Sairastuminen maksaa Krista Pärmäkoskelle suuren summan – kerrannaisvaikutukset ovat myös merkittäviä

Suomalaistähdeltä jää pelkästään Tour de Skillä sivu suun todennäköisesti 60 000 euroa ja välillisesti paljon enemmän.

Krista Pärmäkosken Tour de Ski päättyi rajuun sairastumiseen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Samalla meni sivu suun iso rahapotti.

7.1. 13:12

Suomalaishiihtäjä Krista Pärmäkoski odotti tätä Tour de Skin lauantaita innoissaan.

15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä piti vielä kerran haastaa Ruotsin Frida Karlsson kokonaiskilpailun voitosta tai vähintään pedata huippuhiihdolla asema, josta ottaa sunnuntain loppunousussa kakkossija.

Lauantaina aamupäivällä Hiihtoliiton lakoninen tiedote kertoi Pärmäkosken sairastuneen ja Tourin päättyvän saman tien. Takaisku on kokeneelle urheilijalle raju.

”Vatsatauti iski varoittelematta, ja Krista valvoi koko yön. Ei ole juuri oksennellut, mutta istunut pöntöllä sitäkin enemmän”, kertoi Pärmäkosken manageri Aki Pajunoja lauantaina.

Hiihtäjän kanssa useita viestejä vaihdellut manageri kertoi, että Pärmäkoski oli sadatellut nimenomaan sairastumisensa aiheuttamaa urheilullista takaiskua. Haussa oli jo kolmas palkintopallisija Tourin kokonaiskilpailussa, jossa Pärmäkoski on puolenkymmentä kertaa ollut neljän joukossa.

Pajunoja myönsi, että omassa kaavussaan hänen oli kuitenkin muutettava iso pettymys myös numeroiksi. Tourin kokonaiskilpailun kakkossijasta saa 60 000 euroa, ja se oli täyttä realismia.

”Sellainen summa on maastohiihdossa erittäin merkittävä.”

Tourin kolmonen saa runsaat 40 000 euroa.

Manageri Aki Pajunoja (vas.) alkoi lauantaina laskea Krista Pärmäkosken taloudellisia menetyksiä. Valmentaja Matti Haavisto alkoi suunnitella, miten tilanne ensi viikolla stabiloidaan.

Manageri muistutti, että tapahtuneella on myös suuria taloudellisia ja urheilullisia kerrannaisvaikutuksia.

”Maailmancupin kokonaiskilpailussa voittosauma suli nyt tähän. Yhteistyösopimuksiin taas on säännönmukaisesti kirjoitettu bonuksia menestymisestä sekä Tourin että maailmancupin kokonaiskilpailussa.”

Myös Jasmi Joensuun ja yhden huoltomiehen Tourin päättänyt mahatauti leviää tyypillisesti joko ruuasta tai erilaisilta pinnoilta, kuten ovenkahvoista, joita iso ihmisjoukko koskettelee paljain käsin.

Pajunoja veikkailee jälkimmäistä, koska Pärmäkosken ruokavalio on erilainen kuin useimpien muiden.

”Maskeilla ei tätä olisi voitu välttää, mutta kertakäyttöhanskat ovat noissa majoituspaikoissa ja ruokailuissa varsin suositeltavia.”

Vaikka sairastumiset ovat koetelleet Suomen joukkuetta rajusti, ollaan vielä kaukana tilanteesta vuodenvaihteessa 2014–2015. Silloin vatsataudit ja hengitystieongelmat pudottivat suomalaisia petiin niin, että Alpe Cermisin päälle lopulta kiipesi vain Anne Kyllönen.

Pärmäkosken kauden jatkosta Pajunoja ei ole huolissaan.

”Nämä tulevat, mutta myös lähtevät nopeasti. Nyt kun saa tilanteen rauhoituttua energiatankit täyteen, niin ei menetetä edes sitä harjoituksellista superkompensaatiota, joka on yksi Tourin isoimpia hyötyjä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat