Vanhemmat raivostuivat poikansa kohtelusta – MM-skandaali paisuu

Yhdysvaltain maajoukkueen valmentajasta tehtiin kovia paljastuksia sen jälkeen kun hän ei peluuttanut entisen tähtipelaajan poikaa.

Gregg Berhalter joutui liemeen kun ei antanut isoa roolia Giovanni Reynalle.

6.1. 8:00

Jalkapallon MM-kisat olivat Yhdysvaltain maajoukkueelle lopulta pettymys. Vaikka joukkue selvisikin jatkoon lohkostaan, putoaminen heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella oli raskas isku.

Ryhmä ei selvinnyt kisoista ilman draamaa myöskään kentän ulkopuolella. Suurlahjakkuus Giovanni Reynan pieni rooli läpi kisojen ihmetytti faneja ja asiantuntijoita.

Reynan harteilla oli valtavia odotuksia ennen kisoja. Hänen isänsä Claudio Reyna on Yhdysvaltain historian arvostetuimpia jalkapalloilijoita. Hänen äitinsä Danielle Egan Reyna on myös entinen maajoukkuepelaaja 1990-luvulta.

Nyt vanhempien epäillään toimineen epäasiallisesti taistellessaan poikansa roolin ja peliajan puolesta.

Heidän tiedetään paljastaneen arkaluontoisia asioita maajoukkueen päävalmentajasta maan jalkapalloliitolle ja epäillään myös uhkailleen valmentajaa.

Vyyhti alkoi joulukuun puolivälissä. Kisarupeaman päätyttyä paljastui, että päävalmentaja Gregg Berhalter oli rangaissut nuorta pelaajaa sen jälkeen kun tämä oli osoittanut heikkoa asennetta joukkueessa.

Asenneongelmat alkoivat, kun Berhalter oli kertonut 20-vuotiaalle, että tällä on odotettua pienempi rooli joukkueessa.

Berhalter kertoi yksityiseksi luulemassaan tilaisuudessa, että oli lähellä lähettää erään pelaajan kotiin kisoista asennevamman vuoksi.

Puhe vuoti julkisuuteen. Reyna astui päivää myöhemmin julkisuuteen kertomaan, että kyse oli hänestä.

Yksin tämä vyyhti kaikkinensa aiheutti merkittävän skandaalin Yhdysvaltain jalkapallossa.

Tällä viikolla juonenkäänteet sakenivat entisestään kun Berhalter antoi hyvin suorasukaisesti ymmärtää, että häntä yritettiin kiristää MM-kisojen aikana uhkaamalla paljastaa asioita hänen yksityiselämästään.

Tämän viikon tiistaina Yhdysvaltain jalkapalloliitto tiedotti tutkivansa Berhalterin väitettyä lähisuhdeväkivaltatapausta tämän menneisyydestä. Berhalterin kerrottiin potkaisseen silloista tyttöystäväänsä, nykyistä vaimoaan Rosalindia, jalkaan vuonna 1991.

Berhalter julkaisi itse tiedotteen, jossa hän myönsi tapauksen. Samalla Berhalter paljasti julkaisseensa kyseisen tiedotteen, koska hän oli saanut tietoonsa, että ”kolmas osapuoli” saattaisi julkaista tietoja hänestä ja hänen perheestään.

"MM-kisojen aikana liiton työntekijä otti minuun yhteyttä ja sanoi, että tämä kolmas osapuoli tekisi jotain – käyttäisi tietoja elämästäni pakottaakseni minut pois maajoukkueesta.”

Takavuosien tapauksesta hän kertoi, että välikohtaus sattui neljän kuukauden seurustelun kohdalla. Berhalterin mukaan pariskunta oli silloin vahvassa humalatilassa.

”Teolleni ei ole mitään selityksiä. Se oli häpeällinen hetki ja kadun sitä tähän päivään saakka. Pyysin Rosalindilta heti anteeksi, mutta ymmärrettävästi hän ei halunnut olla kanssani tekemisissä. Kerroin tapahtuneesta perheelleni, vanhemmilleni ja ystävilleni. Halusin kantaa täyden vastuun käytöksestäni. Vaikka virkavalta ei koskaan puuttunut tapaukseen, hakeuduin terapiaan kasvaakseni ja oppiakseni”, Berhalter kirjoitti tiedotteessaan.

Berhalter kertoo, että seitsemän kuukautta tapauksen jälkeen ex-tyttöystävä otti häneen uudelleen yhteyttä. He palasivat yhteen ja ovat olleet aviossa tähän päivään saakka.

”Rosalind ja minä olemme kulkeneet uskomattoman matkan yhdessä. Olemme kasvattaneet neljä upeaa lasta, ja he tietävät tapahtumasta. Olemme ylpeitä avioliitostamme, suhteestamme, perheestämme ja siitä, millaisia ihmisiä meistä on tullut.”

Yhdysvaltain jalkapalloliitto kertoi myöhemmin julkaisemassaan uudessa tiedotteessa, että heidän tietoonsa oli tullut ”mahdollisesti epäasiallista käytöstä useilta ihmisiltä organisaatiomme ulkopuolella” tapauksen julkituloon liittyen”.

Keskiviikkona kävi ilmi, että tiedon väkivaltatapauksesta liitolle oli kertonut Giovanni Reynan äiti Danielle. Asiasta kertoi ESPN, jonka mukaan Danielle Reyna on vahvistanut tiedon.

Reynan mukaan hän kertoi väkivaltatapauksesta liitolle 11. joulukuuta eli sen jälkeen kun Berhalter oli puhunut julkisesti siitä, miten oli lähettää pelaajan kotiin kesken kisojen.

"Halusin hänen tietävän, että olin aivan raivoissani siitä, että Gio oli laitettu tuollaiseen asemaan. Se oli myös petos henkilökohtaisella tasolla, sillä olen pitänyt häntä ystävänäni vuosien ajan”, Danielle Reyna kertoi.

Rosalind Berhalter oli Danielle Reynan kämppäkaveri, kun he pelasivat samassa joukkueessa. Reynan mukaan Gregg Berhalterin tiedotteessaan kuvailema potkaisu oli tilanteen aliarviointia.

Miksi Reynat pitivät Berhalterin teon 31 vuotta omana tietonaan ja toivat asian esille vasta nyt? Se ei ole tiedossa.

Myös Claudio Reyna kommunikoi kisojen aikana ja niiden jälkeen voimakkaasti USA:n jalkapalloliiton puheenjohtajan Earnie Stewartin suuntaan poikansa pienestä roolista. Hän kuitenkin sanoo vain purkaneensa turhautumistaan, ei muuta.

ESPN:n mukaan useat lähteet kertoivat medialle, että Reynat uhkasivat Berhalteria tietojen julkistamisella. Reynat kuitenkin kiistävät kiristäneensä Berhalteria tiedon julkistamisella kisojen aikana.

"Olen pahoillani, että tieto tuli julkisuuteen ja kadun osaani tapahtumaketjussa”, Danielle Reyna sanoi.

Berhalterin sopimus Yhdysvaltain maajoukkueen päävalmentajana umpeutui vuodenvaihteessa. Hänen jatkonsa on auki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat