljellä enää kolme.

”Vedin Fridalle aika paljon. Yritin aina vähän sanoa hänelle, että tuletko vetämään. Hän yritti tarjota, mutta minä en ottanut. Kun vauhti oli liian hidas, siirryin vetojuhdan paikalle”, Pärmäkoski kertoi irtiottokaksikon kommunikaatiosta.

”Kristalla oli todella hyvät sukset. Hän oli hyvin vahva tasaisella. Ajattelin, että oli parasta antaa hänen mennä ensin. Tiesin, että hänen piti tehdä eroa muihin kokonaiskisassa”, Karlsson selitti voittavaa taktiikkaansa.

Pärmäkoski ei katunut valintojaan.

”Koska taaksepäin tuli eroa, oli kokonaiskisan kannalta ainoa järkevä peliliike vetää.”

Pärmäkoski tipautti norjalaiset hieman kisan puolivälin jälkeen.

”Huomasin, että Kalvå alkoi pudota. Hän oli vaikeuksissa nousuissa. Tiril lähti keulalta pitkään nousuun ja vauhti hidastui. Varmaan silläkin alkaa tuntua, ajattelin. Oli pakko pitää vauhtia ja eroa alkoi syntyä loppuun. Aika riskillä mentiin. Viimeisellä kierroksella en enää tiennyt, riittävätkö omatkaan energiani”, Pärmäkoski kertasi röyhkeää tapaa, jolla hän hyydytti kilpakumppaninsa.

Kalvå ei yllättynyt, että Pärmäkoski jätti hänet kuin tikun lantaan.

”Krista on hyvä vapaan tyylin hiihtäjä ja kovassa kunnossa. Minulla oli vaikeuksia pysyä hänen perässään ensimmäisestä sekunnista alkaen”, Kalvå kommentoi.

Pärmäkoski herkutteli jo tiistaina, että viikonloppuna Val di Fiemmessä hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintti ja yhteislähtökisa, joissa voi syntyä isojakin eroja.

Ovatko norjalaiset nyt hänen taskussaan?

”Ei näytä olevan”, Pärmäkoski sanoi taskujaan katsoen.

Tourin kokonaiskisan kannalta parhaista suomalaisasetelmista lähti Kerttu Niskanen. Inhokkiradallaan Niskanen ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, vaan jäi 15:nneksi noin 1.55 Karlssonista. Lähtöpaikka oli neljäs, nelisenkymmentä sekuntia ruotsalaistähden perässä.

Niskanen hiihti kisan kärkinelikkoa jahdanneessa porukassa, jossa vetovastuu ei myöskään ollut haluttua tavaraa.

”Vauhti oli aika kevyt ja lössistä kasvoi iso. Kukaan ei halunnut vetää”, Niskanen sanoi.

Hän turhautui jossain määrin porukan toimintaan.

”Kun esimerkiksi Heidi Weng tuli mukaan, ryhmässä oli vapaan työmyyriä”, Niskanen kertoi.

”Harmittaa. Huusin matkalla valmentajille, että pitääkö tässä vetää vai peesata.”

Niskanen tuli Oberstdorfiin Tourin kokonaiskisan jaetussa johtoasemassa, mutta putosi parin Saksan-etapin jälkeen viidenneksi. Eroa Karlssoniin on 1.55.

Yksi hyvä puoli keskiviikossa oli. Niskanen tiputti tiistaina hiihtolasinsa ladulle ja kadotti ne. Niistä kuultiin hyviä uutisia.

”Käytin tänään eri laseja, mutta kyllä eiliset lasitkin löytyivät.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat