Sydämen­pysähdyksen saaneen NFL-pelaajan tilasta hyviä uutisia – turma sai aikaan myös lahjoitusten vyöryn

Vakavasti loukkaantunut Buffalo Billsin puolustaja Damar Hamlin ei tarvitse enää hengitysputkea.

Buffalo Billsin Damar Hamlinin terveydentila on kohentunut viime päivinä huomattavasti maanantain NFL-ottelun sydämenpysähdyksen jälkeen. Kuva marraskuussa 2021 pelatusta ottelusta.

6.1. 17:45

Maanantaina NFL-ottelussa sydämenpysähdyksen saaneen Damar Hamlinin tilasta on kantautunut hyvin positiivisia uutisia.

Hamlin, Buffalo Billsin 24-vuotias takapuolustaja, lyyhistyi ottelussa Cincinnati Bengalsia vastaan taklattuaan vastustajan pelaajaa. Tilanteessa Hamlin sai kovan iskun rintaansa.

Hamlinia elvytettiin puolen tunnin ajan kentällä ennen kuljetusta sairaalaan. Hänen sukulaistensa mukaan Hamlinia jouduttiin elvyttämään uudelleen sairaalassa.

Cincinnatin yliopistollisen sairaalan lääkärit kertoivat torstaina pidetyssä tiedotus­tilaisuudessa hyviä uutisia Hamlinin tilasta. Lääkäreiden mukaan Hamlin kykeni liikuttamaan raajojaan ja kommunikoimaan kirjoittamalla. Neurologiset perustoiminnot eivät olleet kärsineet, kertoi muun muassa ESPN.

Keskiviikkona herättyään Hamlin oli kysellyt ottelun lopputulosta. Se oli lääkäreiden mukaan erittäin hyvä merkki siitä, että ”valot eivät pelkästään ole päällä, vaan hän on myös kotona”.

Perjantaina tila parani entisestään, ja Hamlinilta kyettiin poistamaan henkitysputki. NFL:n mukaan hän pystyi puhumaan hoitohenkilökunnalle, perheelleen ja myös videopuhelun välityksellä joukkuekavereilleen.

Joidenkin arvioiden mukaan Hamlinin sydämenpysähdys saattoi johtua mekaanisesta iskusta sydänalaan (commotio cordis). Lääkäreiden mukaan tapahtuneen syystä ei ole olemassa varmaa tietoa.

Hamlinin tilanne on koskettanut Yhdysvalloissa laajalti.

Hamlin perusti vielä yliopistossa ollessaan toukokuussa 2020 hyväntekeväisyys­järjestön nimeltä Chasing M’s Foundation. Järjestöllä oli käynnissä kampanja, jonka alkuperäinen tarkoitus oli hankkia leluja hänen kotikaupunkinsa vähävaraisille lapsille.

Alkuperäisenä tavoitteena oli kerätä 2 500 Yhdysvaltain dollaria. Hamlinin vakava loukkaantuminen sai aikaan lahjoitusvyöryn, ja perjantaina koossa oli yli 7,8 miljoonaa dollaria.

Lahjoittajien joukossa on ollut lukuisia NFL-pelaajia ja joukkueita. Esimerkiksi pelinrakentajalegenda Tom Brady lahjoitti 10 000 dollaria.

Lahjoitusten vyöry on luonut odottamattomia ongelmia muun muassa verotusasioista ja lahjoitusten eteenpäin jakamisesta, kertoo Sportico. Hamlinin kanssa yhteistyötä tekevä markkinointiyhtiö kertoi tiedotteessaan, että lahjoitusten tulevista kohteista tultaisiin informoimaan lahjoittajia myöhemmin.

NFL kertoi myöhään torstaina, ettei Bengalsin ja Billsin välistä ottelua tulla enää jatkamaan. Ottelu keskeytyi ensimmäisellä neljänneksellä Bengalsin johtaessa 7–3.

Ottelun lopputuloksella olisi ollut merkittäviä vaikutuksia NFL:n pudotuspeleihin, ja jatkosuunnitelmista joukkueiden omistajien on määrä äänestää perjantain aikana. Mahdollista on muun muassa se, että AFC-lohkon mestaruusottelu tultaisiin pelaamaan puolueettomalla kentällä.

Hamlinin peliuran jatkamisen mahdollisuus selviää lääkäreiden mukaan vasta myöhemmin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat