Italian valmentaja Roberto Mancini muistelee Gianluca Viallia: ”Olen menettänyt pikkuveljen”

Haimasyöpää sairastanut Vialli kuoli perjantaina. Hän oli kuollessaan 58-vuotias.

Gianluca Vialli (oik.) ja Roberto Mancini halasivat, kun Italia voitti jalkapallon Euroopan mestaruuden heinäkuussa 2021.

7.1. 22:20

Italian jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Roberto Mancini muistaa pikkuveljekseen kutsumansa Gianluca Viallin täydellisenä ja rohkeana miehenä.

Vialli kuoli perjantaina haimasyöpään 58-vuotiaana.

”Tapasimme 16-vuotiaina, emmekä koskaan jättäneet toisiamme”, Mancini sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Samanikäiset ”veljekset” pelasivat läpi Italian eri ikäkausimaajoukkueet ja iskivät yhdessä maaleja Sampdorialle.

Italian maajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2018 noussut Mancini nosti seuraavana vuonna Viallin valmennustiiminsä. Yhteisen matkan kohokohdaksi nousi heinäkuussa 2021 saavutettu Euroopan mestaruus Wembleyllä.

Gianluca Vialli (vas.) ja Roberto Mancini vuonna 2001.

Vuonna 1992 kaksikko oli Wembleyllä häviämässä Mestarien liigan edeltäjän eli Euroopan cupin loppuottelua FC Barcelonalle.

Stadion oli toki tuolloin eri – vanha Wembley suljettiin vuoden 2000 lopussa ja purettiin pois. Uusi stadion avattiin 2007.

”Nuo kaksi iltaa Wembleyllä – itkimme vuosia sitten tuskasta ja katkeruudesta, ja sen jälkeen itkimme ilosta. Ikään kuin kohtalo olisi yhdistänyt meitä ennen hänen kuolemaansa”, Mancini kertoi italialaiselle Corriere dello Sport -lehdelle.

”Hänellä oli keskeinen rooli Euroopan mestaruuden voittaneessa joukkueessamme. Pelaajat rakastivat häntä.”

Mancini kertoi pitävänsä ystävyyttään Viallin kanssa etuoikeutena.

Valmentaja pelasi Sampdoriassa myös Siniša Mihajlovićin rinnalla. Mihajlović kuoli joulukuun puolivälissä leukemiaan. Serbialainen oli kuollessaan 53-vuotias.

”Vain muutama päivä Sinišan kuoleman jälkeen olen menettänyt toisen veljen. Tai pikkuveljen, kuten häntä kutsuin”, Mancini sanoi.

Todellisuudessa Vialli oli ”veljeksistä” muutaman kuukauden vanhempi. Hän syntyi heinäkuussa 1964 ja Mancini marraskuussa samana vuonna.

Mancini vieraili ystävänsä luona sairaalassa vielä 29. joulukuuta. Hän kohtasi tuolloin voimattoman, ääntään säästelleen ja erittäin selkeästi ajattelevan Viallin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat