Mäkiviikko päättyi 16 vuoden tauon jälkeen norjalaisjuhliin

Halvor Egner Granerud voitti Keski-Euroopan mäkiviikon neljästä osakilpailusta kolme.

Norjan Halvor Egner Granerud sai juhlia Bischofshofenissa sekä osakilpailun ykkösenä että koko Keski-Euroopan mäkiviikon voittajana.

6.1. 22:00

Keski-Euroopan mäkiviikko vuosimallia 2022–2023 oli perinteisen mäkihyppymaan Norjan juhlaa. Norjan yllättävänkin pitkäksi venyneen kuivan kauden neljän kilpailun kiertueella päätti Halvor Egner Granerud, joka huipensi turneensa voittamalla loppiaisena päätöskilpailun Itävallan Bischofshofenissa.

Granerud liiteli HS142-koon Paul Ausserleitner -mäessä 139,5 ja 143,5 metriä ja otti kiertueen kolmannen osakilpailuvoittonsa. Edellisessä kilpailussa Innsbruckissa voitto oli livennyt Puolan Dawid Kubackille, joka sijoittui mäkiviikon kokonaiskisassa toiseksi ennen Slovenian Anže Lanišekia.

Granerud on mäkiviikon 11. norjalaisvoittaja ja kiertueen ensimmäinen norjalaismestari sitten vuoden 2007 ja Anders Jacobsenin.

Tuolloin Norjan päävalmentajana työskenteli Mika Kojonkoski. Nykyisin Norjan mäkimaajoukkuetta luotsaa itävaltalainen Alexander Stöckl.

”Jos unelmoit jostain, todellisuus ei yleensä tunnu samanlaiselta unelmalta, mutta nyt tuntuu”, ikionnellinen Granerud iloitsi norjalaisen uutistoimisto NTB:n mukaan.

Päävalmentaja Stöckl ymmärsi Granerudin voiton merkityksen Norjalle.

”Kuusitoista vuotta siihen meni, mutta nyt olemme kokeneet voiton tällä turneella”, Stöckl sanoi.

Granerud oli lähellä toistaa saman, mikä on onnistunut Saksan Sven Hannawaldilta, Puolan Kamil Stochilta ja Japanin Ryoyu Kobayashilta: voittaa samalla mäkiviikolla sen kaikki neljä kilpailua. Granerudin voitto Innsbruckissa tökkäsi huonoon tuulirakoon.

Suomalaishyppääjät opettelivat Keski-Euroopan mäkiviikolla sivurooleja. Bischofshofenin finaali oli lähellä mahalaskua, sillä karsinnasta varsinaiseen kisaan selviytyneiden Antti Aallon ja Niko Kytösahon kilpailu jäi yhteen hyppykierrokseen. Kumpikin karsiutui pudotuskierroksella slovenialaista hyppääjää vastaan.

Saksan puolella Garmisch-Partenkirchenissä väläytti uudenvuodenpäivänä toiselle kierrokselle ja maailmancup-pisteille yltänyt Vilho Palosaari, mutta Bischofshofenissa 18-vuotiaasta lupauksesta oli puhti pois. Hän putosi varsinaisesta kilpailusta.

Palosaari ja Aalto olivat turneella Suomen minimaajoukkueesta ainoat hyppääjät, jotka kartuttivat tiliään muutamalla maailmancup-pisteellä.

Maailmancup jatkuu tammikuun puolivälissä Puolan Zakopanessa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat