Tapio Lehtisen löytäjä sai arvostetun pelastus­palkinnon

Kirsten Neuschäfer löysi ensimmäisenä pelastuslauttaan päässeen suomalaiskipparin keskeltä aavaa merta. Nyt hän saa sen ansiosta Rod Stephens Seamanship Trophyn.

Kirsten Neuschäfer lähdössä GGR-kisaan 4. syyskuuta 2022 Les Sables-d’Olonnesta.

5.1. 11:59

Kirsten Neuschäfer on saanut arvostetun palkinnon Tapio Lehtisen löytämisestä ja pelastamisesta Golden Globe Race -yksinpurjehduksessa.

Yhdysvaltalainen avomeripurjehdusalan järjestö Cruising Club of America myönsi Neuschfärille Rod Stephens Seamanship Trophyn, joka annetaan vuosittain yhden tai useamman henkilön pelastamisesta merellä.

Palkinnosta uutisoi purjehduksen kansainvälinen erikoislehti Yachting Monthly.

Rod Stephens oli 1900-luvun menestyneimmän purjevenesuunnittelijan Olin Stephensin veli. He perustivat suunnittelutoimisto Sparkman & Stephensin jo 1929 ja dominoivat kilpaveneiden suunnittelua 1970-luvun alkuun saakka.

Rod Stephens tunnettiin Suomessa hyvin, sillä hän valvoi S&S-veneiden valmistusta eri telakoilla ympäri maailmaa. Lehtisen Asteria-vene olin Olin Stephensin suunnittelema.

Asteria-vene upposi kesken tyynen merenkäynnin 18. marraskuuta Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren rintamalla. Matkaa lähimpään mantereeseen Port Elizabethiin Etelä-Afrikkaan oli noin 830 kilometriä.

Suomalaiskippari pääsi pelastuslauttaan, jossa hän vietti vuorokauden ennen kuin Neuschäfer löysi hänet 19. marraskuuta. Eteläafrikkalaisen kilpakumppaninsa veneestä Lehtinen pääsi paikalle tulleeseen rahtialukseen, jolla hän matkasi Jakartaan.

Neuschäfer oli Lehtisestä lähin purjehtija GGR-kisassa. Lehtisen löytämiseksi hän muutti merellä kurssiaan, ja saa siitä 35 tunnin aikahyvityksen.

”Minusta tuntui todella pahalta Tapion puolesta. En haluaisi viettää yötä lautalla Etelä-Intian valtamerellä. Yritin päästä sinne niin nopeasti kuin pystyin”, Neuschäfer sanoi myöhemmin GGR-kisajärjestäjien haastattelussa.

Edellisessä GGR-kisassa 2018–2019 vastaavan Rod Stephens Seamanship Trophyn sai irlantilainen Gregor McGuckin, joka kääntyi intialaisen Abhilash Tomyn avuksi. Tomy putosi mastosta ja loukkasi pahasti selkäänsä.

Myöhemmin myös McGuckin keskeytti, kun veneestä irtosi masto.

Lehtinen kiitti pelastusoperaatioon osallistuneita rahtialuksessa kirjoittamallaan kirjeellä.

”Kiitos Kirstenille erinomaisesta meritaidosta, kun hän ohjasi Minnehaha-veneensä pelastuslauttani viereen. Kiitos myös yhteistyöstä m/v Darya Gayatrin rahtialuksen kapteeniin Naveen Kumar Mehrotranin kanssa. Nautin nyt erittäin onnellisena kapteenin ja miehistön intialaisesta vieraanvaraisuudesta.”

Kilpailussa Neuschäfer on tällä hetkellä toisena. Kisaa johtaa edelleen britti Simon Curwen. Mukana on vielä kahdeksan yksinpurjehtijaa kuudestatoista lähtijästä.

Kisan kärki on ohittanut Uuden-Seelannin ja suuntaa kohti Etelä-Amerikan kärkeä Kap Hornia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat