Frida Karlsson luhistui hirmu­nousussa: ”On ymmärrettävää, että ihmiset pohtivat, että onko tämä terveellistä”

Ruotsin maajoukkueen nykyinen lääkäri arvelee, ettei Frida Karlssonin menestyminen Planican MM-kisoissa ole vaarassa.

Ruotsin Frida Karlsson uupui totaalisesti Tour de Skin loppunousussa.

9.1. 14:45

Ruotsalaishiihtäjä Frida Karlsson otti kaiken irti Tour de Skin loppunousussa sunnuntaina. Karlsson varmisti suorituksellaan hiihtokiertueen yhteiskilpailun voiton, mutta hinta näytti kovalta ainakin tv-kuvien perusteella.

Karlsson lysähti maahan heti maaliviivan jälkeen ja menetti hetkeksi tajuntansa. Kuvat hiihtäjän romahduksesta herättivät huomiota ympäri hiihtomaailmaa.

Karlssonia jouduttiin hoitamaan pitkään Ruotsin joukkueen huoltotiloissa, eikä hän kyennyt osallistumaan palkintojenjakoon, jossa ykköspalli oli tyhjä.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen lääkärinä pitkään toiminut Per Andersson on kommentoinut Karlssonin suoritusta SVT:n sivuilla.

Andersson jäi vuosi sitten sivuun maajoukkuelääkärin tehtävästä, mutta hän ehti toimia usean vuoden ajan ruotsalaishiihtäjien taustalla.

Andessonin mukaan tv-kuvat saattavat antaa urheilijoiden kunnosta dramaattisen kuvan, mutta nämä ovat myös valmistautuneet äärimmäisiin suorituksiin.

”On ymmärrettävää, että ihmiset pohtivat, että onko tämä terveellistä. Meidän kokemustemme perusteella täydellinen uupuminenkaan ei ole mitenkään vaarallista, mikäli hiihtäjä on täysin terve”, Andersson sanoo SVT:n haastattelussa.

Ruotsin joukkueen taustatiimi hoiti Frida Karlssonia maalialueella heti kilpailun päätyttyä.

Lääkärin mukaan Alpe Cermisin 3,6 kilometrin loppunousu rasittaa hiihtäjän kroppaa äärimmäisellä tavalla. Etenkin kun siinä vaiheessa on takana viikon kestänyt kilpailurupeama.

"Osin siitä syystä urheilijan energiatasot ovat alhaiset ja nousussa haetaan viimeisiä energianrippeitä kehosta.”

Andersson muistuttaa kestävyysurheilun lainalaisuuksista.

”Tuossa vaiheessa lihaksistossa on maitohappoa, mikä laskee hiihtäjän pH-arvoa.”

Anderssonin mukaan matala pH-arvo vaikeuttaa urheilusuoritusta eikä kehon hallitseminen ole helppoa. Toivuttuaan kisan rasituksista Karlsson kertoi toimittajille, ettei hän tuntenut käsiään tai jalkojaan.

Lääkäri muistuttaa äärimmäisen suorituksen vaikuttavan myös yläpäähän.

”Fyysisen rasituksen lisäksi kyse on psyykkisestä kuormituksesta”, Andersson sanoo.

Tour de Ski on niin rasittava kilpailu, että moni huippuhiihtäjä on jättänyt sen väliin keskittyäkseen muutamaa viikkoa myöhemmin järjestettäviin arvokisoihin.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen nykyinen lääkäri Rickhard Noberius arvelee, että Karlsson ehtii palautua Planican MM-kilpailuihin, jotka alkavat reilun kuukauden päästä.

”Fridan pitää saada energiatasapaino kuntoon ja antaa kroppansa levätä. Kevyempi harjoittelu ja ylimääräiset lepopäivät saavat hänet takaisin raiteilleen”, Noberius sanoo.

Lue lisää: Frida Karlsson katkesi hirmu­nousussa täysin, Aino-Kaisa Saariselta huojentava arvio ruotsalaisen tilasta

Lue lisää: Rajusti romahtaneen Frida Karlssonin kuvaaminen kuumensi tunteita: ”Se oli kamalaa katsottavaa”

Lue lisää: Norjan miehet imuroivat hiihdon palkintorahat – kilpailijat hermostuivat

Lue lisää: Maalissa romahtanut Frida Karlsson asteli median eteen ja kertoi kisan lopusta: ”En tuntenut käsiä ja jalkojani”

Lue lisää: Frida Karlssonin yltiöpäinen alku­vauhti tuo mieleen nuoren Mika Myllylän

Kerttu Niskanen ja Tiril Udnes Weng eivät saaneet Frida Karlssonista seuraa palkintojenjakoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat