Kadonneeksi luultu Tulikettu lähtee vihdoin ensimmäiseen kisaansa

Kippari Arto Linnervuo laskee, että Tulikettu purjehtii Atlantin yli jopa alle kymmenessä vuorokaudessa. Valmisteluun tuli puolen vuoden tauko, kun Tulikettu korjattiin sen löytämisen jälkeen.

Tulikettu-vene on valmiina Lanzarotella, josta se lähtee sunnuntaina ensimmäiseen kilpailuunsa Atlantin yli.

7.1. 11:00

Kovia kokenut ja yksinään pitkään merellä seikkaillut Tulikettu-vene saa vihdoin tulikasteensa myös siinä, mitä varten se on rakennettu.

Arto Linnervuon purjehdustiimin Tulikettu lähtee sunnuntaina ensimmäiseen kisansa Lanzarotelta yli Atlantin.

Tulikettu osallistuu Royal Ocean Racing Clubin (RORC) avomeripurjehduskilpailuun Transatlantic Raceen, jonka maali on Karibialla Grenadan saarella.

Transatlantic Racessa on useita kilpailuluokkia. Tuliketun kanssa samalle lähtöviivalle asettuu IRC Zero -luokassa viisi muuta vastaavaan nopeuteen pääsevää noin 52-jalkaista venettä.

Kilpakumppaneihinsa verrattuna Infiniti 52 eli Tulikettu on kevyt kantosiipivene. Tulikettu painaa noin 7 000 kiloa.

Sen koko suunnittelun lähtökohta on veneen kantosiipi ja sen ominaisuuksien maksimaalinen hyödyntäminen sen sijaan, että ensin olisi suunniteltu runko ja vasta sen jälkeen valittu siihen parhaiten sopiva kantosiipi.

”Siipi tuo oikaisevaa voimaa ja tuottaa myös nostavaa voimaa veneeseen. Se on kiinnostava lähtökohta kisaan ja kiva katsoa, miten pärjäämme toisia vastaan”, Tulikettu tiimin kippari Arto Linnervuo sanoo puhelimitse lähtösatamasta Lanzarotelta.

Tulikettu-tiimin kippari Arto Linnervuo.

Todellinen nopeus nähdään tosin vasta sitten, kun kisa etenee. Linnervuo laskee, että Tulikettu voi päästä maaliin kymmenessä vuorokaudessa.

”Sääennuste muuttuu, mutta jopa kymmenen vuorokauden alitus on mahdollinen.”

”Nopein reitti usein on rhumblinen eli maantieteellisesti lyhyimmän reitin pohjoispuolelta, mutta nyt siellä ennusteissa nähdyt korkea paineet saattavat sulkea sen vaihtoehdon pois”, Linnervuo sanoo korkeapaineesta, joka merkitsee tyyntä purjehduskeliä.

”Ennuste näyttää nopealta myös etelästä.”

Tulikettu lähtee kisaan silti altavastaajana. Viime keväänä se oli lähellä upota Pohjois-Atlantilla, kun venettä oltiin siirtämässä Portugalista Englantiin.

Siirtomiehistö yritti paikata veneen vuotoa, mutta aika ei riittänyt. Miehistö evakuoitui paikalle tulleeseen rahtialukseen.

Puolitoista kuukautta Atlantilla ajelehtinut ja uponneeksikin jo epäilty Tulikettu löytyi 5. kesäkuuta Portugalin edustalta. Kaikkiaan kolme viikkoa kestäneet etsinnät sisälsivät lukuisia yllätyksiä ja epäonnea. Oli lähellä, että vene olisi jäänyt kokonaan löytymättä.

Syksyllä Tuliketun runkovauriot korjattiin sekä elektroniikka, sähkölaitteet, johdotukset ja hydrauliikka uusittiin. Kaikkiaan Tukiketun kisavalmistautumiseen tuli puolen vuoden paussi.

Tulikettu laskettiin uudestaan vesille Gosportissa marraskuussa. Miehistö treenasi veneellä Englannin kanaalissa, jossa se purjehti yksin omaa kilparataansa kolmena viikonloppuna. Sen jälkeen siirtomiehistö purjehti Tuliketun Gosportista Sanxenxoon Espanjaan.

Korjattu Tulikettun laskettiin uudestaan veteen marraskuussa telakaltaan Gosportissa Englannissa.

”Ilahdutti, ettei siirron aikana tullut ongelmia, venettä koeteltiin Biskajanlahdella kunnolla”, Linnervuo sanoo.

Sanxenxosta Tulikettu purjehdittiin Transantantic Racen lähtöön Lanzarotelle.

”Toinen siirto oli hitaampi. Siirtomiehistö kryssi vastatuulessa ja pääsi juuri ajoissa paikalle ennen joulua.”

Kippari Linnervuo mukaan laskien Tuliketussa on yhdeksän hengen suomalaismiehistö. Tiimiä valmentanut ja opastanut Stu Bannatyne ei osallistu kisaan, vaan on kotonaan Uudessa-Seelannissa.

Linnervuo on vielä ennen lähtöä puhelinyhteydessä Bannatyneen, yhteen maailman kokeneimpaan avomeripurjehtijaan.

Karibialla Tulikettu osallistuu jollain miehistöllä RORC Caribbean 600 -kisaan Antigualla helmikuussa.

”Sen jälkeen siellä suunnalla olisi mahdollisuus osallistua muihinkin regattoihin ennen paluuta Eurooppaan, mutta asia on auki, kun kilpailemme ainoastaan vuosilomiemme antamissa rajoissa”, Linnervuo sanoo.

Vielä ei ole päätetty koska ja miten Tulikettu palaa kotisatamaansa Englantiin. Vaihtoehtoina ovat laivakuljetus tai siirtopurjehdus.

Tuliketun alkuperäiseen tavoitteeseen kuuluu voittaa ensimmäisenä täyssuomalaistiiminä RORC-sarjan kokonaiskilpailu ja sen tärkeimpiä osakilpailuja, kuten legendaarinen vuodesta 1925 joka toinen vuosi järjestetty Rolex Fastnet Race heinäkuussa 2023.

”Siellä on paikalla maailman parhaat veneet”, Linnervuo sanoo.

Lue lisää: Atlantille mystisesti kadonnut Tulikettu purjehtii taas – kippari kertoo, paljonko miljoona­veneen korjaus maksoi

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat