Krista Pärmäkoski sivakoi sprintin viidenneksi – Tour de Skitä johtava Frida Karlsson ärähti dopingtestaajille

Krista Pärmäkoski on kokonais­kilpailussa perjantain jälkeen kolmantena ja Kerttu Niskanen viidentenä.

Krista Pärmäkoski (kesk.) sijoittui loppiaisena Val di Fiemmessä hiihdetyssä perinteisen hiihtotavan sprintissä viidenneksi. Kuva puolivälierävaiheesta, jossa Pärmäkoski hiihti erävoittoon.

6.1. 14:55 | Päivitetty 6.1. 16:45

Vahva sprinttipäivä vankisti Krista Pärmäkosken asemaa hiihdon Tour de Ski -kiertueen parhaana suomalaisena.

Pärmäkoski sijoittui loppiaisena Lago di Teseron stadionin ympäristössä Italian Val di Fiemmessä hiihdetyn perinteisen hiihto­tavan sprintissä viidenneksi. Hän kertoi kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa, ettei finaali sujunut täysin suunnitelmien mukaan.

”Pieniä juttuja, mutta tätä sprinttihiihto on. Olisi pitänyt vähän ehkä eri tavalla lukea sitä, mutta eihän tuo missään nimessä huono ollut”, hän paketoi.

Kisan voittoon hiihti Norjan Lotta Udnes Weng ennen kaksoissiskoaan Tiril Udnes Wengiä. Vuonomaan sprinttipäivän täydensi Mathilde Myhrvold kolmannella sijallaan.

Toinen kaksosista hiihti Pärmäkosken suksille nousussa, mikä pakotti suomalaisen keräämään vauhtia uudestaan. Myös Myhrvold pääsi mukaan kärkitaistoon.

”Ajattelin, että ei tässä mitään ja hyvältä paikkaa pääsen laskemaan. Jompikumpi Wengeistä ei mennytkään ladulle vaan ladun väliin, ja siinä meni taas vauhtia. Sitten se kurvi oli tosi ahdas, ja ajauduin vielä sisäpuolelle, etten pystynyt polkemaan laskuun”, Pärmäkoski kertasi.

Karsinnassa neljänneksi hiihtänyt Pärmäkoski voitti oman puolivälieränsä, mutta paikka finaaliin ratkesi vasta aikavertailussa hänen taivuttua loppusuoralla neljänneksi.

”Ajattelin, että ajalla sitten ainakin mennään jatkoon. Tänään oli hyvä päivä, ja oli ihan hyvä, että välierässä piti vauhtia. Lopussa lasketaan niin helposti takaa ja ajattelin, että siinä voi aika riittää finaaliin.”

Toisena suomalaisena välieriin päässeen Kerttu Niskasen sprinttipäivä päättyi välierän kolmanteen sijaan.

Niskanen hävisi eränsä kakkossijan ja finaalipaikan Tšekin Tereza Beranoválle viidellä sadasosalla. Hän kertoi Viaplaylle pitäneensä kisapäivää ”ihan ok:na”, vaikka karsiutuminen finaalista harmittikin.

”Tuntui, että nyt vielä jätin paukkuja tuohon. Vähän säästeliäästi menin nousua ja sen päällystä. Taktiikkana oli, että jos joku vaan lähtisi siihen laskuun ekana, ettei vaan itse tarvitsisi mennä edeltä”, Niskanen sanoi.

”Meni suunnitelmien mukaan, mutta vähän liian iso ero jäi siihen johtajaan”, hän jatkoi erävoittajaan Mathilde Myhrvoldiin viitaten.

Karsinnassa seitsemänneksi sijoittunut Niskanen oli myös lopputuloksissa seitsemäs.

Pärmäkoski on Tourin kokonaiskilpailussa kolmantena ja Niskanen viidentenä.

Kerttu Niskanen (kesk.) vauhdissa sprintin puolivälierässä. Niskanen sijoittui erän kakkoseksi ja eteni välieriin.

Karsinnassa kuudenneksi hiihtänyt Anne Kyllönen jäi ensimmäisessä erähiihdossaan neljänneksi ja putosi jatkosta.

”Kova erä oli. Se oli tavoitteena, että jos pääsisi ajalla jatkoon, olisi enemmän mahdollisuuksia sitä kautta”, Kyllönen sanoi Viaplaylle.

”Mutta täpärälle jäi, ei tänään välieriin vielä”, lopputuloksissa 17:nneksi sijoittunut Kyllönen jatkoi.

Myös kiertuetta johtavan Ruotsin Frida Karlssonin urakka päättyi loppiaisena puolivälierään. Karlsson oli Kyllösen tapaan eränsä neljäs.

”Se oli sääli, koska tunsin oloni energiseksi. Oli hermostuttavaa odottaa aikavertailun tuloksia”, Karlsson manasi karsiutumistaan.

Karlssonin pettymykset eivät jääneet vain karsiutumiseen. Hän nimittäin joutui vielä dopingtestiin vasten tahtoaan, uutisoi Aftonbladet.

Karlsson oli tulistunut, kun hänelle oli selvinnyt, että hänet valittiin kisan jälkeen dopingtestiin ja antidopingväki oli tavan mukaan liimautunut hänen ympärilleen maalialueella.

"Tämä on kuudes kerta, kun testaatte minut”, Karlsson oli ärähtänyt TV6:n mukaan viitaten ilmeisimmin Tour de Skin aikaiseen testaukseen.

"En tiedä, monesko kerta se oli. Kuudes tai seitsemäs. On hyvä, että he testaavat paljon... Tai no, minä putosin alkuerässä ja joudun silti testattavaksi. Ehkä minua testataan, koska johdan. Ehkä se on sitten oikein. Se on heidän työtään”, Karlsson kommentoi Aftonbladetille rauhoituttuaan.

Miesten sprintin finaali päättyi tuttuun tapaan Norjan supertähden Johannes Høsflot Klæbon voittoon.

Ruotsin Calle Halfvarsson oli toinen ja Italian sprinttitykki Simone Mocellini kotiyleisön riemuksi kolmas. Mocellini, 24, hiihti joulukuussa kakkoseksi Beitostølenin sprintissä.

Toinen kotiyleisön suosikki Federico Pellegrino jäi puolivälieriin. Sama kohtalo oli myös Perttu Hyvärisellä ja Markus Vuorelalla. Hyvärinen oli 28:s ja Vuorela 29:s.

Lauri Lepistö puolestaan jäi karsintaan. Lepistö oli 39:s.

”Ihan hauska kokemus. Ei minusta tule ikinä [sprintteriä], mutta ihan hauska päivä”, Hyvärinen sanoi Viaplayllä.

Tour de Ski jatkuu lauantaina perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisoilla. Sekä naiset että miehet sivakoivat Val di Fiemmessä 15 kilometriä.

Hyvärinen kertoi sprintin jälkeen odottavansa kiertueen toiseksi viimeistä etappia.

”Aina kun olen sanonut, että odotan jotain, on tärkeä kisa tai jotain muuta, niin on mennyt ihan päin persettä. Mutta kopastaan huomenna”, hän sanoi.

”Se on kuitenkin hyvä matka ja tuo latu on tosi kova. Siellä saa puhaltaa sen, mitä keuhkoista lähtee.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat