Viron jalkapallotähdet aiheuttivat kohun: esiintyivät Venäjän maajoukkueen Putinia tukevan valmentajan seurassa

Valeri Karpin on sanonut kokevansa entisten neuvostotasavaltojen muodostavan edelleen yhtenäisen Neuvostoliiton.

Konstantin Vassiljev on Viron miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni. Kuva syyskuulta 2021.

7.1. 12:51

Virossa on tällä viikolla kohuttu sosiaalisessa mediassa levinneestä kuvasta, jossa virolaiset jalkapallotähdet viettävät iltaa Venäjän miesten maajoukkueen päävalmentajan Valeri Karpinin kanssa.

Karpin, 53, syntyi Neuvostoliiton aikana nykyään Viroon kuuluvassa Narvassa, mutta edusti Venäjää pelaajaurallaan. Hän on aiemmin tukenut avoimesti Vladimir Putinia ja vuonna 2014 myös Krimin miehitystä.

Ex-pelaaja Andrei Stepanovin Instagramissa julkaisemassa, joulukuun 30. päivänä otetussa kuvassa oli useita entisiä maajoukkuepelaajia, mutta myös nykyiset maajoukkuetähdet Konstantin Vassiljev ja Sergei Zenjov sekä maajoukkueen apuvalmentaja Andres Oper.

Viron kaikkien aikojen pelaajiin lukeutuva Vassiljev, 38, on pelannut urallaan 146 A-maaottelua ja toimii edelleen maajoukkueen kapteenina. Myös Zenjovilla, 33, edustuskertoja on yli sata.

Molemmat kuuluvat vironvenäläisten vähemmistöön. Se muodostaa nykyään hieman alle neljänneksen Viron asukkaista, mutta maan jalkapallossa vironvenäläisten osuutta pidetään suhteellisesti suurempana.

Viron yleisradioyhtiö ERR ja Soccernet-sivusto ovat kertoneet, kuinka Karpin on korostanut syntyneensä Neuvostoliitossa, ei Virossa.

”Jos menen vaikka Ukrainaan, Viroon, Liettuaan tai Georgiaan, jotka ovat entisiä neuvostotasavaltoja, se on kuin menisin Venäjälle. Siellä puhutaan edelleen venäjää, kaikki ymmärtävät minua, Karpin sanoi.

”Minulle kyseessä on edelleen vain yksi maa, Neuvostoliitto.”

Kuva on herättänyt suurta julkista kritiikkiä. Viron kulttuuriministeri Piret Hartman tuomitsi jalkapalloilijoiden toiminnan.

”Euroopan sydämessä on sota, ja meidän on tehtävä kaikkemme, ettemme tukisi hyökkääjää – Venäjää”, Hartman sanoi ERR:lle.

”Henkilö, joka pitää meitä edelleen neuvostomaana ja kuuluu hyökkäyssotaa käyvän valtion urheilueliittiin, ei ole sellainen jonka seurassa tulisi esittäytyä. On ymmärrettävä, millaisen viestin se välittää.”

Toiminta sai tyrmäyksen myös Viron jalkapallokannattajien yhdistykseltä. Maan jalkapalloliitto julkaisikin keskiviikkona Vassiljevin, Zenjovin ja Operin allekirjoittaman anteeksipyynnön.

”Keskustelumme koski vain jalkapalloa, ei politiikkaa tai sotaa”, lausunnossa sanottiin.

”Meidän kantamme sotaan on ollut aina sama – sille ei ole oikeutusta. Olemme aina tukeneet Viroa kentällä ja sen ulkopuolella, ja teemme jatkossakin niin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat