Wilma Murto ylitti hurjan korkeuden – tulos on ollut parempi vain EM-finaalissa

Wilma Murto avasi kautensa Kuortaneella halliennätyksellään.

Münchenissä viime elokuussa EM-kultaa voittanut Wilma Murto käynnisti lauantaina hallikautensa hurjalla tulospommilla: 475.

7.1. 15:26

Jos hallitseva Euroopan mestari Wilma Murto halusi avata kilpailukautensa matalalla profiililla, suunnitelma meni Kuortaneen yleisurheiluhallin seiväshyppypaikalla lauantaina täysin pipariksi.

Murto, 24, hyppäsi maajoukkuekokoontumisen päätteeksi järjestetyssä kilpailussa hurjan tuloksen 475.

Noteerausta asettaa mittasuhteisiin, että se on Murron uusi halliennätys, naisen kaikkien aikojen toiseksi kovin kilpailu­lopputulos ja uran kolmanneksi korkein kilpailuhyppy.

Korkeammalta Murto on ylipäätään hypännyt vain Münchenin EM-finaalissa: 480 ja 485.

Ja viimeiseksi muttei vähimmäksi: Murto johtaa hallikauden maailmantilastoa lauantain jälkeen 24 sentillä ennen Uuden-Seelannin Olivia McTaggartia ja Kiinan Xu Huiqinia, jotka 17. joulukuuta hyppäsivät 451.

Pöllämystynyt urheilija tavoitettiin kilpailun jälkeen managerinsa Tero Heiskan seurasta. Murto myönsi, että myös 15 senttiä heikompi tulos olisi kelvannut hallikauden alkajaisiksi hyvin.

”Täytyy keskustella (valmentaja Jarno) Koivusen kanssa, miten tässä näin pääsi käymään”, Murto naureskeli.

Wilma Murto oli heti EM-kultansa jälkeen kuuma nimi, joka kutsuttiin Saksaan Jockgrimin 23. elokuuta kilpailtuun seiväskarnevaaliin.

On hyvin poikkeuksellista, että Murron tasolle edennyt seiväshyppääjä on vaikeassa tekniikkalajissa ennätystasollaan jo avauskilpailussa. Semminkin, kun Murto ja Koivunen päätyivät 11. syyskuuta päättyneen ulkoratakauden jälkeen rajuun ratkaisuun välinepuolella.

”Otimme käyttöön ensimmäisen kerran 475 senttiä pitkät seipäät. Esimerkiksi Münchenin EM-kisoissa hyppäsin vielä 460-senttisillä”, Murto muisteli huikeaa arvokilpailua, jonka voitti SE-tuloksella 485.

”Kuortaneella oli mukana kokonaan uusi seivässetti, josta kaksi jäykintä jäi vielä säilytysputkeen.”

Wilma Murto on yllättänyt valmentajansa Jarno Koivusen (oik.) monta kertaa, viimeksi lauantaina Kuortaneella. Kuva Münchenin EM-kisojen mitalikahveilta.

Pidemmät ja jäykemmät seipäät antavat mahdollisuuksia aina viiden metrin ylityksiin, mutta vaativat myös entistä rajumpaa fysiikkaa taakseen. Siltä puolelta Murrolla olikin lauantaina hyviä uutisia.

”Käytimme Kuortaneella nopeustutkaa, jonka mukaan olen vauhtijuoksun nopeudessa ennätystasollani. Ja vauhdillahan ne virheet korjataan”, Murto naurahti.

Vaikka tulos oli loistava, ajankohdasta ja hyppytuntumasta kertoo, että korkeuksista 425, 435, 445, 455, 465 ja 475 vain 455 meni ensimmäisellä yrityksellä. 480 oli nyt liikaa.

Maaliskuun alussa kilpaillaan Istanbulissa EM-hallikisat, joissa Murto hehkunee kuin hellankoukku. Nainen katsoo kuitenkin katon alla kilpailtavaa kautta kauaskantoisemmalla otteella.

”Tietysti EM-mitali kiinnostaa, mutta hallikaudessa on vähintään yhtä paljon prosessi- kuin menestystavoitteita. Tällä tarkoitan ennen kaikkea uusien seipäiden sisäänajoa ja perustason nostoa onnistuneen sisäänajon kautta.”

Koko kauden päätavoite ovat MM-kisat Budapestissa elokuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat