Norjan miehet imuroivat hiihdon palkintorahat – kilpailijat hermostuivat

Italian päävalmentaja Markus Cramer ehdottaa norjalaisille maailmancupiin pienempiä osallistusmiskiintiöitä ylivoiman hillitsemiseksi.

Muut joutuivat katselemaan Johannes Høsflot Klæbon kantapäitä Tour de Skillä.

9.1. 13:42

Norjan miesten ylivoima hiihdon maailmancupissa aiheuttaa huolta ja porinaa.

Norjalaiset ovat keränneet Norjan yleisradion NRK:n mukaan peräti kaksi kolmasosaa miesten maailmancupin palkintopotista tähän mennessä.

Johannes Høsflot Klæbon saldo on yksin liki 190 000 euroa. Toiseksi eniten palkintorahaa on kerännyt Pål Golberg, noin 85 000 euroa.

Kymmenen eniten maailmancupissa tienanneen mieshiihtäjän joukossa on peräti kahdeksan norjalaista.

Norjalaishiihtäjien yhteensä keräämä rahapotti on noin 640 000 euroa. Se on peräti seitsemän kertaa suurempi kuin rahalistalla toiseksi sijoittuvien italialaisten yhteispotti.

Kolmanneksi eniten miesten maailmancupissa ovat tienanneet ruotsalaishiihtäjät.

Saksan hiihtomaajoukkueen päällikön Peter Schlickenriederin mukaan nyt on korkea aika rajoittaa norjalaisten ylivoimaa.

Hän ehdottaa kiintiöitä siten että kukin maa voisi nimetä maailmancupiin vain neljä hiihtäjää ja sen lisäksi kenties maailmancupin kokonaiskisan johtajan.

”Olen iloinen norjalaisten puolesta, että heillä on maailman parhaat hiihtäjät. Mutta siinä ei ole mitään järkeä, että heillä on lähtöviivalla 12 parasta urheilijaa. Ihmisten kiinnostus katoaa, kun kaikki parhaat tulevat samasta maasta”, Schlickenrieder sanoo NRK:lle.

Italian päävalmentaja Markus Cramer on samoilla linjoilla Schlickenriederin kanssa.

”Norja on liian vahva ja heillä on liikaa urheilijoita lähtöviivalla. Kansainvälisen hiihtoliiton pitää pohtia kiintiöitä.”

Cramerin mukaan Fisin pitää auttaa pienempi hiihtomaita nostamaan tasoaan.

Suomessa esimerkiksi Kari-Pekka Kyrö on ehdottanut, että perinteinen hiihtotapa poistettaisiin kilpailuohjelmasta kustannusten leikkaamiseksi ja maajoukkueiden välisten resurssierojen tasaamiseksi.

Kansainvälisen hiihtoliiton kilpailujohtaja Michal Lamplot ymmärtää huolen norjalaisten ylivoimasta. Hänen mukaan kaikki haluavat huippuhiihtoon mukaan mahdollisimman monta maata.

”Emme kuitenkaan voi syyttää norjalaisia siitä että he ovat liian hyviä. He tekevät fantastista työtä.”

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat