Kerttu Niskanen ihmetteli kilpakumppaneidensa toimintaa – taustalta paljastui norjalaisia vastaan tehty juoni

Kerttu Niskanen oli kolmas Tour de Skin viimeistä edellisellä etapilla. Kokonaiskisassakin hän nousi kolmanneksi.

Kerttu Niskanen (kesk.) hiihti vahvasti lauantain kisassa.

7.1. 13:39 | Päivitetty 7.1. 16:02

Tour de Skin toiseksi viimeisenä päivänä ohjelmassa on 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtö­kilpailut, joista ensimmäisenä Italian Val di Fiemmessä käytiin naisten kisa.

Vahvaa vauhtia pitänyt Kerttu Niskanen taisteli etapin voitosta loppusuoralle asti. Hän joutui kuitenkin kirissä taipumaan Saksan Katharina Hennigille ja Ruotsin Frida Karlssonille, joten perjantain sijoitus oli kolmas.

Kisan jälkeen Niskanen harmitteli, että joutui yksin pitämään vauhtia.

”Pahoin pelkäsin, ettei vetohaluja löydy keneltäkään. Suunnattomasti ihmettelen, miksi Katharina ja Frida eivät lähteneet porukkaan, jossa olisimme voineet vuorotellen pitää kovaa vauhtia ja tehdä eroja”, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa.

”Tuntui että kaikki työ jäi minun harteilleni. Tiesin että se maksaa sitten lopussa.”

Vauhdinpidollaan Niskanen tavoitteli vain ja ainoastaan kehitystä kokonaistilanteessa. Viidenneltä sijalta kolmanneksi noussut Niskanen paransikin asemiaan huomattavasti, sillä toisena oleva Norjan Tiril Udnes Weng jäi lähes puolen minuutin päähän.

Kokonaiskilpailua johtaa edelleen Karlsson, jonka etumatka Niskaseen on 1.37. Wengin hyväksi eroa on enää 25 sekuntia.

Takana seuraavana on ensimmäisen maailmancupin kisansa voittanut Hennig, joka on Niskasesta jäljessä 23 sekuntia.

Niskasen turhautumiselle paljastui selitys, sillä hän, Hennig, Karlsson olivat ennen kisaa jutelleet keskenään ja sopineet pitävänsä vauhtia karistaakseen norjalaiset kannoiltaan.

Saksan päävalmentaja Per Nilsson paljasti norjalaisia vastaan punotun juonen Dagbladetin haastattelussa.

”Frida, Katharina ja Kerttu kilpailivat tänään norjalaisia vastaan, joten se oli tiimityötä. Tiril pysyi kyydissä pitkään mutta putosi lopulta”, Nilsson sanoi.

Nilsson kehuskeli taktiikan toimineen erinomaisesti. Paras norjalainen oli kuudenneksi sijoittunut Astrid Øyre Slind. Myös Karlsson oli tyytyväinen.

"Minä, Hennig ja Kerttu halusimme kaikki pitää vauhtia”, Karlsson sanaili.

Myös Anne Kyllöselle lauantain kisa oli erinomainen. Kyllönen sijoittui kahdeksanneksi ja nousi Tourin kokonaistilanteessa sijalle 14, vaikka ennen kisaa kiertuerasitus tuntui kropassa.

”Eilen illalla oli tosi pirteä olo ja aamulenkkikin oli hyvä, mutta ennen kisaa tunsi aukaisevaa vetoa tehdessä, että kyllä tässä on viikon aikana jotain tullut tehtyä”, Kyllönen naureskeli Ylelle.

”Kolme kierrosta maltoin tulla verkkaisesti, ja sitten lähdin nostamaan sijoituksia. Yllättävän nopeasti olinkin jo keulaporukan mukana. Sitten ihan kärkiryhmä lähti aika kovaa hiihtämään, enkä uskaltanut siihen lähteä.”

Krista Pärmäkoski ei pystynyt starttaamaan lauantaina vatsataudin vuoksi. Pärmäkoski oli keskeyttäessään Tourilla kolmantena.

Tour de Ski päättyy sunnuntaina perinteiseen Alpe Cermisin loppunousuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat