Tour de Skin kulisseissa pyörii maaliintulon jälkeen erikoinen koreografia

Hiihtäjillä on tv-haastatteluissa usein käsissään sukset, joilla he häviäisivät ladulla sekuntitolkulla vastustajilleen.

Tältä pisteeltä jaetaan käyttämättömiä suksia ja sauvoja tv-kuvaustarkoituksiin.

6.1. 19:10

Oberstdorf

Maastohiihdon Tour de Skissä pyörii maalintulon jälkeen kummallinen sirkus, josta tv-katsojilla ei ole mitään tietoa.

Kun hiihtäjä tulee maaliin, hän vaihtaa ensin päälleen lämpimiä vaatteita. Tämän jälkeen hänet siirretään suoraan median haastattelusokkeloon, jossa television ja lehtien toimittajat esittävät kysymyksiä.

Tv-katsojille on tuttua, että hiihtäjät poseeraavat haastatteluissa suksien ja sauvojen kanssa, jotta välinesponsorit saavat näkyvyyttä.

Sitten tulee asia, jota moni kotikatsoja ei tiedä: tv-kuvissa näkyvät sukset ja sauvat eivät ole samoja, joilla urheilijat hiihtivät kisan.

Sen sijaan urheilijoille annetaan käteen lainavälineet vain haastattelukierrosta varten. Esimerkiksi sauvat ovat usein pidemmät kuin kisassa käytetyt, jotta ne näkyvät paremmin tv-kuvissa.

Urheilijat lainavälineidensä kanssa Oberstdorfissa.

Toiminta saattaa välillä saada koomisia piirteitä.

Keskiviikkona Oberstdorfissa eräs suomalaishiihtäjä sai suksiparin, jonka mallilla ei edes hiihtänyt kisaa. Syynä oli oletettavasti se, että kyseinen valmistaja halusi mainostaa uutta hittituotettaan.

Joskus urheilijalle on kuulemma annettu perinteisen hiihdon jälkeen vahingossa vapaan hiihtotavan sukset kuvattaviksi.

Varsinaiset kisasukset ovat täynnä kaikenlaisia huoltajien merkkauksia: leimoja, tussauksia ja teippejä. Jostain syystä välinevalmistajat eivät pidä näitä edustuskelpoisina.

Sen sijaan ennen haastattelupistettä jaellaan suksia, joilla ei koskaan ole hiihdetty kilpaa. Ne olisivat kuntohiihtäjille erinomaisia, mutta maailmancupin urheilijat ottaisivat kyseisillä kamoilla sekuntitolkulla takkiin – ainakin ilman huollon suuria taikatemppuja.

Kuvauksen jälkeen hiihtäjät palauttavat lainasukset ja -sauvat lähtöpisteeseen. Pian ne saattavat jo olla toisen urheilijan käsissä.

Varsinaiset kisasukset lähtevät maalintulon jälkeen monoista suoraan kohti huoltoautoa ja puhdistusta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat